“Rețeta performanței este dată de muncă, perseverență și un strop de noroc!”

Interviu cu Alina Crețu, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România – APPR

Cum este să fii implicat într-o carieră în agricultură, apărând drepturile bărbaților fermieri?

Sunt fermier oricum, într-adevăr cu jumătate de normă, pentru că familia mea este implicată total în acest sector. Dar cariera mea în agricultură a început întâmplător, când am ales să studiez la USAMV Iași și a evouluat ulterior natural în domeniul pentru care m-am pregătit și am avut șansa să cresc. În asociație apăram interesele fermierilor în general și astfel ale familiilor acestora. Pare un domeniu al bărbaților, dar realitatea este că în general în această activitate profesională se implică toată familia fermierului, iar femeile au astfel un rol central în preocupările noastre.

Care sunt elementele care vă motivează în activitatea asociației?

Femeile și bărbații care muncesc în agricultură sunt cei care ne motivează. Fiecare mică reușită, fiecare cuvânt scris „strâmb” într-o lege sau regulament, pe care am reușit să le schimbăm, sunt motivații puternice pentru a fi mai buni în fiecare zi. Suntem în permanentă schimbare și tranziție în România și de aceea activitatea noastră este foarte intensă. În aceste perioade „de tranziție prelungită”  derapajele pot fi foarte mari, iar mediul asociativ (la fel ca și presa) reprezintă cumva câinele de pază al unei bresle care se confruntă cu multe provocări. Asta ne determină să fim activi și vigilenți în permanență pentru a găsi cele mai bune căi de comunicare în interesul fermierilor. Sunt și momente când această motivație este la cote mai joase, dar când vedem pasiunea celor pe care-i reprezentăm suntem asigurați că mergem pe drumul cel bun, chiar daca e un drum mai  anevoios.

Ce calități trebuie să dețină o femeie de carieră pentru a performa?

Rețeta “performanței” cred că este dată de muncă, perseverență, anumite aptitudini emoționale și un strop de noroc. În rest, cred că drumul fiecăruia este diferit, iar succesul înseamnă mici reușite cotidiene și norocul de a avea alături oameni cu care să ai aceeași viziune. Putem fi extraordinar de buni în ceea ce ne propunem să facem, dar dacă nu avem alături oamenii potriviți rezultatele vor veni foarte greu. Iar pentru a performa cu adevărat pe termen lung este necesar și echilibrul, măsură cu care suntem dedicați muncii, familiei, prietenilor și chiar comunității din care facem parte.

Prin prisma experienței în agricultură, ce sfaturi oferiți tinerelor la început de carieră în agribusiness?

Aș sfătui pe oricine își începe activitatea profesională să aibă deschiderea de a învăța în fiecare zi, de a se documenta, pentru că este unul dintre domeniile în care lucrurile evoluează extrem de rapid. Rezultatele cercetării și inovației în agricultură sunt la nivelul celor din medicină sau din zona tehnologiilor digitale, astfel încât este nevoie de tineri implicați și de promotori ai acestui domeniu. Multe tinere au decis să înceapă să lucreze în acest domeniu, iar eu văd zi de zi la colegele mele care sunt la început de carieră un potențial deosebit și sunt sigură că vor deveni adevărați profesioniști. Sunt convinsă de acest lucru pentru că sunt extrem de implicate în ceea ce fac, sunt dornice să învețe și au înțeles lucrul cel mai important: sunt responsabile!