Laptele sau “aurul omenirii” este cel mai complex şi valoros aliment!

Laptele este probabil cel mai “controversat” aliment prezent pe piață în momentul de față. Promovat mult timp ca fiind indispensabil pentru sănătate, laptele a ajuns în ultimii ani să fie ținta unor “studii” care au arătat că nu ar mai fi atât de benefic.

Deși este bogat în nutrienți, proteine, calciu și diverse vitamine, laptele a ajuns să fie asociat cu diferite boli, iar consumul lui nerecomandat pentru anumite categorii de persoane. În plus, doar anumite tipuri de lapte vândut pe piață sunt cu “adevărat sănătoase” pentru organism. 

Întrebarea este: Oare de ce şi cine are acest interes?

Toate aceste controverse sunt demontate de dr. Mihai Petcu care şi-a desăvârşit activitatea profesională între practica la “coada vacii” şi studiul perseverent care i-a conferit titlul de doctor în zootehnie, dar şi pe cel de licenţiat în economie agrară.

“Ferma Agroindustriala Pantelimon este o realizare profesională care a acumulat multă muncă, multe eforturi şi o dragoste înnăscută. Pot să spun că Dumnezeu m-a răsplătit, oferindu-mi, pe lângă darul profesional şi o familie frumoasă, pentru că sunt un soţ şi un tată fericit. Am doi copii realizaţi, care mă ajută în afacere, dar şi două nepoţele care sunt comoara familiei şi viaţa mea.

Totuşi, un văl de tristeţe îmi acoperă sufletul… starea naţiunii şi a economiei, respectiv, a agriculturii româneşti. Există tot mai multe voci neavizate care spun că laptele este cancerigen. Chinezii au un cult şi afirmă că vaca şi orezul sunt aurul, respectiv, argintul omenirii. La rândul lor, ţările nordice au prosperat şi au ajuns la un nivel înalt de industrializare şi informatizare plecând de la agricultură, deci, de la vacă şi porc.

Într-adevăr, în România nu există această voinţă, în sensul dezvoltării producţiei interne. Apoi, este vorba şi de educaţie în ceea ce înseamnă consumul din producţia internă. Preferăm să mâncăm toate porcăriile pline de E-uri, în loc să consumăm, de exemplu, lapte, care este cel mai complex şi valoros aliment. În România, consumul de lapte este redus, în medie de 100 litri/an, în timp ce în Europa valoarea este de peste 300 litri/an.

Adevărul este că la noi nu mai există producători de lapte, având în vedere numărul scăzut de exploataţii mari. În cele mai multe cazuri, fermele mari sunt făcute pentru cash-flow, respectiv, să aibă bani de salarii. De altfel, având în vedere situaţia de fapt, în viitor, probabil că numărul de vaci va scădea cosiderabil şi, în plus, România va fi invadată de lapte din import, care numai natural nu e!

Pentru a răspunde la întrebarea lansată de dumeanoastră, aşa cum v-am mai spus şi cu alte ocazii, cu bună ştiinţă, laptele românesc a fost supus unei campanii suspecte în care anumite persoane care nu au nimic de-a face cu nutriția sau cu medicina spun că laptele este un produs care favorizează apariția cancerului. În opinia mea, teoria laptelui cancerigen poate fi ușor demolată cu exemplul persoanelor din mediul rural care consumă cantități mai mari de lapte și prezintă mai puține tumori maligne, în comparație cu populaţia care locuieşte la oraș.

Oare de ce ţări, precum China și Turcia au investit masiv în ultimii ani în achiziția de vaci de lapte din Europa? Vor oare chinezii și turcii să-și omoare poporul cu laptele de vacă? Ce spuneţi de acest lucru? Vreau să vă asigur că şi în România vaca de lapte va avea viitor prin grija noastră, a fermierilor, crescători de animale. Sigur mai există şi alte interese care militează pentru distrugerea fermelor zotehnice…

Mai nou, din cauza bumului imobiliar o serie de vile au început să flancheze fermele, iar proprietarii reclamă mereu că miroase a gunoi de grajd.  Când au hotărât să cumpere teren în zonă şi şi-au construit case, multe fără autorizaţii, nu au simţit mirosul din ferme?! Dar să trecem la lucruri mai optimiste…

Doresc să vă vorbesc despre proiectul nostru realizat în urmă cu 5 ani, este vorba despre fabrica de prelucrarea laptelui, o investiţie tehnologică modernă. În toată lumea este cunoscut faptul că fabricile de lapte sunt ale crescătorilor de vaci care închid astfel un lanţ tehnologic complet şi sănătos. “Făbricuţa de lapte” a apărut din dorinţa de a transforma laptele gustos de la fermă în produse lactate natural, traseul laptelui fiind foarte scurt, de numai câteva ore! Asta face ca produsele noastre naturale şi sănătoase – iaurt, sana, brânză, smântână –, toate cu gustul de altă dată, comercializate sub brandul Ferma animalelor” să se bucure de o calitate superioară celor aflate pe piaţă, păstrându-şi toate valorile nutritive… dar şi gustul autentic de demult!”, a declarat dr. Mihai Petcu, administrator al SC Agroindustriala Pantelimon SA pentru Business Press Agricol.

Personal, am consumat produsele de la Ferma Animalelor, pe care le cumpăr de la magazinul Agroindustriala Pantelimon, Str. Sf. Gheorghe nr. 20, loc. Pantelimon, jud. Ilfov, deschis zilnic între orele 9-17 şi sunt extrem de încântată de gustul lor.

Am testat toate mărcile de lapte şi produse lactate bio, chiar şi pe cele extrem de mediatizate, dar declar cu toată sinceritatea că nu au gustul şi calitatea celor de la Ferma Animalelor. Cu siguranţă veţi spune că fac publicitate… Nu fac reclamă, acesta este adevărul. Eu le-am consumat chiar şi în plină cură de slăbire, 0,5-1 l/zi. Un produs sănătos, consumat în limita necesarului de calorii, chiar dacă este lapte integral, nu dăunează.

Pentru toţi iubitorii de produse lactate de altă dată recomand Ferma Animalelor. Relaţii la tel: 0724.581.845, e-mail: office@fabricutadelapte.ro sau pe www.fabricutadelapte.ro.

Geo Beldiman