Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a întâlnit cu E.S. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel

daea petre

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, l-a primit în data de 3 aprilie 2019 la sediul instituției pe E.S. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel. Din delegația israeliană a făcut parte, de asemenea, atașatul economic al Misiunii Statului Israel, Bareket Knafo, iar principala temă de discuție a fost identificarea de oportunități de cooperare între România şi Israel, îndeosebi în domeniul irigațiilor.

Ministrul Petre Daea a apreciat relațiile de colaborare dezvoltate între România şi Israel de-a lungul timpului, subliniind totodată că România are ce învăţa de la Israel, principala provocare a acestui stat fiind aceea de a căuta soluții concrete pentru folosirea apei în mod rațional în agricultură.

De asemenea, Petre Daea i-a relatat oaspetelui său despre reabilitarea infrastructurii de irigații prin Programul Naţional de Irigaţii, aflată în plină desfășurare în România, reliefând importanța acestui sector pentru dezvoltarea agriculturii și atingerea performanței în domeniu. În același timp, ministrul a detaliat şi despre fondurile europene puse la dispoziția fermierilor prin PNDR 2014-2020, disponibile pentru investițiile în infrastructura secundară de irigații.

Ministrul Petre Daea i-a împărtășit E.S. David Saranga că apreciază în mod deosebit soluțiile inovative din sectorul irigațiilor din tara sa. La rândul său, Ambasadorul s-a arătat interesat de posibilitatea de a colabora în acest domeniu cu România, având în vedere că tehnologia Israelului privind irigațiile este una dintre cele mai dezvoltate din lume. În acest sens, Ambasadorul a venit cu propunerea de a trimite câțiva specialiști în România pentru a cunoaște realitatea din teren şi a identifica modalități în care ne pot transfera din know-how-ul dezvoltat de-a lungul timpului.

La finalul întâlnirii, ministrul Petre Daea l-a asigurat pe E.S. David Saranga că România dorește să îmbunătățească relațiile de colaborare cu Israelul, având deschidere pentru orice domeniu care ar putea să aducă beneficii ambelor părți.