Vaccinarea
1. De preferat, între 20 noiembrie și 15 decembrie, se vaccinează împotriva anaerobiozelor, cu rapel după 4 – 6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior), apoi anual. 2. Recomandată între 15 decembrie și 15 ianuarie, este vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb), cu Agalaxin (urmat de rapel după 15 zile, la animalele nevaccinate anterior) sau Agalaxin Forte, subcutanat. 3. Se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru), cu Agalaxin Forte (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă și mamita gangrenoasă). 4. Vaccinarea contra antraxului se face, de obicei, primăvara (aprilie), cu Carboromvac, de către medicul veterinar de circumscripție. Se poate încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactației postvaccinal. 5. Opțional, se poate face și vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.
Deparazitarea
Deparazitările interne se recomandă a fi făcute de 4 ori / an, după cum urmează:
La intrarea în stabulație, toamna, se face deparazitarea internă, cu derivat de benzimidazol: Rombendazol 10% sau Romfenbendazol sau cu soluții injectabile de Levamisol, administrat subcutanat; Romivermectin 1%, pe lângă deparazitarea internă, realizează și combaterea paraziților externi (păduchi, căpușe, râie, inclusiv insecte miazogene). Înainte de ieșirea din stabulație, animalele se mai deparazitează încă o dată, cu unul dintre produsele amintite. Pe timpul pășunatului, se mai efectuează 2 deparazitări (iulie și septembrie), cu unul dintre produsele amintite. Când există posibilități, se face un examen coproparazitologic cu recomandarea unui anumit produs, iar intervalul dintre deparazitările succesive nu trebuie să depășească 3 luni.
În cazul apariției fasciolozei (gălbează), se recomandă administrarea produsului Fasciocid (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestațiilor masive, se recomandă repetarea după 48 de ore.
Prevenirea și combaterea endoparazitozelor, la rumegătoare
Pentru prevenirea și combaterea endoparazitozelor, se recomandă: Rombendazol 2,5% – suspensie buvabilă cu albendazol, repetat la 24 sau 48 de ore (pentru bovine, ovine, caprine), Rombendazol 10% – suspensie buvabilă cu albendazol, repetat la 48 de ore (pentru bovine, ovine, caprine), Rombendazol plus, suspensie buvabilă cu albendazol și levamisol, repetat la 24 sau 48 de ore (pentru bovine, ovine, caprine), Fasciocid – suspensie buvabilă cu triclabendazol, în combaterea fasciolozei (combate toate stadiile de dezvoltare ale fasciolelor – gălbeaza), repetat la 48 de ore, în cazuri de infestații masive, Romfenbendazol 10% – suspensie buvabilă cu fenbendazol, administrată la bovine, oi și capre, Romivermectin 1% – soluție injectabilă cu ivermectină, în combaterea endo- și ectoparaziților (râie, păduchi etc.), administrat subcutanat, Romavermectin B1 Plus – soluție injectabilă cu avermectină și clorsulon, administrat subcutanat, pentru combaterea endo- și ectoparaziților, având, în plus, și acțiune în combaterea gălbezei, Levamisol – administrat subcutanat, are acțiune asupra viermilor rotunzi (limbrici, strongili), având și acțiune imunomodulatoare. Se recomandă ca, în paralel cu tratamentul general al efectivelor, să se efectueze dezinsecția adăposturilor și a utilajelor, utilizând Romparasect 5% s.a., în concentrație de 2‰ sau Tetracip.
Tratamentul micozelor
Herbal – Mycoderm, produs cu efect antimicotic și antiinflamator; se recomandă inclusiv, în dermatita atopică, eczeme uscate, alergii și arsuri de gradul I și II.
Dr. Cătălin Tudoran
Șeful Laboratorului de Diagnostic Romvac