Ocuparea posturilor de conducere de către femei promovează dezvoltarea rurală

Anna Babich, manager de comunicații corporative și coordonatoarea
proiectului TalentA în Europa Centrală și de Est, la Corteva Agriscience

Lumea se confruntă în prezent cu o criză alimentară din ce în ce mai acută, caracterizată de prețuri ridicate și intensificarea foametei, iar potrivit Băncii Mondiale securitatea alimentară și nutrițională figurează în 2024 printre cele opt provocări globale care trebuie abordate la scară largă. Pentru a asigura securitatea alimentară pe termen lung, țările trebuie să deschidă calea în transformarea sistemelor alimentare și, împreună cu schimbările tehnologice și politice, imensul potențial se ascunde în îmbunătățirea producției la fermele conduse de femei. Motivarea fermierelor pentru a obține acces egal la resurse și oportunități în agricultură ar putea crește producția alimentară cu 10-15%, ceea ce înseamnă că s-ar putea oferi hrană pentru încă 100-150 de milioane de oameni din întreaga lume, după precizările Națiunilor Unite.

Rolul femeilor în agricultură este esențial – ele sunt adesea forța motrice a comunităților, o forță care permite ca întregi sate să existe. Potrivit datelor publice, în România se înregistrează cea mai mare proporție de muncă depusă de femei din toate țările membre UE. Totodată, în România se înregistrează și cea mai mare participare a femeilor în muncă fără forme legale, fenomen vizibil și în agricultură. Când vine vorba de femeile din mediul rural, acestea nu beneficiază, de obicei, de toate avantajele disponibile femeilor din orașe: acces la învățământul superior, servicii medicale de calitate, finanțe și așa mai departe. Situația este asemănătoare în multe părți ale lumii, astfel încât asigurarea de drepturi și șanse egale pentru femeile din mediul rural reprezintă o provocare globală. Însă, chiar și cu aceste beneficii în situații rare, lipsa de încredere în sine, de parteneriate și de sprijin pentru îndrumare reprezintă un obstacol major pentru femei.

De aceea, este important să susținem și să dezvoltăm participarea femeilor în posturi de conducere în agricultură, să creăm oportunități de acces la noi cunoștințe, să atragem finanțare pentru dezvoltarea afacerilor. Sprijinul nu ar trebui să se limiteze la oferirea de ajutor, componentul educativ fiind unul semnificativ. Oferirea de bani nu este suficientă, este necesar să se învețe cum să se stabilească obiectivul și fezabilitatea afacerii, cum să se calculeze și să se aloce corect resursele, să se arate modalități de dezvoltare. Nu este suficient să se ofere cunoștințele, ci este necesar să se „încarce”, să se cultive încrederea în propria persoană și să se ofere motivație. Procesul de a crea femei de afaceri de succes în agricultură este destul de complex. Unele, îl pot gestiona singure. Însă, majoritatea au nevoie de ajutor. În cele din urmă, chiar și o fermă de succes condusă de o femeie din mediul rural este un element cheie pentru bunăstarea mai multor familii: a întregii comunității.

Poveștile de succes ale fermelor conduse de femei, în România, au legătură adesea cu programul TalentA pe care compania Corteva Agriscience de cercetare și dezvoltare în agricultura internațională îl derulează din anul 2020. Acesta are un impact semnificativ asupra femeilor din agricultură, prin oferirea de cursuri specializate și oportunități de networking, dar și prin sprijinirea la nivel financiar a proiectelor menite să îmbunătățească securitatea alimentară. Astfel, cu sprijinul acestui program, Iris Maria Roșculeț din județul Ialomița, desfășoară proiectul „Serele Dulci”, care vizează cultivarea unei culturi mixte de roșii și struguri într-o seră de înaltă performanță, urmărind nu doar oportunitățile de afaceri, ci și sustenabilitatea și dezvoltarea comunității. Maria Boldurescu reprezintă rezistența și sustenabilitatea prin proiectul său „Grădina Bee Paradise” din Călărași, Republica Moldova, care are ca obiectiv conservarea resurselor de apă și îmbunătățirea biodiversității, prin promovarea celor mai bune practici pentru a diminua efectul provocărilor de mediu. O altă poveste inspiratoare este oferită de Alexandra Buliga și proiectul său „Punem Agricultura pe Picioare”, care se axează pe incluzivitate, prin adaptarea echipamentelor agricole pentru persoanele cu dizabilității motorii, în județul Neamț. Există multe alte exemple care demonstrează că fermierele pot îmbunătăți viețile unor întregi comunității, dacă beneficiază de suficiente resurse și inspirație. „TalentA ne oferă încrederea că putem reuși și că facem parte dintr-o comunitate în dezvoltare, în care agricultura și agrobusinessul nu mai sunt dominate preponderent de către bărbați. Femeile își doresc și pot excela în diferite sectoare ale agriculturii. Gândirea creativă, în afara limitelor convenționale, ne ajută să reușim și să inovăm”, spune Alexandra.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, noi, la Corteva Agriscience, celebrăm rezistența, inovarea și dedicarea femeilor în agricultură. Contribuțiile lor dau formă peisajului agricol și, totodată, inspiră generațiile viitoare. Corteva încurajează femeile din agricultură să profite de oportunități precum TalentA, care promovează o comunitate a motivației și a dezvoltării generațiilor viitoare.

Despre Corteva 

Corteva, Inc. (NYSE: este o companie globală, pur-agricolă, care combină cea mai bună inovare, interacțiune personalizată cu clienții și execuție operațională pentru a livra, în mod rentabil, soluții pentru cele mai urgente provocări agricole de la nivel global. Corteva generează preferințe de piață avantajate prin strategia de distribuție unică, alături de un amestec echilibrat, la nivel global, de semințe, protecție a culturilor, produse și servicii digitale. Alături de unele dintre cele mai recunoscute brand-uri din agricultură și oportunități tehnologice bine poziționate pentru a promova creșterea, compania și-a luat angajamentul să maximizeze productivitatea fermierilor, colaborând, totodată, cu părțile interesate din domeniul alimentar, pe măsură ce îndeplinește promisiunea de a îmbogăți viețile celor care produc și celor care consumă, asigurând progresul pentru generațiile viitoare. Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.com.

Urmăriți Corteva pe FacebookInstagramLinkedInTwitter și YouTube