140 de companii din domeniul agriculturii, silviculturii şi pescuitului, înregistrate în Capitală, au fost premiate la Topul Firmelor 2020
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat marţi, 25 noiembrie, online, ediţia a XXVII-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei, chiar și în plină criză pandemică și economică.
„Poate mai mult ca niciodată, avem nevoie de povești de succes, care trec dincolo de cifre și indicatori seci, fie că e vorba despre afaceri de familie care au crescut organic, de idei care au prins viață în anii studenției sau de proiecte considerate nebunești atunci când au fost expuse pentru prima dată. Toate ne dau putere să mergem mai departe. Să spunem: da, se poate! Au mai facut-o și alții! Pot și eu! Mai mult ca oricând, lumea afacerilor are nevoie de onestitate, în relațiile cu concurenţii, clienţii, angajaţii şi cu noi înșine, pentru că în perioadele dificile nu au rezistat niciodată formele fără fond. Dumneavoastră, laureaţii noştri, sunteţi modele demne de urmat pentru cei care astăzi traversează momente grele!”, a declarat în deschidere dr. ing. Costică T. Mustață, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea evenimentuilui.
„În acest an greu, de criză sanitară, viața economică merge înainte și felicit Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti că a găsit taria de a-i felicita pe premianți. Felicitări! De dumneavoastră avem nevoie, de dumneavoastră și de miile de antreprenori care sunt în spatele dumneavoastră, care să tragă economia înainte”, a afirmat în mesasjul transmis cu acest prilej ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu.
„Vreau să vă asigur că prin activitatea pe care o desfășurăm suntem cel mai important lobby-ist pentru mediul de afaceri în fața decidentului politic. Vrem să vă asigurăm că nu o să vă dezamăgim, că vom face cele mai mari eforturi pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Vă doresc să fiți optimiști și să fiți prudenți, cred că prudența e cel mai important lucru în această perioadă, deși cateodată în business se spune că cel mai mare risc e să nu îți iei niciun risc”, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în mesajul transmis.
Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Potrivit metodologiei amintite, dintre cele 134.059 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2019, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 50.133 firme, adica 37,4% din total. Dintre acestea, Camera bucureşteană a premiat 7.267 firme, adică 14,5% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,4% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut.
În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.529 firme, 35% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (2.003 de companii, 28% din total) şi de cele cu profil industrial (1.505 firme, 21% din total). În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 6% revine sectoarelor: construcţii (437 companii laureate) și cercetare, dezvoltare şi high-tech (respectiv 404 entităţi premiate), turismului, 3% (249 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2% (140 companii).
În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.
Cele 7.267 firme aflate în Top, cu 2% mai multe faţă de anul precedent, au realizat o cifra de afaceri cumulată de 89,6 mld. euro, în creștere cu 15,5% faţă de ediţia 2019 și un profit din exploatare în valoare de 8,1 mld. euro, mai mare cu 10,7% comparativ cu cel consemnat anul trecut. În cadrul acestor companii lucrează 563.496 de salariaţi, în creștere cu 4,1% față de ediția precedentă.
Laureaţii fac parte din cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării. Cu o rată a şomajului de doar 1,24% faţă de 3,26% la nivel naţional, Capitala concentrează 22,4% din totalul firmelor active din România, aproximativ 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 18% din valoarea exporturilor româneşti şi 31% din valoarea importurilor realizate de România şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării.
În Bucureşti activează 104 mii firme cu capital strain (44% din totalul consemnat la nivel naţional), cu un capital social subscris cumulat de 25,1 mld. euro, respectiv 54% din totalul capitalului social subscris la nivel naţional de societăţile cu participare straină la capital.
Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2019, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, companiei Faur SA, pentru „Brandul românesc al anului” și trofeul „Ioan V. Socec” ziarului Bursa.
De asemenea, au fost acordate o serie de trofee speciale: Bibliostar SRL (Librăria Mihai Eminescu), pentru promovarea culturii și educatiei europene; East Electric SRL, pentru activitatea performantă desfăşurată de-a lungul a trei decenii în domeniul cercetării dezvoltării; Fiatest SRL, pentru prima companie românească de consultanță specializată în managementul calității și în educația adulților; Olimpic Internațional Turism SRL, pentru excelență în organizarea de târguri internaționale și misiuni economice și companiei imobiliare Apulum 94 SRL, pentru pentru profesionalism și capacitatea de a rezista și a se reinventa, în beneficiul clienților.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de Adrian Naidin, conducătorul Orchestrei de camera a CCIB, înființată de curând la inițiativa președintelui Secțiunii Servicii și vicepresedinte al Camerei bucureștene, Ion Hohan.
Menţionăm faptul că unul dintre partenerii media ai evenimentului a fost Cotidianul Agricol. Felicitări premianţilor, dar şi organizatorilor!