Portofoliul de semințe marca Saaten Union s-a reorganizat conform noilor cerințe PNS 2023 – 2027

Pentru a îndeplini noile cerințe enunțate in PNS 2023 – 2027, fermierii din România au nevoie de noi tehnologii, noi practici agricole și cel mai important – au nevoie de genetică performantă și soluții complete și performante pentru înființarea culturilor.

Compania Saaten Union deține cel mai complex portofoliu de semințe din România. Este un portofoliu complet, care este expus pe viu în fiecare an în județul Călărași, la Drajna. Este o platformă consacrată, la care fermierii din Estul României vin să descopere noile soiuri și hibrizi, dar și să afle noi tehnologii de conservare a apei sau noi metode de înființare a culturilor.

Pentru portofoliul de cereale păioase de toamnă 2023 au fost introduse mai multe soiuri și hibrizi de grâu care sprijină directivele europene pentru reducerea pesticidelor și a îngrășămintelor, prin prisma faptului că genetica Saaten Union are câteva avantaje:

  1. Valorificare mai bună a îngrășămintelor azotoase.
  2. Consum mai mic de apă pentru fiecare tonă de produs recoltat, talie mică a plantelor.
  3. Rezistență genetică împotriva anumitor virusuri precum: virusul de piticirea galbenă al orzului (rezistență la BaYMV-1 și BaYMV-2).
  4. Capacitate de înfrățire ridicată.
  5. Rezistență genetică împotriva principalelor boli foliare.

Soiul de orz SU Laurielle, nou introdus în portofoliul SAATEN UNION, valorifică foarte bine îngrășămintele chimice și are un consum specific de macroelemente, mai mic față de martori. Grupa de maturitate este extra timpurie, talia este mică, capacitatea de înfrățire este una foarte mare și permite fermierilor din România să îl semene în diferite densități, inclusiv în densități mici și în sistem certificat BIO.

SU Tarroca are o mare capacitate de înfrățire, 4-5 frați fertili, răspundzând favorabil condițiilor intensive. Capacitatea de producție este una mare, de peste 12.000 kg/ha.

Evenimentul dedicat culturilor de primavară, floarea-soarelui și porumb, a fost organizat anul acesta în zilele 8-9 august 2023 în aceeași locație, deja consacrată și bine cunoscută fermierilor, pe platforma SAATEN UNION de la Drajna, județul Călărași. Toți fermierii prezenți au putut vedea pe viu nu doar portofoliul comercial, dar și noutățile care vor intra în anii următori pentru comercializare.

Pentru porumb, compania SAATEN UNION a introdus noi hibrizi de porumb care vin să ajute exploatațiile agricole să securizeze recolta, indiferent de an.

SM WAWEL – FAO 250 este hibridul care a ocupat podiumul, locul 1 la grupa sa de maturitate la evenimentul ZIUA PORUMBULUI 2022 de la Orezu, județul Călărași. Este un hibrid de porumb de tip Zea mays conv. aorista, cu o talie mică a plantelor și inserție medie a știuleților. Grupa de maturitate extra timpurie îi oferă diferite avantaje și permite fermierilor din România să îl semene în diferite densități, inclusiv în densități mari și sistem certificat BIO.  O caracteristică importantă a acestui hibrid este că evită nu numai arșița din perioada polenizării dar și atacul de Helicoverpa armigera, care este unul foarte redus, aproape inexistent. Acest hibrid se pretează inclusiv în cultura succesivă, după orz, în zonele de cultură cu precipitații corespunzătoare sau în sole irigate.

Cali – FAO 350 este lider în România, Bulgaria și Ungaria, remarcându-se în ultimii ani datorită potențialului mare de producție pe care l-a dovedit atât în câmpuri neirigate dar și irigate. Talia plantelor este medie-înaltă, frunzele sunt erecte pe întreaga perioadă de vegetație, iar starea fitosanitară este una de excepție.

Splendor – FAO380 este un hibrid nou, marca SAATEN UNION ROMANIA, fiind omologat în 2023, după ce a parcurs procesul de înregistrare în rețeaua de testare din țara noastră. Splendor este membru al grupului DT – Drought Tollerant, are potențial mare de producție, dezvoltă un sistem radicular puternic și are un indice foliar foarte bun.

Pentru cultura de floarea-soarelui, folosirea hibrizilor rezistenți reprezintă cea mai durabilă metodă de combatere a patogenilor. Ameliorarea culturii florii-soarelui este un proces costisitor și de lungă durată. Totuși, ritmul progresului în ameliorare, comparativ cu ritmul de retragere a fungicidelor, este disproporționat. Saaten-Union, fiind o companie cu o experiență de neegalat în Europa, pentru toate speciile de cultură, a anticipat această tendință de orientare către limitarea folosirii de PPP și a reușit să construiască cu succes un program de ameliorare al culturii de floarea-soarelui bazat pe doi piloni cheie:

a. Toleranța la erbicide bazate pe imazamox sau tribenuron-metil.

b. Rezistența genetică împotriva patogenilor.

Alexa SU este un hibrid de floarea-soarelui semi timpuriu, creat în propriul centru de ameliorare al companiei SAATEN UNION. Are o reputație bine meritată în România, deoarece a dovedit stabilitate și potențial mare de producție. O caracteristică importantă a acestui hibrid este rezistența la frângere și la parazitul Orobanche spp. A-F. Pentru aceeași categorie de hibrizi toleranți la tribenuron-metil, compania mai comercializează: Davero SU, Neta SU și Stinger SU.

Victory CL,  membru al categoriei CLEARFIELD, este cultivat cu succes în toate fermele din România, are o talie medie, este uniform, prezintă un pachet fitosanitar de excepție cu rezistențe la: Plasmopara halstedii, Puccinia helianthi, Septoria helianthi, Phoma MacDonaldi, Phomopsis helianthi, Veticillium wilt și Erysiphe cichoracearum.

Valparaiso CLP, un membru nou al catalogului de floarea-soarelui, este un hibrid semi tardiv, care vine cu re­zis­tență la Plasmopara halstedii. Talia plantelor este una compactă și robustă, iar po­zi­ția calatidiului este aplecată. Principalul avantaj al hibridului Valparaiso CLP este potențialul foarte mare de produc­ție.

Compania SAATEN UNION comercializează și AMESTECURI vegetale pentru COVOARE VERZI sub brandul Viterra SEEDS.

Pentru că în ultimii ani asistăm la un proces accentuat de deșertificare în toate zonele din România, o soluție optimă pentru a stopa degradarea solului și a ameliora calitatea acestuia este înființarea de covoare verzi pentru perioada de repaus a terenului.

Se recomandă tuturor fermierilor din România înființarea următoarelor amestecuri verzi, conform specificului zonei, plantei premergătoare și postmergătoare:

Compania Saaten Union România este singura companie din țara noastră care oferă soluții complete pentru un asolament și o rotație sigură și de succes. Printr-un asolament și o rotație  corespunzătoare se păstrează terenul agricol într-o condiție optimă, se poate reduce cantitatea de îngrășăminte chimice și, în același timp, se reduce semnificativ eroziunea solului și degradarea structurală. De asemenea, printr-un asolament corect, vom diminua eficient rezerva de buruieni din sol, dar și presiunea bolilor.

Împreună avem soluții pentru toate fermele și pentru toate culturile!

Ing. Ionuț Bărbulescu

Director cercetare-dezvoltare

www.Saaten-Union.ro