Mihail Şerban, Caussade Semences: “Lucrurile evoluează, iar noi trebuie să testăm şi să răspundem tuturor provocărilor din fermă!”

caussade MS 800

Interviu cu domnul Mihail Şerban, Manager Marketing Caussade Semences

 

Business Press: Pentru început, vă rog să ne prezentaţi o scurtă carte de vizită a companiei.

Mihail Șerban: Caussade Semences România este subsidiara grupului cu acelaşi nume, care a început testările în România în urmă cu 14 ani. Grupul Caussade Semences este o companie multinaţională franceză, cu tradiţie în ameliorarea speciilor pentru cultura mare şi plante furajere. Portofoliul este unul foarte generos, numărând peste 50 de specii de cultură. Genetica Caussade Semences pune în practică cele mai inovative şi performante concepte şi tehnici, pentru a susţine agricultura şi sectorul agro-industrial. În prezent, hibrizii şi soiurile grupului se comercializează în peste 37 de ţări.

În România, compania Caussade Semences este focusată pe culturile care ocupă suprafeţe considerabile şi mă refer în principal la porumb, floarea soarelui, rapiţă și cereale păioase – grâu, orz, triticale –, dar și la speciile care ocupă suprafețe mai mici, sorg, soia, lucernă și mai nou, năut. Produsele noastre oferă stabilitate şi un randament bun al culturilor, chiar şi în condiţii de stres hidric şi termic.

 

BP: În contextul incert al condiţiilor pedoclimatice actuale, ce ne puteţi spune despre anul agricol care tocmai s-a încheiat?

MȘ: Pot să afirm că, per ansamblu, anul acesta a fost unul bun. La porumb, rezultatele au fost chiar foarte bune, în special în partea de vest a ţării, unde am avut producţii de 13-14 tone/ha, dar şi în est, cu 14-16 tone/ha. La celelalte specii am fost constanţi atât ca producţii, dar şi ca vânzări. În partea de sud, în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, s-a înregistrat o secetă acentută care a afectat culturile agricole. Vorbim de situaţii extreme. Dar, chiar şi în această situaţie, planta premergătoare, tehnologia de cultură, calitatea solului şi genetica pot face diferenţa în acelaşi areal de cultură.

 

BP: Pentru că aţi amintit de cultura de porumb, ce noutăţi a adus în piaţă compania Caussade Semences?

MȘ: În primăvara acestui an, compania Caussade Semences a introdus la comercializare un concept unic pe piaţa din România, HI CORN CS 350. Acesta constă în asocierea a doi hibrizi de porumb, cu surse genetice şi maturităţi diferite, ambii fiind compatibili la polenizare. Se ştie că una dintre cele mai mari probleme ale culturii de porumb poate fi perioada de polenizare. Conceptul HI CORN CS înseamnă cultivarea în alternanţă a doi hibrizi. Practic, se seamănă două rânduri dintr-un hibrid şi două rânduri din celălalt, pentru a mări perioada de polenizare, dacă situaţia impune, de la 3 la 7 sau chiar la 10 zile. În caz de temperaturi foarte ridicate sau de arşiţă se pierde viabilitatea polenului. Astfel, dacă hibridul timpuriu are probleme cu polenizarea, celălalt eliberează polenul mai târziu, mărind astfel şansele ca hibridul timpuriu să beneficieze de o polenizare mult mai bună.

Avantajele conceptului HI CORN CS sunt: reducerea riscului cauzat de variaţiile pedo-climatice, creşterea randamentului de producţie şi îmbunătăţirea rentabilităţii economice, reducerea riscului pierderii viabilităţii polenului prin compatibilitatea perfectă a celor doi hibrizi şi pierderea rapidă a apei din bob după maturitatea fiziologică. Cupajul celor doi hibrizi prezintă o stare fitosanitară excelentă pe tot parcursul perioadei de vegetaţie. Conceptul HI CORN CS este recomandat tehnologiilor intensive de cultură.

La porumb acoperim toate nevoile fermierilor şi avem în portofoliu hibrizi extratimpurii din grupa FAO 250, până la cei semitardivi, FAO 450. Deţinem conceptul special dedicat pentru boabe, HI CORN CS, disponibil în două grupe de maturitate, FAO 350 şi FAO 450. De asemenea, pentru producţia de siloz avem conceptul DUO CS, în variantele FAO 420 şi FAO 550. Pentru cei care urmăresc calitatea mălaiului, avem hibrizi dedicaţi şi pretabili pentru această cerinţă: Herkuli CS, Corioli CS, Poesi CS şi Trilogi CS. Concluzionând, pot să afirm că oferim calitate, performanţă şi cantitate, îndeplinind astfel toate exigenţele din piaţă. Ca noutate, tot la cultura de porumb vom veni cât de curând şi cu un biostimulator, tocmai pentru ca planta să aibă un start bun în vegetaţie.

 

BP: Ce ne puteţi spune despre genetica dedicată culturii de floarea soarelui?

MȘ: Programele de ameliorare pentru cultura de floarea soarelui au fost orientate către crearea de hibrizi cu diferite rezistenţe la Orobanche şi caracteristici biologice care să răspundă diferitelor cerinţe ale procesatorilor din industria specifică. Dintre caracteristicile agronomice, programele de cercetare pun accent pe toleranţă la secetă şi arşiţă, gradul de rusticitate ridicat, rezistenţă la frângere şi cădere, adaptabilitate la diferite condiţii tehnologice şi pedo-climatice în vederea asigurării stabilităţii randamentului, dar şi pe un grad crescut de autofertilitate. Un aspect foarte important, care deosebeşte hibrizii de floarea-soarelui Caussade Semences de ceilalţi hibrizi Clearfield din piaţă, este dat de rezistenţa foarte bună la boli, dar şi de anumite calităţi care oferă o productivitate sporită.

În această campanie am venit cu hibrizi noi, pe fiecare segment al florii soarelui. La High Oleic venim cu semitimpuriul Kaledonia HO CL (CSF 17116 HO CL), cu tehnologie Clearfield, care îşi propune să îl depăşească în performanţă pe excelentul timpuriu, Clearfield  High Oleic Klarika CL. La categoria Linoleic, vom introduce în portofoliul comercial trei hibrizi performeri: timpuriul CSF 18907 SU cu toleranţă la tribenuron-metil, dar şi semitimpurii CSF 18108 CL şi CSF 18223 CLP, cu rezultate excelente în testări.

Pentru a spori capacitatea plantei de a atinge potenţialul maxim genetic, venim cu o tehnologie inovatoare. Este vorba despre Sun Power CS, o semidrajare a seminţei, ce include un fertilizant care accelerează creşterea şi intensifică potenţialul, un biostimulator cu rolul de a combate toate tipurile de stres şi care permite fructificarea potenţialului şi un tratament standard pentru protecţia împotriva bolilor şi a dăunătorilor.

Lucrurile evoluează, iar noi trebuie să testăm şi să răspundem tuturor provocărilor din fermă. Pot să afirm, fără falsă modestie, că în această campanie, Caussade Semences a venit cu cel mai bun şi complet portofoliu de când activează pe piaţa din România, demonstrând performantă şi stabilitate, tocmai pentru a răspunde tururor necesităţilor din ferme.