Jigodia la câine, metode de prevenție și tratament  

image description

Atenție la răspândirea bolii!

Boala Carré, numită popular „jigodie”, este o afecțiune foarte contagioasă a cȃinilor, vulpilor și nurcilor. Aceasta este de natură virală, fiind răspândită în toată lumea.

Cauza bolii este un paramixovirus înrudit cu virusul rujeolic. Calea principală de infecție este prin intermediul secrețiilor, sub formă de particule de aerosoli, de la animalele infectate. Unii cȃini infectați pot excreta virusul câteva luni.

Virusul se multiplică inițial, în țesutul limfatic al tractului respirator. Viremia determină infecția tuturor țesuturilor limfatice și este urmată de infecția epiteliului respirator, gastrointestinal, urogenital, a nervilor optici, precum și a sistemului nervos central.

 

Cum recunoaștem boala!?

Jigodia poate fi suspectată ȋn cazul oricărei stări febrile, la cățeii nevaccinați cu manifestări multisistemice.

Cățeii infectați prezintă stare febrilă tranzitorie, la 3 – 6 zile după infectare și, posibil, leucopenie, adică scăderea numărului de globule albe din sȃnge. Aceste semne pot trece neobservate sau pot fi însoțite de lipsa poftei de mȃncare. Febra dispare pentru câteva zile, înaintea apariției unui puseu secundar de febră care durează mai puțin de o săptămână.

De asemenea, pot apărea secreții nazale seroase, secreții oculare mucopurulente, letargie și anorexie, precum și semne gastrointestinale si respiratorii complicate cu infecții bacteriene secundare.

Mai rar, se poate observa o dermatită pustuloasă. În urma encefalitei, apar manifestări nervoase grave. Cȃinii care supraviețuiesc fazei acute pot prezenta hipercheratoza pernuțelor și a epiteliului nazal, dar și hipoplazia smalțului dinților erupți incomplet.

Ȋn general, evoluția ȋndelungată a bolii se asociază cu prezența semnelor neurologice (mișcări de manej, înclinarea capului, mișcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari în toate direcțiile, pareza, paralizie și convulsii locale și generalizate). Spasmele musculare involuntare care implică un mușchi sau un grup de mușchi, convulsiile caracterizate prin masticație în gol și salivație sunt considerate semne neurologice clasice.

Infecția poate fi ușoară sau severă și asociată cu majoritatea semnelor menționate mai sus. Durata bolii sistemice poate fi scurtă, de numai 10 zile, dar semnele neurologice pot apărea după cȃteva săptămȃni sau luni.

 

Cum prevenim apariția bolii!

Se recomandă preventiv vaccinarea cu DISTEROM-C și/sau TETRAVALENT LCHP conform instrucțiunilor, de la vȃrsta de 6 săptămȃni.

Romvac Tetravalent

Ȋn cazul apariției bolii…

Tratamentul este simptomatic și se recomandă aplicarea cȃt mai precoce a acestuia. Astfel, se va admiistra ser hiperimun SALVACAN-D asociat cu PERFUZOL (rehidratant cu electroliți, vitamine și tonice generale), VITAMINA K3 (antihemoragică), VITAMINA C, DROTAVET (antispastic) și ALERGOTRAT (antivomitiv).

Ȋn cazul ȋn care cățelul nu mai vomită, se mai pot administra oral, CASTANROM, ENTEROGUARD, ENTEROTRAT, BIOENTEROM (probiotic pentru stabilizarea florei intestinale la toate speciile de animale) și ROMENTEROPROTECT (pastă orală, adjuvant ȋn enteropatiile animalelor tinere).

Pentru problemele respiratorii și oculare, se mai recomandă PNEUMOGUARD și OCULOFORTE.

 

Laboratorul de Diagnostic Romvac