Proteinele alternative sunt mâncarea viitorului, conform studiului BCG

Piața proteinelor alternative ar putea ajunge la 290 miliarde de dolari în 2035

Pizza, pastele, friptura de vită, tocana și multe dintre mâncărurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și Blue Horizon Corporation, până în anul 2035 ne vom putea pregăti mesele noastre favorite din proteine ​​alternative.

Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parțial, carnea din dietă cu proteine ​​alternative crește datorită conștientizării beneficiilor pe care le are asupra mediului, sănătății sau a drepturilor animalelor. Raportul Food for Thought: The Protein Transformation realizat de BCG și Blue Horizon afirmă faptul că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele ​​cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, până în 2035.

Piața de înlocuire a proteinelor va crește de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piața totală de proteine, arată proiectele raportului. În scenarii mai optimiste, dacă procesul de inovare devine mai rapid, prețurile pe emisiile de CO2 cresc în continuare, iar fermierii care fac tranziția de la agricultura animală la producția alternativă de proteine ​​primesc sprijin, această cantitate s-ar putea dubla chiar în următorul deceniu și jumătate.

„Fermierii joacă un rol important în tranziția către proteinele alternative. Ei trebuie să învețe să cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc în producerea de proteine ​​alternative, adică culturile optimizate pentru consumul uman,” a declarat László Juhász Director General și Senior Partner al BCG.

Lisa Sweet, șefă a diviziei de strategie de afaceri și angajament la Centrul pentru Bunuri Publice Globale de la Forumul Economic Mondial, a declarat: „Pentru ca diversificarea proteinelor și trecerea la proteinele alternative să aibă succes, întregul sistem trebuie să evolueze pentru a susține în continuare mijloacele de trai ale fermierilor.” În sprijinirea acestei tranziții, fermierii ar trebui ajutați prin stabilirea unor garanții ale prețurilor, încheierea de acorduri de aprovizionare pe termen lung și alte stimulente.

Înlocuirea ingredientelor de origine animală va fi o problemă cheie în următorii ani. Utilizarea proteinelor alternative poate contribui la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU privind reducerea consumului, producției și foametei. Dacă creșterea de 11% a pieței evidențiată în studiul privind proteinele alternative se realizează până în 2035, înlocuirea cărnii și a ouălor ar reduce emisiile globale de CO2 cu mai mult de o gigatonă, în următorul deceniu și jumătate, echivalent cu emisiile anuale actuale de CO2 din Japonia.

Pe lângă reducerea emisiilor, utilizarea surselor alternative de proteine ​​ar putea duce la economii semnificative de apă potabilă: estimările arată că agricultura ar putea economisi cel puțin 39 de miliarde de metri cubi de apă potabilă în următorul deceniu și jumătate, suficientă apă proaspătă pentru a aproviziona un oraș ca Londra, cu 9 milioane de locuitori, timp de 40 de ani.

Beneficiile asupra siguranței și durabilității mediului sunt incontestabile, însă principalul aspect al convingerii consumatorilor este acela de a obține o asemănare cât mai mare cu cea a produselor reale. Cea mai mare provocare pentru proteinele alternative este să atingă sau să depășească gustul, textura și prețul cărnii disponibile astăzi.

Pe baza cercetărilor realizate de BCG, acest lucru se va întâmpla în trei etape, în funcție de tipul de proteină pe care doriți să îl înlocuiți:

  • Alternativele pe bază de plante, cum ar fi burgeri, produse lactate și înlocuitori ai ouălor din soia, mazăre și alte proteine din plante vor atinge paritatea până în 2023 sau mai devreme.
  • Proteinele alternative produse din microorganisme precum ciuperci, drojdii și alge unicelulare ar putea atinge paritatea dorită până în 2025.
  • Proteinele cultivate direct din celule animale pot îndeplini așteptările de mai sus până în 2032.

Între 2015 și 2020, valoarea investițiilor de capital de risc în industria proteinelor alternative a depășit 4 miliarde de dolari, ceea ce reflectă faptul că investitorii văd bune oportunități de investiții în tranziția către proteinele alternative. Deși va fi necesar un capital semnificativ pentru îmbunătățirea tehnologiilor și pentru a permite utilizarea industrială a acestora, rezultatele investiției se vor vedea, cel mai probabil, în deceniile următoare. Până în 2035, dimensiunea pieței ar putea ajunge la 290 de miliarde de dolari, ceea ce este echivalent cu PIB-ul Finlandei pentru 2020.

Studiul complet este disponibil aici, iar raportul BCG poate fi găsit aici.

Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați departamentul de comunicare al BCG, doamna Margit Feher, email: feher.margit@bcg.com.

Despre Boston Consulting Group

Boston Consulting Group este partenerul liderilor din afaceri și societate pentru a-i ajuta să facă față celor mai mari provocări și pentru a descoperi cele mai mari oportunități. Compania BCG a fost pionierul domeniului strategiei de afaceri, aceasta fiind fondată în anul 1963. Astăzi, aducem clienților noștri o transformare totală – care inspiră schimbări complexe, permițând organizațiilor să crească, să aibă un avantaj competitiv care să conducă la un impact liniar.

Pentru a avea succes, organizațiile trebuie să îmbine capacitățile digitale cu cele umane. Echipele noastre globale aduc industrie expertiză, competențe funcționale și o serie de perspective care duc la crearea schimbărilor. BCG oferă soluții prin consultanța managementului de vârf, împreună cu tehnologie și design, proiecte corporative și digitale – și scopuri de afaceri. Avem un model unic de colaborare la nivelul companiei acoperind nivelurile organizației clientului, generând rezultate care să permită clienților noștri să se dezvolte.

Despre Blue Horizon

Fiind un pionier global, cu acces privilegiat în ecosistemul Food 4.0, Blue Horizon a modelat creșterea pieței proteinelor alternative. Compania își propune să transforme industria alimentară globală prin impact de capital și crearea de valoare și investește pe parcursul ciclurilor de viață ale companiilor care sunt aliniate misiunii de a înlocui proteinele animale cu surse alternative de proteine ​​sănătoase și durabile. Blue Horizon a fost fondat de Roger Lienhard în 2016 și are sediul la Zurich. Până în prezent, compania a strâns peste 650 milioane USD și a investit în peste 50 de companii din sectorul proteinelor alternative. Modelul său de afaceri oferă o oportunitate atractivă de a investi în evoluția ecosistemului alimentar global, contribuind în același timp la o lume sănătoasă și durabilă. www.bluehorizon.com.