Musca cerealelor, o provocare pentru culturile de grâu din județul Giurgiu

Soluțiile propuse de specialiștii companiei Syngenta pentru combaterea dăunătorului

Echipa Syngenta, coordonată de reprezentanții Bogdan Guță și Liviu Târșoagă, a organizat în luna iulie a.c., în județul Giurgiu, un eveniment dedicat recoltării culturii de grâu, în cadrul căruia s-a discutat în principal despre atacul de Musca cerealelor care s-a înregistrat în zona Giurgiu-Teleorman. Întâlnirea a avut loc pe terenul agricol al fermei Sambucus, din localitatea Malu, județul Giurgiu, administrată de Gheorghe Slobozeanu.

Pentru început, Bogdan Guță a vorbit despre provocările anului agricol 2020-2021, referindu-se la atacul dăunătorului Musca cerealelor.

”Seceta pedologică din vară trecută și temperaturile crescute din toamnă au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor specifici din acesta perioadă. Dintre provocările sezonului 2020-2021, una din cele mai importante a fost atacul de diptere, cunoscute ca muștele cerealelor – Oscinella frit la grâu, Oscinella pusilla la orz, Phorbia penicillifera, Mayetiola destructor și Delia platura. În luna noiembrie s-a constatat un atac foarte puternic al acestora pe raza județului Giurgiu, de la Adunații Copăceni până la Găujani. A fost semnalat atac și în județul Teleorman, dar de intensitate și frecvență mai slabe. Atacul a fost sesizat târziu, când tulpina principală era deja ofilită, din cauza larvei.

Trebuie să precizez că atacul a survenit la majoritatea fermierilor din zonă, în special, fiind semnalat la fermierii care au semănat mai devreme de 10 octombrie, cu o intensitate mai mare la cei care au monocultură sau rotație scurtă. Pe data de 24 noiembrie 2020, sola din fermă era afectă în proporție 20-25%, cu plante care au început să înfrățească pentru a compensa pierderea tulpinii principale.

Rezultatele nu au fost satisfăcătoare după aplicarea insecticidului sistemic, întrucât gradul de afectare al plantei era foarte avansat și substanța activă nu a ajuns la dăunător. Larvele au iernat în sol sau chiar în plantă, în apropierea nodului de înfrățire.

În ferestrele iernii, Syngenta a pus la dispoziția fermierilor care au semnalat acestă problemă capcane cu lipici, în trei culori – alb, albastru și galben – pentru monitorizarea noi generații, astfel încât să se poată interveni, în funcție de curba de zbor, cu tratament fitosanitar adecvat – insecticid de contact.

Dintre produsele omologate pentru Oscinella frit se numără produsul KARATE ZEON® din portofoliul Syngenta cu o eficacitate ridicată, datorită tehnologiei Zeon®, care diferențiază produsul prin mărimea capsulei și descompunerea în prezența luminii, având astfel o eficacitate de lungă durată.

În primăvară, s-a constatat cu ajutorul capcanelor cu lipici instalate în câmp, gradul de atac prin monitorizarea adulților rezultați în prima generație. Atacul a fost extrem de puternic, cu peste 75 de exemplare. Aplicarea insecticidului KARATE ZEON® în T1, T2 și T3 a ținut atacul sub control, o dovadă clară a eficienței produsului. Am demonstrat încă o dată că fermierii pot câștiga protecție cu tehnologiile și soluțiile Syngenta!”, a precizat Bogdan Guță.

Specialistul Syngenta a ținut să sublinieze faptul că în ultimii ani există condiții favorabile pentru acest dăunător.

”În ultimii ani, toamnele au fost din ce în ce mai lungi şi mai secetoase. În unele cazuri s-au semnalat variaţii mari de temperatură, cu maxime de 30°C la mijloc de octombrie și minima zilei de sub 10°C, în aceeași lună. În acest context, pe fondul apariției unor precipitații în toamnă, mulţi fermieri au început să semene grâul mai timpuriu, unii chiar cu 2-3 săptămâni mai repede faţă de epoca optimă. Din păcate, semănatul timpuriu nu aduce întotdeauna beneficii, toamnele fiind mai lungi şi mai călduroase faţă de medie, există riscul ca grâul sa fie expus atacului de dăunători ce influențează negativ producția. Atacul de diptere poate provoca deprecierea nivelului de producție și implicit creșterea costurilor cu tratamentele fitosanitare. De obicei, atacul apare în toamnă când plantele sunt în faza de 2-3 frunze. La începutul perioadei de vegetaţie, adulții, după împerechere, depun ponta pe frunzele tinerelor plante care eclozează, iar larvele rezultate distrug tulpina principală.

Plantele afectate au frunza centrală îngălbenită, iar dacă aceasta este smulsă, se desprinde cu uşurinţă. Plantele afectate fie mor, fie cresc subdezvoltat, având baza tulpinii îngroşată şi prezentând o înfrăţire exagerată. Larva se poziționează între frunzele de la baza tulpinii. Primăvara, după formarea paiului sau chiar mai târziu, la înspicare, în cultură se observă plante albe, uscate, înconjurate de fraţi verzi. Dacă despicăm plantele uscate, la bază găsim larva aflată în diferite stadii de dezvoltare. Atacul este cu atât mai periculos cu cât plantele sunt mai mici. Dacă survine atunci când plantele sunt mai avansate în vegetaţie, atunci consecinţele sunt mai reduse. În cazul în care avem mai mult de o larvă pe plantă, pagubele de producţie sunt vizibile. Există și situaţii când sunt 3-6 larve per plantă, caz în care plantele se încovoaie, frunzele atacate prezentând perforaţii alungite dispuse în rânduri transversale”, a explicat Bogdan Guță.

Reprezentantul Syngenta a evidențiat și măsurile agrotehnice preventive în acest caz.

”O primă cale de prevenţie este semănatul cerealelor în epoca optimă. Semănatul timpuriu oferă o şansă în plus acestor dăunători şi pe termen lung stimulează creşterea populaţiilor dăunătoare de diptere din culturile de cereale păioase. Experiența ultimilor ani a demonstrat că în cazul plantelor răsărite după data de 1 octombrie, frecvenţa plantelor atacate este mult redusă, deoarece adulţii sunt pe cale de dispariţie.

O altă măsură de prevenire a atacului este evitarea monoculturii. Cultivarea grâului pe aceeaşi solă mai mulţi ani la rând are drept consecinţă sporirea populaţieide dăunători. Este important ca efectuarea arăturilor să se realizeze la adâncimea de 20-25 cm, fiind o măsură agronomică de prevenție în acest caz, evitându-se sistemul de lucrări minime ale solului.

Totodată, şi asigurarea unei fertilizări raţionale şi echilibrate, garantează un start bun al culturilor.  Foarte important este tratamentul seminţelor cu insectofungicid pentru a evita riscul pagubelor produse de dăunători, care s-au intensificat în ultima perioadă de la interzicerea neonicotinoidelor la cultura de cereale păioase.

Este important să ne gândim la toate aceste aspecte înainte de a semăna grâul. Este bine să alegem perioada optimă și nu pe cea timpurie, tocmai pentru a evita problemele pe termen lung”, a mai adăugat specialistul Syngenta.

La rândul său, reprezentantul regional Liviu Târșoagă a vorbit despre combaterea dăunătorului Musca cerealelor.

“Pentru această problemă recomandăm utilizarea insecticidelor de contact încă din toamnă, dar și tratament la sămânță obligatoriu, pentru a avea protecție împotriva dăunătorilor. De asemenea, sunt importante urmărirea și monitorizarea solelor cu capcane, intervenția la momentul optim, efectuarea unei curbe de zbor, toate acestea pentru a avea o eficacitate ridicată și a interveni la timpul potrivit cu insecticid.

În acest an am pus la dispoziție capcane pentru 50 de fermieri din zonă care au menționat că se confruntă cu acest dăunător. Am ținut legătura cu ei, am făcut monitorizarea împreună și le-am recomandat să intervină cu insecticidul KARATE ZEON®, un produs care se diferențiază în piață printr-o eficacitate de lungă durată. Este nevoie de un program complex de monitorizare și intervenție împotriva acestui dăunător, pentru că migrează dintr-o solă în alta și doar printr-o atenție sporită îl putem ține sub control.

Fermierii trebuie să fie conștienți că anii agricoli nu seamănă unul cu altul și problemele legate de boli și dăunători sunt din ce în ce mai frecvente. Dacă în trecut erau disponibile mai multe substanțe, iar fermierul nu trebuia să fie prezent prea des în câmp, anul acesta a arătat că prezența acestuia este obligatorie. El trebuie să ia câmpul la picior, cum se spune, pentru a monitoriza problemele și a interveni la timp cu soluțiile oferite de companiile de profil din piața produselor de protecție a plantelor”, a spus specialistul companiei Syngenta.

După recoltare, reprezentanții Syngenta s-au declarat mulțumiți de rezultatele obținute la cultura de grâu, acestea variind între 6.320 și 10.450 kg/ha la cele 5 soiuri semănate în cadrul fermei Sambucus din localitatea Malu, județul Giurgiu.

“În condițiile unui an agricol cu multe provocări, implicarea noastră a fost majoră, cu scopul de a obține rezultate pe măsura muncii depuse. În arealul în care activăm, respectiv județul Giurgiu, producțiile la grâu sunt cuprinse între 6 și 10 tone la hectar. Așa cum am spus întotdeauna, contează foarte mult partea de genetică, dar și cea de protecția plantelor. De altfel, este un complex de factori care au dus la aceste rezultate. Per total, sunt producții satisfăcătoare, cu prețuri mai bune în acest an. Putem spune că este un sezon favorabil pentru cultura de cereale păioase. Așadar, pornim cu încredere în noul an agricol și le recomandăm fermierilor să utilizeze produsele noastre la tratament sămânță, cea mai importantă verigă din întreaga tehnologie, pentru a-și asigura investiția și a fi feriți de riscuri”, a menționat Bogdan Guță.