Noile încărcătoare cu braţ telescopic JCB Seria III cu cabină Command Plus

JCB_AGRI_SUPER_3

A fost lansată o nouă gamă de încărcătoare cu braţ telescopic JCB, cu performanțe crescute de ridicare, siguranță îmbunătățită și confort pentru șofer, precum și cabina Command Plus de generație nouă concepută atât pentru operatori agricoli cât pentru și șoferii amatori.

Noua cabină, care este cu 50% mai silențioasă decât modelul anterior, este rezultatul unor studii detaliate privind tehnologia și ergonomia, precum și un program fără precedent de consultare a utilizatorilor finali, pentru a răspunde cerințelor de vizibilitate, confort, control și utilizare ale celor mai exigenți operatori.

Aceasta este mai spațioasă, are o structură de control mai ordonată și oferă un spațiu dedicat depozitării mai mare. Vizibilitatea față de roțile din față și dincolo de acestea a fost imbunătăţită datorită panoului de bord amplasat mai jos şi datorită unui geam neîntrerupt care se continuă în sus, până peste capul operatorului. Braţul telescopic cu cupă sau furcă are o vizibilitate din cabină mai mare cu 14%  faţă de generaţia anterioara a acesteia.

Noile încărcătoare cu braţ telescopic JCB Seria III reprezintă punctul culminant al unei succesiuni de îmbunătăţiri semnificative ale produsului în ultimii șase ani, care au consolidat tehnologia JCB, performanța și eficiența consumului de combustibil pe piața încărcătoarelor cu braţ telescopic. Cea mai recentă rundă de îmbunătățiri adaugă clasă spațiului din cabina șoferului, control al nivelului de zgomot și al climei, precum și vizibilitate totală.

Noile caracteristici includ:

 • Cabina de nouă generație Command Plus – mai spațioasă, vizibilitate mai bună, mai silențioasă, confort sporit pentru operator.
 • Performanțe de ridicare crescute pentru toate modelele 6, 7 și 9,5 m din gama de încărcătoare cu braţ telescopic.
 • Șasiu cu reglare hidraulică şi opțional, cu înclinare spre puntea frontală pentru amplasarea exactă a încărcăturii.
 • Acţionarea din cabină a evacuării presiunii externe pentru schimbarea ataşamentului.
 • O nouă paletă de culori distinctive, marca „încărcătoare cu braţ telescopic” și „JCB”, dar cu aspect general familiar.

Tim Burnhope, directorul companiei JCB responsabil de inovare și dezvoltare produs a declarat: „Cu puțin peste 40 de ani în urmă, încărcătorul cu braş telescopic JCB a revoluţionat activitatea fermierilor prin manipularea mecanizată a materialelor și, prin inovații tehnice ulterioare, în motoarele JCB, în hidraulica inteligentă și în transmisii avansate,  a continuat să furnizeze productivitate remarcabilă, performanță, durabilitate și rentabilitate.”

Ultima etapă a îmbunătăţirii încărcătoarelor cu braţ telescopic JCB este concentrată cu preponderenţă asupra operatorului agricol, cu cabina de nouă generație Command Plus care este mai silențioasă, mai spaţioasă, cu o poziție de condus îmbunătățită, mai ușor de localizat și de utilizat, și un panou de bord care este mai mare și oferă mai multe informații.”

Nu în ultimul rând, design-ul cabinei Command Plus aduce o schimbare în ceea ce privește vizibilitatea în față și în sus, schimbare care stabilește noi standarde pentru productivitatea operatorului, siguranța și ușurința în conducere şi manipulare: este o cabină fără compromisuri.”

Noua gamă

Noua gamă de încărcătoare cu braţ telescopic JCB Seria III cuprinde patru modele cu o capacitate de încărcare de până la 200 kg mai mare față de predecesorii săi – modelele 538-60 de 6 metri, 532-70 și 542-70 de 7 metri și modelul 536-95 de 9,5 metri. Încărcătorul cu braţ telescopic JCB 560-80 este ideal pentru manipularea materialelor în vrac, cu înălțimea de ridicare de 8 metri și capacitatea de ridicare de 6 tone, rămâne neschimbat. Deasemenea, si modelul de încărcător cu braţ telescopic LP 536-70 continuă să rămână nemodificat, cu cabina sa cu profil redus pentru incintele cu păsări  și alte aplicații la înălțime mică.

Există variantele, ca și până acum, AGRI (inclusiv AGRI Smart Power și AGRI TorqueLock 4), AGRI Plus, AGRI Super și AGRI Pro, care oferă o gamă largă de opțiuni și niveluri de echipament, precum și opțiuni care acoperă pachetele de iluminare cu LED, cârligele de remorcare și echipamentele frontale din gama extinsă de accesorii JCB AGRI.

Agregatele sunt neschimbate – motoarele JCB EcoMAX de 4,4 litri și de 4,8 litri servesc o variantă de ieșiri de 55kW, 81kW, 93kW și 108kW (75hp, 109hp, 125hp și 145hp).

Dar există o nouă transmisie powershift TorqueLock 4 de 40 km/h cu blocare a convertorului de cuplu cu patru viteze pentru motorul de 81 kW (109 CP) pentru a oferi performanțe mai crescute și consum mai redus de combustibil în timpul deplasării și remorcării decât transmisia normală cu patru viteze la 30 km/h.

Transmisia powershift JCB Torque Lock cu șase trepte și transmisiile unice hidrostatice/powershift JCB DualTech VT, ambele capabile să atingă 40 km/h, rămân neschimbate.

JCB_AGRI_PRO_2 copy

Cabina Command Plus

În afară de noua paletă de culori distinctive și de marcă, cea mai evidentă schimbare care diferențiază recentele încărcătoare cu braţ telescopic JCB Seria III este cabina Command Plus, care dincolo de producția inițială va fi fabricată într-o fabrică nouă, JCB Cab Systems, în valoare de 50 de milioane de lire sterline construită în apropiere de alte facilități de producție și asamblare JCB din Uttoxeter, Staffordshire, Marea Britanie.

Printre opțiunile noii cabine se numără:

 • Poziţia confortabilă şi unităţile de comandă la îndemână care se regasesc pe toate utilajele agricole JCB.
 • Coloană de direcție reglabilă pentru a facilita intrarea și ieșirea din autovehicul cu memorarea poziției de lucru.
 • Geam curbat multi radial dintr-o singură piesă, care combină parbrizul și plafonul panoramic.
 • Interiorul complet tapițat sporeşte senzația de calitate și reduce nivelul de zgomot exterior cu 50% , este cel mai bun din clasa sa, respectiv 69dBA.
 • Dimensiune mai mare, rezultând o creștere cu 12% în mărime a volumului celei mai bune cabine.
 • Patru ștergătoare de parbriz șterg 92% din parbriz şi plafonul panoramic pentru a menține vizibilitatea atunci când este ud, murdar sau prăfuit.
 • Sistem de aer condiționat nou și climatizare automată opțională cu reglarea temperaturii „setați și uitați”.
 • Distribuția aerului optimizată la parbriz şi la șofer pe ambele moduri: dezaburire şi dezghețare rapidă.
 • Garnituri de etanșare din cauciuc pentru portieră, special proiectate, și profil de ramă pentru cabină cu scopul de a reduce la minim zgomotul și praful.
 • Panou de bord mai mare și cu mai multe informații; comenzi grupate pe funcții conexe
 • Spațiu de depozitare dedicat cu 60% mai mare, incluzând coș cu capac batant pentru documente, unelte, alimente și băuturi.
 • Suport pentru telefon, Bluetooth, microfon și boxe încorporate pentru apeluri și divertisment hands-free.

Studii referitoare la ergonomie

Noul design al cabinei adoptă filozofia poziției de conducere a șoferului unui vehicul agricol JCB, care a fost definită după studii despre ergonomie ample, pentru a oferi operatorilor de toate formele și dimensiunile o poziție confortabilă de conducere care îi ajută să lucreze eficient și cu mai puțin efort pe parcursul unei lungi zi de lucru.

Acesta stabilește pozițiile optime pentru scaun, orificiile de ventilație și fluxul de aer, precum și forma și poziția instrumentelor și comenzilor vehiculului. Pe lângă optimizarea confortului și a eficienței operatorului, această abordare ajută la standardizarea mediului de lucru al numeroaselor produse JCB, astfel încât operatorii care lucrează cu încărcătoarele cu braţ telescopic, încărcătoarele pe roți și tractoarele JCB se simt ca acasă, într-un mediu familiar și pot găsi și utiliza comenzile mai ușor.

Tim Burnhope a adăugat: „Atunci când operatorii urcă la bordul noii generații de încărcătoare cu braţ telescopic, aceștia vor găsi aceeași coloană de direcție dinamică cu înclinare reglabilă, aceeași structură de ventilație și aceleași comutatoare grupate pe funcții ca și pe tractoarele JCB Fastrac și încărcătoarele pe roți. Această familiaritate face să fie mai facil pentru operatori să se orienteze în multitudinea de comenzi necesare mașinilor moderne.”

Vizibilitate totală

La proiectarea noii cabine Command Plus, inginerii JCB au conceput pe încărcătorul cu braş telescopic renumita vizibilitate totală – mai ales pe partea dreaptă, datorită brațului setat jos și capotei compacte – concentrându-se pe vizualizarea înainte și înapoi de către operator pentru a optimiza productivitatea, siguranța și ușurința în utilizare.

Tim Burnhope a spus: „O singură foaie de sticlă curbată şi radială ar fi fost cea mai simplă soluție, dar a fost respinsă deoarece a adus parbrizul prea aproape de fața șoferului. Așadar, am optat pentru o soluție mai sofisticată – un design multi radial, care menține senzația de spațietate în spatele volanului fără să distorsioneze imaginea și oferă un câmp vizual continuu de la muchia inferioară setată în partea de jos a geamului până la muchia superioară, deasupra capului operatorului.”

Înclinarea barelor transversale ale grilajului intern FOPS contribuie la o creștere cu 14% a înălțimii, iar cele patru ștergătoare de parbriz și duzele de spălat mențin 92% din suprafața sticlei fără ploaie, praf și murdărie, la care se adaugă al cincelea ştergător de pe lunetă cu funcţis de spălare/ştergere.

Comandă logică

Cele mai recente încărcătoare cu braţ telescopic JCB utilizează joystick-ul electrohidraulic familiar pentru a acționa brațul și ataşamentul acestuia, transmisia înainte/înapoi și alimentarea hidraulică auxiliară de la capătul braţului. Joystick-ul este montat fie în dreapta scaunului șoferului, fie pe locașul suspensiei pneumatice.

Modelele anterioare de întrerupătoare electrice de formă rectangulară au făcut loc întrerupătoarelor cu membrană rezistentă din cauciuc.  Cele mai multe dintre acestea sunt situate lângă joystick împreună cu un selector rotativ pentru a naviga în meniul panoului de bord și pentru a selecta funcțiile pe noul afișaj al acestuia, similar cu o tabletă care „plutește” în fața barei din partea dreaptă a cabinei.

La modelele AGRI Pro cu transmisie hidrostatică/powershift DualTech VT, regulatoarele individuale de turație și de viteză folosite pentru modulul Flexi sunt acum întrerupătoare tip clapetă montate la capătul cotierei pentru o operare facilă cu vârful degetelor.

JCB_AGRI_PRO_5

Încălzire, răcire și ventilație

Singurele comenzi rămase în fața operatorului sunt pentru aer condiționat, care are acum are o opțiune automată de control al climatizării. Sistemul de ventilație este complet nou, cu o creștere cu 10% a performanței fluxului de aer.

Un buton rotativ stabilește temperatura necesară iar pentru reglarea vitezei ventilatorului, selectarea fluxului de aer către picioare, corp și față și/sau parbriz și pentru recircularea aerului în medii foarte prăfuite sau mirositoare există întrerupătoare cu membrană din cauciuc.

Un comutator de „dezghețare automată” configurează sistemul astfel încât să elimine condensul sau bruma de pe toate geamurile cabinei cu 66% mai rapid decât înainte, astfel încât lucrările să poată fi efectuate cât mai curând posibil. Noua cabină dispune de o ușă stabilă – o prioritate, potrivit operatorilor care preferă mult aer curat în timp ce lucrează.

Depozitare și conectivitate

Recunoscând aspectele practice ale exploatării unuia dintre cele mai utilizate vehicule într-o fermă modernă, proiectanții încărcătoarelor cu braţ telescopic JCB au acordat o atenție deosebită depozitării în interiorul cabinei, care are acum un coș mare cu capac rabatabil în spatele scaunului pentru documente, unelte manuale ușoare și prânzul operatorului.

Există suporturi pentru sticle și pahare cu băuturi – acestea din urmă având un canal de scurgere spre exterior pentru a face față alunecărilor și scurgerilor, și tăvi cu adâncime mică în spate, lângă porturile de 12V și USB pentru încărcarea dispozitivelor și conectarea la sistemul multimedia.

Un suport dedicat telefonului mobil, deasupra noului panou de bord, asemănător cu o tabletă, de 17,78 cm, poziționează dispozitivul acolo unde poate fi utilizat pentru navigarea prin satelit și pentru apelurile hands-free utilizând conexiunea Bluetooth, un microfon încorporat în bara capitonată din dreapta cabinei și două boxe în spatele operatorului.

Aspect familiar

Deși cele mai recente încărcătoare cu braţ telescopic au o nouă paletă de culori și elemente de marcă, aspectul general rămâne cu siguranță „JCB”.

Capota care acoperă motorul JCB EcoMAX, montat într-o parte, și sistemul său compact de evacuare a gazelor de eșapament este acum galbenă pentru alinierea la restul gamei de vehicule agricole JCB și are o bandă pe mijloc care arată identitatea modelului.

Marca pemanentă „JCB” apare pentru prima dată, imprimată în partea inferioară a capotei și pe panoul de acces service din partea din spate a mașinii.

Utilajelele agricole JCB sunt comercializate  în România de către NHR Agropartners, importator de utilaje agricole de înaltă calitate. În prezent NHR Agropartners  deţine o reţea de 13 filiale care oferă gamă complexă de produse şi servicii: vanzare utilaje agricole şi piese de schimb, ateliere de reparaţii şi echipe mobile de intervenţii, mai mult de 230 de angajati şi în portofoliu mărci de top distribuite exclusiv cum ar fi DEUTZ-FAHR, Poettinger, Hardi, Bogballe, Sfoggia, Einboeck pentru a numi doar câteva dintre acestea. În activitatea NHR Agropartners pilonii de bază îi reprezintă stabilitatea şi sustenabilitatea, respectful faţă de client, încrederea în relaţiile construite, seriozitate şi cu certitudine, perspectiva în viitor.