Simpozionul anual de primăvară ALMOS AGROROM a reunit peste 150 de invitați

almos 1200

Societatea ALMOS AGROROM a organizat în data de 12 februarie a.c., la Resortul Condor din localitatea Dulcești, județul Neamț, simpozionul anual pentru prezentarea noutăţilor tehnologice pentru culturile de primăvară şi a ofertei de produse. Companiile partenere în această manifestare au fost Corteva Agriscience, Nufarm, Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, K&N Certis, UPL și Invigo.

În cadrul evenimentului au fost prezenți peste 150 de invitați – fermieri din județul Neamț, dar și din județele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor statului de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ, Direcția Semințe și Material Săditor Neamț, Direcția pentru Agricultură a județului Neamț.

“Știm foarte bine că pe plan naţional agricultura românească reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei acestei țări. În județul Neamț, din suprafaţa totală a judeţului, suprafaţa agricolă deţine aproximativ 47%. Este clar că acest județ se ocupă în mare parte de producție agricolă, ceea ce mă determină să vă îndemn, pe dumneavoastră, fermierii prezenți la acest eveniment, și pe de altă parte pe reprezentanții tuturor instituțiilor prezente aici, să aveți o colaborare câtmai bună, deschisă și bazată pe sprijin reciproc în toate demersurile și proiectele dumneavoastră. De asemenea, să fiți convinși că actuala conducere a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentată de domnul ministru Adrian Oros are toată deschiderea spre un dialog constructiv cu toți fermierii. Vă doresc succes în toată activitatea dumneavoastră și un an roditor!”, a declarat Prefectului județului Neamț, domnul George Lazăr, prezent la eveniment.

Reprezentanții companiei Corteva Agriscience, Ciprian Păcuraru și Valentin Budeanu, au prezentat noutățile pentru cultura de porumb 2019/2020, precum și hibrizii pretabili zonei Neamț.

P8834 este un hibrid din grupa de maturitate FAO 310, cu un potențial productiv ridicat. El înlocuiește hibridul P9175 din portofoliu Corteva. P8834 are o productivitate excelentă, o excepțională toleranță la secetă și arșiță, și o stabilitate bună. Hibridul, care prezintă foarte bune caractere agronomice, în special cele legate de toleranța la bolile porumbului, se pretează la semănatul timpuriu. Densitatea recomandată este de 68.000-76.000 plante recoltabile/ha la neirigat și de 76.000-85.000 plante recoltabile/ha la irigat.

P9610 (FAO 330) este un hibrid timpuriu, cu o deosebită plasticitate ecologică și profil agronomic puternic. Prezintă o capacitate ridicată și constantă de producție și o toleranță excelentă la secetă și arșiță. Se recomandă semănatului timpuriu.

P9415 (FAO 340) este un hibrid cu stabilitate excepțională, adaptabilitate în toate arealele de cultură, cu o deosebită toleranță la secetă și arșiță. Hibridul prezintă caractere agronomice deosebite, randament maxim de utilizare a apei și a elementelor nutritive, fiind recomandat pentru semănatul timpuriu, în condiții de tehnologie medie. P9415 se cultivă pe orice tip de sol, oferind rezultate foarte bune pe soluri acide. Este recomandat pentru zonele aride și semi-aride din România, la densități de 71.000-72.000 plante recoltabile/ha la neirigat și 77.000-86.000 plante recoltabile/ha la irigat.

P9590 (FAO 350) este un hibrid pentru mălai, cu cel mai bun raport productivitate/calitate din piață. Hibridul sticlos, cu cei mai buni indici de panificație, are cel mai ridicat potențial de producție pentru această categorie, o foarte bună stabilitate și toleranță la secetă și arșiță, dar și un excelent profil agronomic cu rezistență foarte bună la bolile știuletelui. Hibridul este recomandat pentru industria de morărit și panificație, în toate zonele de cultură. Densitatea recomandată este de 65.000-72.000 plante recoltabile/ha la neirigat și de 75.000-83.000 plante recoltabile/ha la irigat.

P9889 (FAO 350) este hibridul campion detașat al grupei, cu aceeași stabilitate productivă cu a lui P9903. El prezintă o foarte bună toleranță la secetă și arșiță, dar și caractere agronomice net superioare, fiind un hibrid cu „stay green”. Hibridul este recomandat pentru toate zonele de cultură și tehnologii medii și intensive. Densitățile recomandate sunt de 66.000-75.000 plante recoltabile/ha la neirigat și de 76.000-85.000 plante recoltabile/ha la irigat.

P9978 (FAO 390) este un hibrid stabil, foarte productiv, mai ales în condiții bune de cultură, având o toleranță excelentă la secetă și arșiță. Hibridul explorează un volum foarte mare de sol și are un randament foarte bun de utilizare a rezervelor de apă și a elementelor nutritive. El oferă un randament excelent în boabe și se recomandă pentru semănatul timpuriu. Densitățile recomandate sunt de 62.000-66.000 plante recoltabile/ha la neirigat și de 72.000-78.000 plante recoltabile/ha la irigat.

La cultura de floarea soarelui, specialiștii Corteva au amintit noutățile din portofoliul comercial.

P64LE136 este un hibrid tolerant la secetă și arșiţă, de talie medie, foarte bine adaptat condițiilor din România, cu productivitate excepțională în condiții favorabile și nefavorabile. Hibridul este tolerant la lupoaie (Orobanche cumana) până la rasa G (BR1 și BR2), rezistenţă la rasele de mană cunoscute în România, la Phomopsis și Sclerotinia. Se recomandă a fi cultivat în zonele de cultură a florii-soarelui din România,  unde terenurile nu sunt  infestate cu lupoaie mai agresivă decât rasa E, pe terenuri cu grad ridicat de infestare cu buruieni dicotiledonate. Densitățile recomandate sunt de 55.000-58.000 boabe germinabile/ha la neirigat și de 58.000-62.000 boabe germinabile/ha la irigat.

P64LE137 este hibridul cu cea mai bună toleranță la secetă și arșiţă din România, foarte bine adaptat condițiilor locale, cu productivitate excepțională, fiind considerat cel mai rezistent hibrid la lupoaie din Europa. Hibridul prezintă cea mai ridicată rezistență genetică la lupoaie din România (Orobanche cumana) până la rasa G, inclusiv (BR1, BR2 & BR3) și rezistență genetică la rasele de mană cunoscute în România, obținând rezultate excepționale în condiții grele de cultură, cât și în anii foarte favorabili. Densitățile recomandate sunt de 55.000-58.000 boabe germinabile/ha la neirigat și de 58.000-62.000 boabe germinabile/ha la irigat.

Specialiștii Corteva au prezentat în continuare și tratamentele de protecție pentru culturile agricole. La porumb, recomandările au vizat aplicarea în postemergență a erbicidelor Arigo și Principal Plus, dar și insecticidul sistemic Inazuma. Pentru floarea soarelui, a fost amintit produsul Tanos® 50 WG, un fungicid complex, cu spectru larg în combaterea bolilor.

Pentru cultura de cereale păioase au fost recomandate mai multe produse. Pixxaro Super, un erbicid sistemic, post-emergent, este destinat ulizării în culturile de cereale atât de toamnă cât și de primăvară, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni cu frunză lată. EvolusEvolus® este un fungicid sistemic cu spectru larg de combatere a bolilor foliare la cereale păioase. Transform™ este un insecticid cu acțiune sistemică și translaminară, pentru o protecție de lungă durată asupra afidelor din culturile de grâu de toamnă, orz de toamnă și ovăz.

Pentru cultura de rapiță au fost recomandate erbicidul Korvetto și fungicidul Custodia 320 SC, în postemergență, pentru combaterea bolilor, precum și insecticidul Inazuma, cu activitate complexă, sistemică și de contact, cu efect de lungă durată.

De asemenea, reprezentanții companiei Corteva Agriscience au prezentat și stabilizatorul de azot N-Lock Max destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil la rădăcina plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp și să optimizeze randamentul acestora. N-Lock Max garantează o utilizate eficientă a azotului la culturile de cereale, rapiță și porumb.

Compania Nufarm a fost reprezentată de Nina Cîrstei, Adrian Voicu și Gabriel Nicolau. Specialiștii au făcut o scurtă prezentare a companiei, trecând în revistă toate produsele din portofoliu, precum și tehnologiile recomandate pentru culturile de cereale păioase, rapiță, porumb și floarea soarelui. În detaliu, însă, au fost prezentate produsele: Isomexx (pachet Mystic Star), Saracen Max, Sword, Tazer, Optimus, Fusilade Forte, Gazelle, Zamir și Starship. Totodată, s-au evidentiat avantajele folosirii pachetelor pentru cultura de porumb: Starship (Max și Top) și Nagano Ace.

Isomexx 20 WG este un erbicid sulfonilureic selectiv, cu acțiune sistemică, cu aplicare postemergentă, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene.

Pachetul Mystic Star de fungicide include: 5 L Mystic Gold + 5 L Tazer 250 SC pentru 10 ha grâu, orz, rapiță.

Saracen Max este un erbicid sistemic recomandat pentru controlul buruienilor anuale cu frunza lată, la grâu, orz, secară, triticale și ovăz, semănate atât toamna cât și primăvara. Erbicidul complex conține tribenuron metil și florasulam, ambele fiind substanțe active cu acțiune sistemică. Saracen Max este foarte flexibil, cu fereastră largă de aplicare (BBCH12-39), controlând un spectru foarte mare de buruieni cu frunză lată.

SWORD 240 EC este un erbicid pentru combaterea buruienilor monodicotiledonate din culturile de grâu, secară şi triticale. Produsul inhibă creşterea buruienilor în maximum 48 de ore de la aplicare. El combate buruienile problemă: ovăz sălbatic (Avena fatua), hiruşor (Poa annua), coada vulpii (Alopecurus myosuroides), raigras (Lolium spp.) și meiul canarilor (Phalaris canariensis). La cultura de grâu poate fi aplicat până la începerea fazei de burduf.

Tazer 250 SC este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă și curativă asupra agenților patogeni. În scopul de a preveni fenomenul de rezistență, produsul Tazer 250 SC se utilizează doar preventiv.

Optimus 175 EC este folosit ca regulator de creștere la culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, secară, triticale). Este recomandat ca aplicarea tratamentului să nu se facă înainte sau după îngheț, dar nici dacă temperaturile din timpul zilei sunt prea ridicate. Optimus 175 EC este compatibil cu alte produse în tank-mix (fungicide, erbicide, adjuvanți). Se aplică un singur tratament cu Optimus 175 EC pe o perioadă de vegetație.

Fusilade Forte este un erbicid sistemic pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene dintr-un număr mare de culturi.

Gazelle, cu un conţinut de 200 g/kg acetamiprid, este un insecticid cu acţiune rapidă, dar şi cu sistemicitate ridicată, recomandat pentru combaterea cu succes a unui număr mare de dăunători prezenţi în culturile agricole. Imediat ce a fost ingerată, substanţa activă afectează sistemul nervos al insectei, căreia îi produce în prima fază convulsii, apoi paralizie şi în final moartea, la scurt timp după ingerare. Un mare avantaj al lui Gazelle este acela că produsul nu este influenţat de temperatura ridicată a mediului ambiant din momentul aplicării tratamentului, comparativ cu alte insecticide din grupa piretroizilor. Insecticid sistemic, Gazelle are o lungă perioadă de acţiune, conferind protecţie de lungă durată culturilor, dar şi toxicitate redusă, atât pentru mediu cât şi pentru om. Nu este recomandată aplicarea insecticidului în perioada înfloririi culturilor melifere.

Zamir 40 EW este un fungicid complex, sistemic, pentru combaterea bolilor foliare la cereale şi a bolilor la rapiţă şi floarea soarelui.

Starship 100 SC este un erbicid pre și postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și a unor monocotiledonate din cultura de porumb.

În continuarea evenimentului, reprezentanții companiilor partenere au prezentat ofertele propuse fermierilor, aceștia fiind interesați atât de hibrizi și produse de protecția plantelor, cât și de fertilizanți și îngrășăminte. Din partea Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari a vorbit Cerasela Achim, K&N Certis a fost reprezentată de Bogdan Radu și Răzvan Vasile, compania UPL i-a avut prezenți pe Robert Tîrșu și Radu Theodor, iar din partea Invigo a participat Alexandru Potoroacă.

Felicitări organizatorilor și partenerilor pentru un eveniment de mare interes!