Grâul este o cultură de o importanță strategică pentru fermierii români, ocupând suprafețe apreciabile în țara noastră. În anul 2019, terenul însămânțat cu grâu depășește 2.200.000 de hectare, fiind într-o ușoară creștere față de anii precedenți. Maximul istoric ca și suprafață cultivată a fost atins în perioada interbelică, atunci când s-au însămânţat 3.000.000 de hectare, fapt care a adus României supranumele de “grânarul Europei”, recunoscând astfel România ca o importantă ţară agricolă europeană.
În perioada de după 1950, grâul a continuat să fie cea mai importantă cultură agricolă a țării, numeroase resurse umane și materiale fiind dedicate pentru activitatea de cercetare și dezvoltare, de ameliorare a soiurilor și a tehnologiilor de cultivare. După 1990, deși activitățile de cercetare în institutele și stațiunile de cercetare de profil s-au restrâns, cultivatorii și specialiștii din domeniu au beneficiat și de aportul companiilor internaționale, având la dispoziție produse de ultima generație în domeniul de protecție a plantelor, dar și de tehnologii inovatoare în domeniul fertilizării, a echipamentelor din fermă și a managementului culturilor.
Ultimii doi ani le-au adus fermierilor români producții foarte bune datorită investițiilor în materie de fertilizare și tratamente fitosanitare. Beneficiind și de condiții agro-meteorologice favorabile în majoritatea zonelor țării, aceste investiții au determinat plantele să-și valorifice potențialul de calitate și mai ales de producție. Media de producție pe țară a fost de 4.640 kg/ha în anul 2018, iar în foarte multe ferme performate producțiile au depășit 8.000 kg/ha.
Anul 2019 aduce în fața fermierilor din țara noastră multe provocări, nu neapărat necunoscute pentru cei cu state vechi de lucru, dar care necesită o atenție sporită pentru anumite faze cheie în dezvoltarea culturii.
Foarte importantă, fundamentală în condițiile anului 2019, va fi partea din tehnologie referitoare la combaterea buruienilor din cultura de grâu. Suprafețele semănate în toamna anului 2018 s-au confruntat cu o toamnă atipică din punct de vedere agro-meteorologic, seceta din ultimul trimestru al anului afectând majoritatea suprafețelor însămânțate în întreaga țară. Acest aspect a condus la mari suprafețe nerăsărite, mai mult de 60%, la neînfrățirea în toamnă a soiurilor autohtone și străine , și la probleme mari de uniformitate a culturii.
Fiind cunoscută capacitatea de “regenerare” și adaptabilitatea culturii de grâu, plantele pot recupera o mare parte din startul slab din toamnă. Totuși, câteva măsuri sunt imperios necesare a fi luate de către cultivatori pentru a beneficia de cât mai mult din potențialul genetic al soiurilor cultivate.
Subliniem că în acest an erbicidarea culturii de grâu capătă o importanță aparte. În condițiile unei densități scăzute și răsăririi neuniforme, imburuienarea masiva poate aduce pierderi de până la 40% din recoltă. De asemenea, acest aspect poate influența foarte mult procentul de corpuri straine la recoltare și implicit calitatea recoltei (buruieni ca Polygonum Convolvulus – hrișca, Gallium Aparine – turiţa, Convolvulus arvensis – volbura, Cirsium arvense – pălămida).
În afară de acestea, și alte buruieni importante în cultura de grâu, cum ar fi Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Matricaria spp (mușețel) sau Solanum nigrum (zarnă), pot provoca daune importante. În ultima perioadă s-a observat o extindere în majoritatea zonelor țării a unei buruieni problemă, și anume Veronica (diverse specii ex. V. arvense sau V. hederifolia).
Din fericire există soluții pentru cultivator. Compania FMC vine în fața fermierilor cu o gamă completă de erbicide pentru cultura de cereale păioase. Pe lângă binecunoscutele erbicide FMC, cum ar fi Granstar Super, Laren Pro, Pointer Ultra, Tripali, pachetul Granstar Super +Cerlit, compania a lansat încă de anul trecut un produs de ultimă generație, un erbicid complet și complex pentru cultura de cereale păioase, Omnera. Noul produs are 3 substanțe active, substanțe perfect “porționate” pentru o sinergie și un efect rapid și eficient. Inovația acestui produs constă și în formularea acestuia LQM, ultima tehnologie în materie de formulare OD micro-incapsulată. Spectrul este unul impresionant, cu un efect foarte bun pentru buruienile problemă menționate anterior, inclusiv Veronica. De asemenea, samulastra de răpiţă este perfect combătută cu Omnera.
Un alt avantaj al erbicidului este doza flexibilă, între 0,5 – 1 l/ha, iar testele efectuate au dovedit efecte foarte bune pe buruienile dicotiledonate, cum ar fi palămida, volbura, traista ciobanului, turiţa, veronica la o doză de 0,75 l/ha și în cazul unor faze mai avansate de dezvoltare. Produsul poate fi aplicat in toamna sau in primavara, cand buruienile sunt rasarite in masa. Important este ca buruienile sa fie intre 2 si maxim 6 frunze, pentru un efect optim
Este importantă aplicarea în momentul potrivit a unui erbicid ca Omnera, pentru că în condițiile acestui an în care densitațile sunt reduse, fermierii pot să se confrunte cu re-îmburuienări și un astfel de produs poate rezolva problema buruienilor dicotile fără a fi nevoie de o a doua erbicidare. Vi-l recomandăm cu încredere, ca o soluție eficientă de ultimă generație.
Nu trebuie să ignorăm și răspândirea tot mai agresivă a buruienilor monocotiledonate din cultura de grâu, provocând de asemenea pagube importante în calitatea și cantitatea producției. Compania FMC deține o soluție eficientă împotriva buruienilor monocotiledonate anuale, cum ar fi Apera spica venti (iarba vântului), Avena spp (odos), Digitaria (meișor), Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă). Această soluţie este Foxtrot 69 EW. Produsul are o doză flexibilă 0,9 – 1,1 l/ha, este un erbicid selectiv, de contact și sistemic, absorbit în principal prin frunze. Acțiunea este rapida, buruienile își opresc creșterea in primele zile dupa aplicare, iar cloroza țesuturilor devine evidentă în 7-14 zile. Foxtrot 69 EW este cunoscut fermierilor ca o soluție sigură pentru combaterea buruienilor monocotile la un raport calitate-preț foarte bun.
În afară de aceste produse, compania FMC prezintă un portofoliu complex pentru cultura grâului, din care mai fac parte insecticide cum ar fi Vantex, Fury, fungicide ca Impact, Azaka, Solar, Ampera sau Riza, precum și o gamă de top de nutrienți foliari, cum ar fi Foliar Extra, Multiple, Vertex Hi-N 34 sau biostimulatorul SeaMaxx.
Cu o gamă complexă de produse și soluții, grupul FMC a reușit în ultimii ani să reprezinte un partener important al fermierilor la nivel global, datorită dezvoltării portofoliului prin achiziția în 2015 a companiei Cheminova și în 2017 a unei părţi mari din portofoliul de produse al companiei DuPont, dar și a centrelor de cercetare și inovare ale acesteia.
În 2018 FMC s-a situat pe locul 5 mondial în industria de protecție a plantelor, fiind una din puținele companii cu un sector propriu de Cercetare și Dezvoltare. Acest departament este unul complet şi va aduce în piață în următorii ani nu mai puțin de 25 de noi substanțe active. De asemenea, Divizia Agro va dezvolta un segment important de nutriție și combatere biologică inovativă.
În România, FMC și-a asigurat o prezență solidă printr-o echipă profesionistă și un portofoliu de top. Specialiștii companiei sunt la dispoziția utilizatorilor de produse de protecție a plantelor, oferindu-le consultanță și suport tehnic în teritoriu.