Prevenirea şi combaterea bolilor parazitare la păsări – Partea I

Bolile parazitare, atât endoparazitozele, cât şi ectoparazitozele sunt extrem de frecvente în sistemul de creştere extensiv şi reprezintă, alături de condiţiile de igienă deficitare şi o alimentaţie necorespunzătoare, factori favorizanţi pentru apariţia multor boli. De aceea, deparazitarea internă şi externă a păsărilor este un pas important şi obligatoriu pentru menţinerea stării de sănătate a păsărilor.

Endoparazitoze: Coccidioza (eimeriozele)

În coccidioze, preventiv şi curativ, se poate utiliza produsul Amprolrom 20%, pulbere hidrosolubilă cu amprolium, în doză de 5 g/4 litri apă/zi, 7-14 zile. Coccidiozele pot fi prevenite şi prin folosirea produsului anticoccidian Sulfacoccirom, soluţie buvabilă.

La puii de găină se administrează continuu, în apa de băut, în doză de 1,4 ml/1 litru de apă/zi, în intervalul de vârstă 6 zile – 10 săptămâni, după cum urmează: 2 zile tratament, 5 zile pauză ş.a.m.d., pentru a acoperi tot acest interval de timp de 9 săptămâni. În cazul evoluţiei coccidiozei clinice (diaree sangvinolentă), doza va fi de 2 ml Sulfacoccirom/1 litru de apă, timp de 3 zile, urmată de o pauză de 3 zile şi repetarea tratamentului alte 2 zile, în doză de 1,4 ml/1 litru de apă.

Se va estima necesarul zilnic de apă al păsărilor şi se va medicamenta întreaga cantitate. Apa de băut se va medicamenta zilnic. Obligatoriu, pentru a preveni eventualele hemoragii provocate de medicament, atât tratamentele preventive, cât şi cele curative cu Sulfacoccirom vor fi însoţite de administrări în apa de băut a Vitaminei K3 soluţie buvabilă, în doză de 4 ml/1 litru apă de băut.

La păsările bolnave de coccidioză, la care apetitul este complet abolit, recomandăm administrarea individuală, per os, de Sulfacoccirom C comprimate, 1 cpr./0,5 kg g.v./zi, timp de  2 zile consecutiv, apoi pauză 3 zile, urmată de încă 2 zile de tratament. În lipsa acestui produs, se poate administra Oxifuran comprimate, 1 cpr./500 g/zi, timp de 5 zile. După terminarea tratamentului, pentru distrugerea oochiştilor de coccidii, recomandăm flambarea pardoselilor, adăposturilor sau volierei cu o butelie cu arzător sau lampă de benzină.

Endoparazitoze: Ascaridioza, singamoza, capilarioza, heterakidoza, teniazele şi trematodozele

Rombendazol F (flubendazol s.a.): antihelmintic cu spectru larg sub formă de comprimate şi pulbere în doze de 1 cpr./kg g.v./zi sau 1 g pulbere/10 kg g.v./zi, timp de 2 zile consecutiv. Este recomandat la păsări pentru tratamentul următoarelor endo-parazitoze: ascaridioza (limbrici), singamoza (viermele roşu), capilarioza, heterakidoza, teniazele (panglica) şi trematodozelor (Echinostoma revolutum, Prosthogonimus ovatus).

Ca şi în cazul coccidiozei, după aplicarea tratamentelor de deparazitare este obligatorie şi deparazitarea adăposturilor cu soluţii de Romparasect 5%.

HelminStop (în curs de apariţie): antihelmintic naturist, adresat crescătorilor din ferme BIO şi nu numai. Conține extract de pelin, coriandru, busuioc, oregano și cimbru. Produsul se administrează individual, cu seringa sau în hrană.

Levorom 20% pulbere hidrosolubilă (levamisol clorhidrat s.a.): este nematocid și de asemenea, imunostimulator. Combate ascaridioza, capilarioza, singamoza etc. Doza recomandată pentru acțiunea nematocidă este de 15-30 mg s.a./kg g.v./zi (1 g/6,5 kg g.v./zi). Doza imunostimulatoare este redusă la un sfert.

Dr. Viorica Chiurciu

Director General al Romvac Company S.A.