NHR Agropartners recomandă Gregoire EcoProtect S800, mașina viitorului în viticultură

nhr gregoire

Marţi, 14 mai a.c., NHR Agropartners a organizat în ferma Ostrovit din localitatea Ostrov, jud. Constanța, o demonstraţie cu utilajul EcoProtect S800 de la firma Gregoire din Franţa, aceeaşi companie care produce binecunoscutele combine de recoltat struguri.

Reducerea impactului pesticidelor asupra mediului şi a plantelor a devenit un subiect de mare interes pentru multe companii din domeniu. În această direcţie, fiind preocupată de introducerea unui mare număr de inovaţii şi de reducerea impactului pesticidelor asupra mediului şi a plantelor, dar şi a reducerii remanenţei acestora în hrana populaţiei, firma Gregoire a realizat şi perfecţionat în ultimii ani maşina EcoProtect S800 pentru tratamente filtosanitare în vii, care poate recupera un procent important din soluţie.

În cadrul demonstrației de la Ostrov, domnul Dr. Ing. Florin Neacșu, Deputy Managing Director, NHR Agropartners, a subliniat: „În ultimii ani, compania NHR Agropartners și-a propus să promoveze soluții care să permită creșterea eficienței tratamentelor fitosanitare atât pentru vița de vie și livezi, cât și pentru cultura mare. Aceste soluții, în același timp, vin în ajutorul combaterii poluării mediului prin reducerea pierderii pesticidelor pe sol și în atmosferă.

Am început cu mașina de stropit Hardi Twin, cu cortină de aer de protecție a jetului de soluție, care a demonstrat că reduce atât pierderea în atmosferă cât și formarea ceții în spatele mașinii. Totodată, aceasta permite creșterea vitezei de lucru, iar în final ajunge la o importantă reducere a dozei de pesticid, oferind și asigurând un tratament de cea mai bună calitate. În acest scop am promovat și stațiile de tratarea apei folosite la tratamentele fitosanitare pentru filtrarea, demineralizarea și reglarea PH-ului, în funcție de tipul de pesticid.

Astăzi, prin demonstrația organizată în ferma Ostrvit, putem vedea în direct la lucru mașina pentru tratamente fitosanitare în vii, cu recuperarea surplusului de soluție, Gregoire EcoProtect S800. Cu siguranță, aceasta îi va convinge de fermieri performanțele ei.”

Maşina EcoProtect permite un tratament de foarte bună calitate la vița de vie. Aceasta are un sistem de pulverizare pe ambele părţi ale rândului şi o cortină de aer pentru reducerea derivei, dar şi un sistem de recuperare a surplusului de soluţie. Mașina răspunde perfect aşteptărilor utilizatorilor în ceea ce priveşte eficienţa şi reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare, dar şi în privinţa protecţiei mediului.

Printre avantajele oferite de această maşină se regăsesc: calitatea optimă de aplicare a tratamentului pe ambele feţe ale rândului, eliminarea completă a derivei datorită sistemului de două cortine de protecţie care îmbracă fiecare rând, viteza de aplicare ridicată (5-9 km/h), reducerea riscului de deteriorare prin lovire, datorită modulelor suple gonflabile incasabile, recuperarea excedentului de soluţie printr-un sistem simplu şi eficient, atomizarea şi repartizarea perfectă a produsului. Maşina este concepută pentru reducerea dozei, utilizarea unei concentraţii mai mari a soluţiei şi o aplicare optimă indiferent de condiţiile atmosferice.

Astfel, această maşină poate asigura aplicarea unei cantităţi maxime de substanţă activă prin recuperarea excedentului de soluţie, realizând în același timp o  economie importantă de substanţă activă în funcţie de faza vegetativă în care se află cultura în momentul tratamentului. La primele tratamente reducerea dozei de produse fitosanitare poate ajunge la 60-80%, iar când masa vegetală este foarte mare se poate obține o reducere de 15%, față de o mașină clasică. Mașina EcoProtect se realizează în două dimensiuni, cu rezervor de 800 și 1200 de litri, precum și cu panouri de 1,5 m și 1,7 m. Din punct de vedere al sistemelor de automatizare, mașina este prevăzută cu un calculator de unde se reglează toți parametrii în funție de viteza de lucru. Se reglează automat și se păstrează doza reglată indiferent de variația vitezei de lucru. Același dispozitiv electronic se regăsește la toate mașinile de stropit din portofoliul firmei Gregoire.

Prețul unei mașini Gregoire EcoProtect este puțin mai mare decât a celei clasice, dar diferența de preț se amortizează prin economia de substanțe de la primele tratamente. În plus, se reduce nu numai doza de pesticid, ci și doza de lichid pe hectar, ceea ce permite tratarea unei suprafețe de teren mult mai mari cu lichidul din rezervor.

„La demonstrația de astăzi am adus tot de la firma Gregoire și mașina Powerflow 2000 T, pentru a se putea vedea diferența dintre un tratament realizat cu o mașină clasică și cel cu EcoProtect cu recuperarea surplusului de soluție. Concluzionând, putem spune că EcoProtect este maşina viitorului în viticultură, realizându-se economii importante, creşterea calităţii tratamentelor şi reducea impactul pesticidelor asupra mediului”, a completat specialistul Florin Neacșu.