Sistemele inteligente de precizie oferite de AgroConcept reprezintă viitorul agriculturii performante

AGC timis2

AgroConcept continuă strategia de extindere a portofoliului de mărci începută acum trei ani prin lansarea mărcii AGXTEND prezentate de CNH Industrial în luna decembrie a anului trecut.

În data de 20 martie a.c., în localitatea Cenad din judeţul Timiș, la ferma Agrobilan, administrată de domnul Vasile Târziu, compania AgroConcept, unic importator şi distribuitor al mărcii New Holland în România, a organizat un eveniment de prezentare, în premieră, a unor tehnologii de ultimă oră. În preambulul evenimentului a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia specialiștii companiei au prezentat în premieră mondială Divizia AGXTEND, cu cele 4 sisteme de precizie: SoilXplorer, CropXplorer, NIR Senzor și FarmXtend.

În cadrul întâlnirii, reprezentantul AgroConcept, ing. Iulian Creţu, a prezentat detaliat fiecare sistem şi beneficiile oferite. Evenimentul a continuat cu o demonstraţie în câmp a noilor tehnologii, pentru a le arăta fermierilor prezenţi eficacitatea sistemelor lansate de AgroConcept.

AGXTEND™ este prima marcă specializată în agricultura de precizie și în soluții ISOBUS care le oferă fermierilor acces la o gamă largă de echipamente produse de parteneri strategici, distribuite internațional prin CNH și beneficiind, totodată, de serviciille de consultanță, vânzare și post-vânzare ale grupului. Prin AGXTEND™, compania AgroConcept își extinde în mod semnificativ oferta în segmentul de agricultură de precizie și reprezintă un pas esențial în alinierea strategiei post-vânzare locale cu cea mondială care pune agricultura viitorului pe primul loc.

Gama de produse AGXTEND™ dispune de un grad ridicat de automatizare și este integrată în platformele agricole de precizie PLM existente în cadrul New Holland Agriculture. Este, de asemenea, compatibilă prin sistemul ISOBUS cu gamele de echipamente New Holland și Kverneland distribuite în România de AgroConcept.

AGXTEND™ cuprinde 5 sisteme inovatoare, SoilXplorer, CropXplorer, NIR Sensor, FarmXtend și Xpower, dintre care primele patru vor fi lansate și pe piața din România.

Obiectivul AgroConcept este, în primă fază, de a prezenta sistemele AGXTEND™ și de a le pune într-un context practic pentru ca fermierii sa poată vedea modul de operare și beneficiile pe care acestea le au.

În acest sens, campania de lansare a sistemelor va fi secondată de o caravană care va circula în mai multe locații din țară și care are ca scop exemplificarea modului în care cele patru sisteme, SoilXplorer, CropXplorer, NIR Sensor și FarmXtend pot funcționa la fel de bine pe orice utilaj compatibil ISOBUS, indiferent de marcă sau de putere.

 

La finalul evenimentului, reporterul revistei Business Press Agricol a stat de vorbă cu fermierul gazdă, dar şi cu specialiştii companiei organizatoare.

Vasile Târziu, administrator al SC Agrobilan SRL din loc. Cenad, jud. Timiş, este un fermier model în zona Banatului, care s-a ghidat în viaţa de agricultor după principiul lucrului bine făcut, în ritmul paşilor mărunţi şi siguri. De altfel, întreaga familie activează în agricultură. Vasile Târziu este recunoscut în zonă ca un fermier cu adevărate calităţi de lider. Despre activitatea agricolă, structura culturilor şi relaţia dezvoltată de-a lungul anilor cu AgroConcept, fermierul a menţionat că investiţiile în tehnologie sunt garanţia succesului pe termen lung.

“Administrez împreună cu fratele meu 2500 de hectare în zona Cenad, jud. Timiș. Structura culturilor este formată din 1127 ha grâu, 92 ha orz, 127 ha soia, 750 floarea soarelui, 56 ha muștar, 52 ha mazăre de toamnă pentru producere sămânță, 50 ha mazăre de primăvară și 152 ha de rapiță, răsărite din 750 ha câte am însămânțat în toamnă. Am semănat rapița la 1 septembrie, însă pentru rezultate bune ar fi trebuit să însămânțăm până în 26-27 august, când a fost o ploaie mică. Pe cele 152 de hectare, a răsărit rapița pentru că am semnat-o pe un teren prelucrat în iulie și astfel s-a menținut umiditatea în sol, iar plantele au putut prinde viață.

Pot să spun, că ne-am confruntat în toamna anului trecut cu o secetă cumplită, chiar fără precedent, pentru că niciodată nu am avut o perioadă așa de mare fără ploaie. Totodată, și acum, în primăvară, se petrece un fenomen teribil de secetă, iar fluctuațiile mari de temperatură fac ca plantele să fie stresate și efectiv să nu se dezvolte în condiții normale. De exemplu, grâul se află în acest moment la nivel de 3 frunze cu nod, adică la formarea nodului și a înfrățirii. Însă, în aceste condiții pedologice nu se poate obține decât maximum un frate, bineînțeles în funcție de genetica soiului sau a hibridului de grâu. Acest lucru va duce la imposibilitatea de a mai obține valori normale de producție.

Pentru însămânțarea culturilor de primăvară așteptăm o temperatură de peste 8 grade Celsius la sol. De exemplu, tehnologia pentru floarea-soarelui urmărește o adâncime de semănat undeva la 7 cm și ideal ar fi ca terenul să fie pregătit în condiții uniforme pentru a se păstra aceeași adâncime de lucru. De asemenea, terenul trebuie lucrat cu un combinator pentru a nu se pierde apa din sol. La mine în fermă cultiv doar floarea soarelui high oleică de 2 ani și folosesc hibrizi de la Corteva și Euralis. Porumb nu mai cultivăm la noi în zonă, principalul motiv fiind porcul mistreț, care în ultimii 5-6 ani s-a înmulțit excesiv. Pentru valorificarea producției urmărim bursa. Avem contracte și alegem firme consacrate, chiar în detrimentul prețului, pentru a avea siguranța plății.

Am o colaborare foarte bună cu AgroConcept, iar echipamentele prezentate astăzi în ferma noastră pot să spun că sunt destinate unor firme mai mari. Dar, ținând cont că politica agrară PAC 2020 – 2027, urmărește să acorde din partea Uniunii Europene finanțări de până la 90% pentru tehnică agricolă de precizie, fermierii vor fi interesați să implementeze aceste tehnologii inteligente în fermele lor. Lucrez cu AgroConcept și deținem în ferma Agrobilan toată gama de tractoare New Holland, de laT5 până la T8. Pentru a obține rezultate cât mai bune în agricultură folosesc ghidarea prin sateliți de mai mulți ani, ca şi elemente de precizie. Am început cu un tractor, iar acum am 5 care sunt RTK, la care folosim utilaje cu lățimi mari de lucru, pentru că numai așa putem amortiza investițiile. Avem 4 combine de capacitate mare, însă dorim să mai aducem îmbunătățiri parcului de utilaje, având în vedere că investiţiile în tehnologie sunt garanţia succesului pe termen lung.

Mesajul meu pentru toți fermierii este să aibă rezultate frumoase, iar recomandarea mea este să aibă încredere și să folosească tehnologii performante și inteligente, pentru că acestea vor constitui viitorul în agricultură”, a declarant fermierul Vasile Târziu.

Specialiştii companiei AgroConcept au avut amabilitatea să ofere jurnalistului nostru câteva informații despre aceste sisteme unice de precizie.

“La Cenad, la ferma Agrobilan, am marcat împreună începutul unui proiect unic şi frumos. Am lansat divizia AGXTEND, prima divizie specializată în echipamente şi tehnologii inovatoare pentru agricultura de precizie, în prezenţa specialiştilor noştri, a fermierilor din zona Banatului şi jurnaliştilor din domeniu, cu toţii invitaţi la eveniment. În cadrul manifestării şi în premieră mondială am adus în faţa dumneavoastră şi sistemele pentru agricultura de precizie. Fiecare decizie ne defineşte şi ne face să ne gândim la viitor. Astăzi, tehnologia aduce noi oportunităţi şi creează progres în fermele agricole din România prin sistemele de precizie unice şi inteligente oferite de AgroConcept”, a declarat Marco Tronchi, CEO AgroConcept, pentru Business Press Agricol.

Iulia Tudor, Managerul de Comunicare al AgroConcept, ne-a vorbit despre importanţa sistemelor inteligente la nivelul fermelor agricole. “Anii agricoli devin din ce în ce mai surprinzători pentru toată lumea, cu foarte multe provocări, iar acest lucru schimbă strategia fermierilor în privința culturilor. Noi suntem aproape de producătorii agricoli şi luăm pulsul activităţii lor şi pot să vă spun că feedback-ul este unul foarte bun, pentru că oamenii au încredere în AgroConcept și produsele New Holland.

Iată că anul 2019 vine cu evenimentul de lansare a tehnologiei AGXTEND, un brand internațional, care reprezintă noua divizie a agriculturii de precizie a CNH. Acest lucru este o premieră, pentru că deși produsele au fost prezentate la târgul SIMA din Franța, România este prima țară în care sistemele sunt efectiv oferite şi comercializate fermierilor. Practic, este o confirmare a încrederii pe care grupul CNH o are față de AgroConcept, de fermierii din România, dar și de capacitatea lor de a asimila astfel de tehnologii inovatoare.

Trebuie să vă spun că AGXTEND reprezintă divizia care va prezenta și va comercializa sistemele de precizie ultra moderne, produse de parteneri strategici ai grupului CNH. Acestea vor fi distribuite prin rețeaua CNH și vor beneficia, bineînțeles, de servicii post-vânzare oferite de dealeri. AGXTEND include o gamă de produse foarte inteligente, pe bază de senzori care practic scanează în timp real sănătate plantei, a solului și a semințelor recoltate. Senzorii generează o bază de date și de informații care ulterior sunt folosite de computerul tractorului pentru a comanda implementului cu exactitate cât anume să stropească, cât să intre cu scarificatorul și ce anume trebuie să facă.

Pot să spun că agricultura de precizie este o revoluție în sine și este prezentă peste tot în lume. Toate aceste invenții și inovații vin să simplifice activitatea fermierilor, pentru că vorbim despre o agricultură intensivă unde trebuie să produci mai mult cu mai puțin. Fermierii au nevoie de suport tehnic, de informații, de parteneri serioși, dar și de timp pentru a se pregăti, astfel încât să ia deciziile cele mai bune. Fermierii români sunt adevărați specialiști și știu foarte bine ce au de făcut în fermele lor.

Acțiunea de astăzi din ferma Agrobilan reprezintă startul evenimentelor care vor continua la Slatina, la Târgul Agraria, la AgriPlanta-RomAgroTec, precum și în alte ferme din țară, pentru ca fermierii să-și deschidă orizonturile”, a spus Iulia Tudor.

Iulian Creţu, responsabilul Diviziei AGXTEND, şi-a completat prezentarea cu menţiunea că: “AGXTEND este prima divizie internaţională specializată în echipamente şi tehnologii inovatoare pentru agricultura de precizie. Aceste produse extrem de eficiente vor constitui viitorul în agricultură. Precizia în agricultură este o noţiune care, în timp, a evoluat de la lux la necesitate, deoarece schimbările tehnologice rapide au transformat agricultura în decursul ultimilor 20 de ani. România este şi ea parte a acestui proces, iar AgroConcept şi-a asumat pe deplin misiunea de a le asigura fermierilor soluţii complete prin echipamentele şi serviciile oferite”.

La rândul său, Florin Marian, directorul tehnic al companiei AgroConcept, a explicat: “Aceste sisteme super inteligente își propun să ajute fermierii prin optimizarea activității, prin creșterea randamentului, creșterea calității și eliminarea pierderilor pe parcursul întregului flux tehnologic agricol. La ora actuală, aceste tehnologii nu mai sunt tendințe, ele reprezintă o necesitate, care, cu siguranță, vin să îmbunătățească activitatea fermierilor. Aceste sisteme de precizie inteligente îşi consolidează supremaţia în agricultură, fiind distribuite exclusiv şi în premieră în România prin reţeaua AgroConcept – New Holland”.

Directorul zonal de vânzări, Ovidiu Marcovici, a precizat că că feedback-ul din partea fermierilor este pozitiv. „Agricultura este în prezent un domeniu dinamic şi plin de provocări, iar fermierii trebuie să fie încurajaţi să investească în tehnologii agricole de precizie. AgroConcept a venit în fiecare an cu maşini şi utilaje noi, cu produse şi servicii îmbunătăţite permanent şi cu o strategie care a contribuit semnificativ la evoluţia noastră, în strânsă legătură cu evoluţia clienţilor noştri. Am observat în ultimii ani o deschidere a fermierilor pentru tehnica agricolă modernă care are un rol important în evoluţia şi în succesul fermelor. Sunt convins că divizia AGXTEND, lansată astăzi, se încadrează în strategia de dezvoltare şi că va fi primită cu succes de producătorii agricoli români. Primii trei ani de activitate au demonstrat că fermierii au încredere în alternativele tehnice oferite de AgroConcept, feedback-ul fiind pozitiv”, a menţionat Ovidiu Marcovici.

Felicitări echipei AgroConcept şi mult succes Diviziei AGXTEND în misiunea de a dezvolta agricultura prin noile sisteme de precizie inteligente!