Portofoliul de cereale Syngenta – un nou standard de producții și calitate

În cultura cerealelor păioase, compania Syngenta este bine cunoscută de către fermieri din România pentru portofoliul inovator, cu soiuri și hibrizi ce pot asigura producții de top, stabilitate și calitatea excelentă.

Soiurile de grâu Syngenta oferă producții ridicate, fiind adaptabile diferitelor condiții agronomice. Din punct de vedere al indicilor de calitate, soiurile Syngenta sunt foarte apreciate în industria de morărit și panificație, toate varietățile încadrându-se în segmentele de calitate superioară, B1-B2.

Falado este un soi timpuriu, aristat, intensiv, cu o capacitate ridicată de producție. Datorită arhitecturii inteligente a plantei care îi permite să își răsucească frunzele pentru a reduce evapotranspirația, Falado oferă rezultate excelente, chiar și în condiții de secetă. Producția este de calitate superioară, datorită toleranței foarte bune la boli, frunzele acestui soi fiind acoperite un strat de ceară care protejează planta împotriva agenților patogeni.

Gabrio are cea mai bună stabilitate în condiții de secetă. Este un soi timpuriu, rustic, adaptabil în diferite condiții pedo-climatice și de tehnologie, asigurând productivitate și indici de calitate ridicați. Are un spic bine dezvoltat, asigurând un conținut ridicat de proteină de calitate superioară.

Cu MMB și MHL ridicate, Gabrio este stabil în diferite condiții pedoclimatice, inclusiv pe soluri nisipoase. Soiul prezintă o bună toleranță la ger, stres și secetă, precum și un potențial ridicat de producție, mediu intensiv, în toate regiunile României. Având capacitate de înfrățire medie, densitatea de semănat recomandată este de 450-500 boabe germinabile/mp.

Pibrac este capabil să aducă producții record. Este un soi semi-timpuriu, aristat, foarte adapabil și are toleranță excepțională la boli. Productivitatea ridicată, stabilă și indicii de calitate foarte buni îl recomandă în mod special pentru  industria de morărit și panificație. Soi intensiv, cu potențial excepțional de producție si cu toleranță bună la boli, inclusiv Fusarium, Pibrac este o alternativă pentru cultivarea după porumb.

Ingenio este un soi de grâu aristat, timpuriu cu MMB foarte ridicat, 50-70 g și plasticitate ecologică bună.  Este tolerant la secetă și îngheț și oferă producții stabile, cu un conținut de proteină de 12,5-13%, de calitate superioară, ceea ce îl face să fie preferat în industra de panificație. Soiul prezintă toleranță bună la o serie de boli precum: Făinare (Erysiphe graminis), Rugina brună (Puccinia recondita), Rugina galbenă (Puccinia striiformis), Fuzarioza spicelor (Fusarium spp.) și Septorioza (Septoria tritici).

2 hibrizi de orz noi în portofoliul Syngenta începând cu sezonul 2022 – SY Dakoota și SY Dooblin

SY Dakoota este un hibrid semi-timpuriu, cu o capacitate excepțională de înfrățire, cu performanțe deosebite și producții ridicate și stabile chiar și în condiții de secetă. Frunzele sunt cerate, ceea ce ajută la limitarea evapo-transpirației în condiții secetoase. Plantele au o toleranță bună la cădere, spice mari, fertile, oferind un conținut foarte bun de proteină și MMB foarte bun. Hibridul prezintă o toleranță bună la temperaturile scăzute din timpul iernii, dar și la principalele boli ale culturii: Arsura frunzelor de orz (Rhynchosporium secalis), Făinare (Erysiphe graminis) și Ramularia (Ramularia collo-cygni).

SY Dooblin este un hibrid semi-timpuriu care oferă cele mai bune rezultate de producție în condiții intensive. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, valorifică eficient resursele de azot și de apă din sol, asigurând productivitate și stabilitate în diferite condiții pedoclimatice. Hibridul oferă toleranță foarte bună la cădere și la frângere, dar și la bolile culturii: Arsura frunzelor de orz (Rhynchosporium secalis) și Ramularia (Ramularia collo-cygni).

Jallon este hibridul de orz binecunoscut de fermierii din România pentru recordurile de producții oferite an de an, în toate zonele de cultură a orzului din țară. Este un hibrid intensiv, semi-timpuriu, cu o creștere rapidă în primăvară. Are o vigoare excelentă, iar sistemul radicular foarte bine dezvoltat permite utilizarea eficientă a resurselor de apă și îngrășăminte din sol. Jallon are grad bun de înfrățire, rezultând un număr mai mare de spice fertile. Hibridul prezintă o rezistență foarte bună la cădere, dar și o toleranță bună la secetă și la principalele boli ale culturii: Făinare (Erysiphe graminis), Helmintosporioză (Helminthosporium tritici repens), Fuzarioza spicelor (Fusarium spp.) și Mozaicul dungat al orzului.

O particularitate foarte importantă, ce trebuie luată în calcul în momentul în care alegem un hibrid de orz, este norma de semănat recomandată, mult mai mica decât in cazul orzului conventional. Norma de semănat recomandată este de 180-200 boabe germinabile/mp, adică între 70-90 kg/ha, în funcție de MMB, la o adâncime de 3 cm. Pentru această cantitate, sunt suficienți 4 saci/ha din hibrizii de orz Syngenta.

Anul acesta, hibrizii de orz Syngenta vin tratați cu insecto-fungicid, în ambalaj de 500.000 boabe. Totodată, Syngenta vine însprijinul fermierilor cu oferta – un sac gratuit pentru fiecare 20 de saci achiziționați.