Performanța geneticii Syngenta, reconfirmată în zona legumicolă Băleni

syngenta baleni iunie

Peste 100 de fermieri au fost prezenţi duminică, 24 iunie, la manifestarea Syngenta din localitatea Băleni, judeţul Dâmbovița. Participanții au vizitat loturile demonstrative de legume din ferma Ionuț Dumitru şi au putut observa adaptabilitatea și performanţa hibrizilor de tomate și ardei din portofoliul companiei. Oficiile de gazdă au fost făcute de Iulian Zafiu, reprezentant tehnic și de vânzări Syngenta, zona de sud – est a României.

Din echipa Syngenta de la Băleni au făcut parte: Ramona Grama, specialist marketing culturi de legume, Nicoleta Ghindaru, specialist produse Solanaceae pentru teritoriu Europa sud – est, Vasilică Hoarcă, director vânzări semințe legume, România – Moldova și Nicu Chilafu, reprezentant tehnic protecția plantelor.

Hi­brizii de tomate din lotul demonstrativ au fost prezentaţi, rând pe rând, de Iulian Zafiu și Nicoleta Ghindaru. Având în vedere anul climatic, precum şi condiţiile locale, s-a demonstrat calitatea deosebită a mate­rialului biologic din portofoliul companiei.

Qualitet F1 este un hibrid cu creştere semideterminată, destinat producţiilor tim­purii în spaţii protejate. Acesta formează fructe mari de 180-200 grame, de culoare roşu strălu­citor, foarte atractive pentru consumatori. Uniformitatea şi fermitatea bună a fructelor oferă calitate superioară producţiei. Plantele sunt puternice, manifestând în general un bun echilibru între vegetativ şi generativ. Hibridul s-a dovedit a fi uşor de cultivat în diferite condiţii de tehnolo­gie, pe parcursul mai multor ani de testare.

Malkonet F1 este un hibrid nou cu creștere semideterminată. Fructele au o culoare deosebită, iar planta se remarcă printr-o legare foarte bună.

Devonet F1 este o varietate nouă din portofoliul Syngenta. Hibridul are creștere semideterminată și prezintă toleranță la pătarea cafenie. Fructele au o culoare foarte bună și o fermitate medie.

Un hibrid nou aflat în portofoliu este Kaponet F1. Este o varietate cu creștere semideterminată, destinat producțiilor extratimpurii și timpurii în spații protejate. Plantele au vigoare medie și o legare foarte bună și continuă a fructelor, chiar și în condiții de temperaturi scăzute. Greutatea fructelor este de 160-180 grame, cu o culoare de un roșu închis. Se remarcă prin gust foarte bun. Hibridul prezintă o calitate și uniformitate foarte bună a fructelor, chiar și la etajele superioare, asigurând producții constante până la recoltare.

Hibridul de tomate Gravitet F1 este extratimpuriu, cu creştere semideterminată. Planta este echilibrată vegetativ-generativ, prezintă port deschis şi este uşor de întreţinut. Fructele sunt uniforme, de culoare roşu intens şi au gust foarte bun. Acest hibrid realizează performanţe foarte bune la plantare timpurie în spaţii semiîncălzite. Totodată, se remarcă printr-o coacere concentrată a producţiei timpurii.

O altă noutate este Ciciu F1, un hibrid timpuriu cu creștere nedeterminată, recomandat pentru ciclul 1 și ciclul prelungit de cultură. Fructele sunt uniforme, cu fermitate medie, gust foarte bun, având o culoare de un roșu intens. Plantele prezintă vigoare medie și legare constantă, cu o distanță medie între internodii. Hibridul prezintă toleranță la virusul petelor de bronz.

Un alt hibrid nou cu creștere nedeterminată, special pentru solarii, este Beldine F1. Acesta se remarcă prin legare constantă pe tot sezonul de vegetație. Este un hibrid cu creștere nedeterminată, recomandat pentru toate ciclurile de cultură. Formează plante viguroase cu internodii scurte. Fructele sunt uniforme, având gust foarte bun și culoare de un roșu intens. Prezintă capacitate de post maturare.

Kilates F1 este un hibrid de tomate de tip prunișoară, cu creștere nedeterminată, destinat producțiilor timpurii în spații protejate. Fructele sunt netede, colorate uniform și prezintă un gust foarte bun. Legarea este constantă și se remarcă prin rezistență bună atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute.

Sandoline F1 se remarcă prin trei beneficii: timpurietate, productivitate şi calitatea producţiei. Este un hibrid cu creştere nedeterminată pentru cultura în spaţii protejate pe toate ciclurile de producţie. Plantele sunt puternice, asigurând o legare foarte bună a fructelor. Hibridul asigură producţii mari şi constante.

O atenție deosebită a fost acordată hibridului care va intra din sezonul următor în portofoliul comercial al Syngenta. Codul varietății este T413485, iar numele comercial este Kingset F1. Acesta are creștere nedeterminată și este foarte timpuriu. A fost testat în multe bazine legumicole din țara noastră în ultimii trei ani. Fructele sunt uniforme, se coc de la interior spre exterior și prezintă un gust foarte bun. Greutatea unui fruct variază între 200 și 250 de grame.

În finalul manifestării, fermierii au vizitat solarul destinat culturii de ardei. Aspectele geneticii și tehnologiei Syngenta au fost oferite de Iulian Zafiu. Hibridul de ardei utilizat de Ionuț Dumitru este Barbie F1. Reprezentativ pentru performanțele deosebite ale geneticii Syngenta, Barbie F1 este un hibrid de ardei gras galben, cu adaptabilitate foarte bună atât la condițiile din solar, cât şi din câmp deschis. Tolerează bine variațiile de temperatură, asigurând o legare continuă, iar fructele sunt lucioase şi cerate. Plantele acestui hibrid prezintă un foliaj bogat. Un avantaj semnificativ este că la maturitatea deplină fructele se colorează în roșu.