Saaten Union își întregește portofoliul de porumb

Saaten porumb2

De atâția ani, echipa Saaten-Union este motivată de o deviză sănătoasă pentru dezvoltarea parteneriatului de SUcces cu fermierii!

Agricultura este o meserie nobilă care aduce provocări în fiecare sezon sau campanie agricolă, pentru că suntem în permanentă coeziune cu natura. Pe de altă parte, tehnologiile agricole avansează și suntem obligați să ne adaptăm la cerințele pieței și ale condițiilor de mediu.

Fermierii performanți cunosc un aspect important, și anume, că atunci când eviți adoptarea noilor inovații pe care companiile de inputuri le aduc pe piață, nu ești deschis către performanță. Asfel, utilizând același hibrid și aceeași tehnologie de cultură, în final, balanța se va înclina în favoarea fermierilor ce au adoptat o tehnologie de ultimă generație. Este necesar să apelăm la tehnologii noi, la hibrizi performanți, la produse de protecție a culturilor de ultimă generaţie şi la fertilizanţi, pentru ca rezultatele în culturile agricole să fie pe măsura investițiilor făcute. Performanța se obţine numai cu tehnologii moderne, care au în spate ani de cercetare, inovație și testare.

Schimbări climatice au fost și vor continua să existe, iar noi, Saaten Union România, trebuie să găsim soluții optime pentru ca partenerii noștri să aibă producții cât mai mari și pierderi cât mai reduse pe unitatea de suprafață. Acesta este unul dintre obiectivele noastre principale care ne conduc către o ameliorare performantă şi obținerea unor hibrizi cu potențial ridicat de producție în România.

Pe de altă parte, echipa SAATEN caută soluții pentru diminuarea pagubelor provocate anual de secetă la cultura porumbului. Ca urmare a acestor eforturi, am creat o divizie a hibrizilor de porumb cu toleranță ridicată la secetă. Hibrizii obținuți în cadrul acestui program acoperă toate grupele de maturitate care satisfac peste 75% din cererea de porumb din țara noastră. Suporto, SUM 305, SUM 405, Replik și SUR 307 sunt doar o parte din hibrizii de porumb cu un comportament deosebit la secetă și cu producții ridicate, mai ales în anii dificili.

Este binecunoscut faptul că media multianuală a precipitațiilor din România are un trend descrescător de la un an la altul, astfel încât fermierul român este determinat să își cântărească foarte bine activitatea, respectiv costul cu inputurile alocate pentru ca afacerea pe care o conduce să fie profitabilă/sustenabilă.

Saaten Union a înțeleles  această nouă abordare și este pregatită cu o genetică care să raspundă cât mai  bine acestor cerințe. Din punct de vedere tehnic rețeaua de testare internă a companiei are competența și abilitatea în ceea ce privește validarea unui hibrid nou pentru a deveni un candidat redutabil în lupta cu factorii biotici şi abiotici.

În acest sens, în fiecare an testăm în rețeaua internă Saaten Union peste 200 de noi genotipuri, în mai mult de 30 de puncte de testare relevante pentru cultura porumbului, din care selectăm primii 5 hibrizi care răspund cerințelor impuse de piață. Ulterior, aceștia sunt sunt testați în condiții de fermă, pentru că, în final, agricultorul este cel care confirmă performanța lor.

Din această categorie fac parte hibrizi precum SUM 305, SUM 405, Replik sau SUR 307, care au confirmat la nivel de fermă producții de peste 8 to/ha, în condițiile anilor precedenți. Astfel, hibrizii SUM 305 – FAO 370 și SUM 405 – FAO 400 au avut o ascensiune remarcabilă în vânzările din primăvara anului 2017.

Genetica nouă de porumb din portofoliul comercial SU este caracterizată prin:

  • Pretabilitate foarte bună la semănatul timpuriu;
  • Vigoare excelentă la răsărire în primăvară;
  • Sistem radicular cu dezvoltare puternică ce explorează un volum mare de sol, ceea ce conferă o absorbție a elementelor nutritive în cantități mari;
  • Excelentă coincidență la înflorit, factor determinant pentru formarea viitoarei producții;
  • Comportament foarte bun la secetă și arsiță în perioada înfloritului;
  • Toleranță ridicată la principalele boli ale porumbului;
  • Ritm rapid al pierderii apei din bob la maturitate;
  • Adaptabilitate pentru recoltatul mecanizat.

Dr. Ing. Viorel Dincă

Product Manager Porumb și floarea soarelui