Poziția PRO AGRO cu privire la dispoziția suspendării activității piețelor

piata control

Având în vedere dispozițiile Hotărârii nr. 52 din 05.11.2020 a CNSU referitoare la suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare, considerăm că se impun unele mențiuni.

În condițiile în care observăm că în cazul unora dintre amplasamente s-au putut găsi soluții fie prin deschiderea pereților laterali, fie prin mutarea tarabelor în spațiu deschis, în cazul magazinelor proprii ale micilor producători, produse de origine animală preponderent, nu s-au găsit astfel de soluții pentru ca aceștia să își continue activitatea.

Nu putem să nu observăm caracterul total injust al acestor măsuri dar și faptul că s-a acționat cu dublă măsură față de activitatea hypermarketurilor care își pot continua activitatea. De asemenea, trebuie menționat că în mod uzual producătorii care își valorifică producția prin magazinele proprii nu au contracte de colaborare cu marile magazine, fiind expuși riscului falimentului.

Având în vedere perisabilitatea produselor de origine animală, dar și efectele economice extrem de nefaste care nu au fost avute în vedere la momentul emiterii Hotărârii, rugăm executivul să reanalizeze situația piețelor și să revină asupra deciziei de suspendare a activității cât mai grabnic.

Cu stimă, Ionel ARION – Președinte PRO AGRO