Magiunul de prune Topoloveni, la 10 ani de la obținerea protecţiei naţionale

topoloveni

În urmă cu exact 10 ani, pe 12 Februarie 2009, compania Sonimpex Serv Com obținea protecţia naţională pentru denumirea “Magiun natural de prune Topoloveni” din partea Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER), fiind primul produs românesc care a obţinut această distincţie, fapt dovedit de numărul de înmatriculare, 1. Dobândirea protecţiei naţionale a dus la înregistrarea ca Indicaţie Georgafică Protejată în Registrul naţional al indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine protejate.

Ulterior, documentaţia a fost trimisă la Comisia Europeană în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, fapt ce s-a concretizat pe 8 aprilie 2011, când CE a acordat Magiunului de prune Topoloveni certificarea de Indicaţie Geografică Protejată, prima certificare de acest fel acordată unui produs tradiţional românesc. ”Specialitatea românească este acum una dintre cele peste 1000 de denumiri de produse protejate, în conformitate cu legislaţia de protecţie a indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale”, se menționa în declaraţia oficială a Comisiei, la momentul respectiv.

Prima recunoaștere a acestor eforturi a reprezentat-o obținerea Calității de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, distincție oferită chiar de Majestatea Sa Regală, Regele Mihai I al României.

“Am reușit pentru prima dată în România să impunem o Indicație Geografică Protejată şi să înregistrăm un produs minune al românilor cu această certificare. Timp de cinci ani, niciun producător din industria alimentară românească nu a reușit performanța certificării. În Europa, în prezent, sunt aproximativ 1.400 de alimente garantate prin certificare de Uniunea Europeană.

De asemenea, am obținut nenumărate premii internaționale la Institutele Internaționale de Gust și Calitate din Bruxelles sau Great Taste în Marea Britanie. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obținut certificări multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL.

În domeniul calității nutriționale deosebite, s-a efectuat un studiu clinic la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C.Paulescu, ale cărui concluzii arată că «Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, respectând indicațiile medicului curant».

Așteptăm ca măcar acum, la 10 ani de la obţinerea protecţiei naţionale, instituțiile statului să ne asigure cu adevărat «protecția» împotriva concurenței neloiale şi a celor care utilizează în mod ilegal toponimul Topoloveni ca reclamă pentru vânzare”, spune Bibiana Stanciulov, Directorul General al Sonimpex Topoloveni.

Anul 2019 a debutat cu borcanul cu Magiun din prune Topoloveni în coșul cu cadouri oferit din partea României pentru preluarea Președenției Rotative a Uniunii Europene, autorităților semnificative. Este rezultatul a 17 ani de mari eforturi financiare, sacrificii în plan familial și social pentru promovarea României prin ce are mai gustos.

Felicitări echipei Sonimpex Topoloveni, condusă de doamna Bibiana Stanciulov, şi la cât mai multe realizări profesionale!