Musca – principalul factor în apariția conjunctivitei verminoase la animale

musca romvac

Telazioza este o boală parazitară localizată la nivelul ochiului și produsă de speciile de viermi din genul Thelazia, determinând apariţia unei conjuntivite cronice, care nu cedează la tratamentul clasic. Telaziile sunt viermi subţiri, de culoare alb-sidefiu și sunt localizați cel mai adesea între ochi şi pleoapă (în sacul conjunctival, sub pleoapa a treia și în canalele lacrimale ale animalului).

 Femela adultă își depune larvele în sacul conjunctival şi în secrețiile lacrimale, muștele ingeră larvele odată cu secreţiile lacrimale, iar în interiorul muştei are loc dezvoltarea acestora, care durează 30 de zile, urmând ca larvele  să se orienteze către trompa muştei şi să iasă activ, în timp ce aceasta se hrăneşte cu secreţii lacrimale.

 

DESCRIEREA BOLII

Telazioza are o evoluție sezonieră în țările cu climă temperată, unde muștele sunt prezente doar în sezonul cald. Sursa paraziților este reprezentată de animalele bolnave. Boala este mai frecventă la animalele care pasc în turme, în comparație cu cele izolate.

Perioadele calde, cu puțin vânt, sunt cele mai favorabile pentru răspândirea telaziozei, deoarece activitatea muştelor este mai intensă în aceste condiţii. Alţi factori favorizanţi sunt bălegarul și substanțele organice, mediu ideal de dezvoltare al larvelor de muște.

Animalele purtătoare transmit boala de la focar la alte animale, iar viermii supraviețuiesc peste iarnă din cauza localizării oculare. Acest fapt trebuie reținut și luat în considerare când se face controlul parazitologic al bolii.

 

SIMPTOME

Șansele de apariţie a bolii sunt mai mari în perioada iulie – septembrie. La bovinele intens parazitate, simptomele apar la 3 – 4 zile de la infestare, iar acestea presupun tulburări oculare la ambii ochi, lăcrimare, teama de lumină, sensibilitate crescută, conjunctivă tumefiată și congestionată (umflarea şi înroşirea pleoapelor), mâncărime cauzată de mișcările viermilor și conjunctivită foliculară.

Complicațiile telaziozei în lipsa intervenției terapeutice sunt reprezentate de cheratite, panoftalmie, ulcere corneene și pierderea vederii. Evoluția bolii este de 1 – 2 luni, timp în care pofta de mâncare a animalelor scade, acestea slăbesc, iar producția de lapte se micșorează.

 

DIAGNOSTIC

Examenul clinic duce la un potențial diagnostic de telazioză, în timp ce confirmarea este dată de evidențierea adulților în sacul conjunctival și de examenul microscopic al secrețiilor lacrimale. Diagnosticul diferențial se face în raport cu conjunctivitele banale, cu keratoconjunctivită contagioasă cu virusuri, sau alte parazitoze care pot avea o localizare rară în camera oculară a animalului.

 

TRATAMENT

Tratamentul specific acestei boli se face cu LEVAMISOL timp de 5 zile și cu ROMIVERMECTIN 1%, cu vindecare după 9 zile și acțiune asupra gazdelor intermediare. Leziunile produse de viermi se tratează cu unguente sau colire cu antibiotice, antiinflamatorii și cicatrizante.

 

PROFILAXIA

Profilaxia include deparazitarea animalelor din focare. Se recomandă aplicarea unui tratament unic pe timpul iernii, când parazitul se află în gazda definitivă, un singur tratament fiind suficient pentru a elimina toate telaziile adulte. Pentru deparazitare, vom folosi la cai ECVIROM I, iar la celelalte specii de animale vom folosi LEVAMISOL sau ROMIVERMECTIN 1 %. Pentru câni și pisici putem utiliza produsul PARACAN (o combinaţie de albendazol şi levamisol).

paracan 800

Dezinsecția reprezintă o altă măsură de profilaxie în perioada caldă, cu scopul de a reduce populațiile de muște și de a scădea posibilitatea de evoluție enzootică a parazitozei, alături de diminuarea mediilor favorabile muștelor. Aceasta se poate face utilizând produsul ROMPARASECT 5%.

Este de reţinut şi faptul că animalele care pasc în zone mai uscate și deschise sunt mai puțin predispuse la îmbolnăviri față de animalele aflate pe pășuni mai umede și umbroase.

 

 

Dr. Gabriela Băncilă

Romvac Company S.A.