Întâlnirea Asociaţiei AIDER a adus în discuție eficiența covoarelor vegetale, ca soluţie pentru o agricultură durabilă

aider 1200

În data de 19 februarie a.c., la Hotelul Select din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, a avut loc întâlnirea membrilor Asociaţiei AIDER – Agricultura Integrată, Durabilă, Economic Rentabilă. Evenimentul a vizat prezentarea AIDER, respectiv activitatea din anul 2019 și direcțiile principale pentru 2020.

Deschiderea evenimentului i-a revenit lui Arnaud Charmetant, preşedintele AIDER, care le-a mulțumit invitaţilor pentru prezenţă și a trecut în revistă temele de dezbatere din cadrul întâlnirii anuale.

“Mă bucur că sunteți alături de AIDER. Organizăm acest gen de evenimente pentru că este foarte important să împărtăşim experiențele de lucru și considerăm că numai așa putem concura la o agricultură integrată, durabilă economic și rentabilă. Fiecare an este atipic și diferit, iar dumneavoastră, fermierii, știți cel mai bine cum se pot schimba previziunile producției în decurs de câteva ore, în funcție de condițiile climatice, de boli și dăunători, dar și de lucrările efectuate asupra solului.

Asociaţia noastră urmăreşte promovarea unei Agriculturi Integrate Durabile Economic Rentabilă. În acest scop, ne propunem să încurajăm agricultorii români în direcţia de a armoniza producţia agricolă, rentabilitatea economică şi respectarea mediului înconjurător, prin implementarea de sisteme care să răspundă riscurilor cauzate de schimbările climatice și care să permită menţinerea calităţii resurselor naturale. Toate acestea, pentru a le oferi consumatorilor produse sigure şi sănătoase, provenite dintr-o agricultură integrată durabilă economic rentabilă”, a ținut să precizeze liderul AIDER.

În continuare Daniela Poșcaş, agent de dezvoltare în cadrul AIDER, a vorbit despre obiectivele asociației și proiectele anului 2020.

“Aşa cum ştiţi, AIDER îşi exprimă aprecierea pentru o agricultură integrată, durabilă și profitabilă. În prezent aveam 65 de membri, iar ca suprafață depășim 70 de mii de hectare, distribuite în Sud, Sud-Est, Vest și centrul țării. AIDER reprezintă punerea în practică a unei a treia orientări, aflată la jumătatea drumului între agricultura convenţională şi agricultura ecologică. Această abordare ar putea fi calificată drept o cale de mijloc. Agricultura intensivă încearcă să adopte tehnici ale agriculturii ecologice, cum ar fi introducerea leguminoaselor în asolament sau respectarea rotaţiei culturilor, tehnici ale agriculturii tradiţionale, precum utilizarea culturilor asociate şi folosirea de soiuri rezistente, sau tehnici inovatoare, aşa cum este reducerea intensităţii de lucrare a solului.

AIDER reuneşte toţi actorii angajaţi în dezvoltarea unei Agriculturi Integrate Durabile Economic Rentabilă, adică agricultori, distribuitori de inputuri, dar şi industrii agro-alimentare şi consumatori aflaţi în căutarea de inovaţii şi interesaţi de impactul acestora asupra mediului înconjurător. De aceea, în cadrul întâlnirii de astăzi vă vom oferi informaţii care sperăm să vă trezească interesul pentru a vă alătura demersului nostru, acela de a împărtăşi şi a face schimb de experienţe. În organizarea acestui eveniment ni s-au alăturat companiile Caussade Semences, Saaten Union, Agra Asigurări, Michelin, Expur Groupe Avril, Finexpert, precum și Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomiţa”, a spus reprezentantul AIDER.

Cristi Ene, cenzorul AIDER, a prezentat în mod transparent situația financiară și bilanțul asociației pentru anul 2019.

La rândul său, specialistul Patrick Valmary, un profesionist în tehnologii de semănat direct și în cele legate de covorul vegetal, a prezentat tema privind “Noua PAC, apărută ca răspuns la cerințele societății civile, care va influența în mare măsură sistemele de producție din agricultură.”

“Spunem că avem un pământ foarte bun. Din păcate, am descoperit o problemă de omogenitate, mai ales de fertilitate naturală. Ne ocupăm foarte mult de ce se întâmplă la suprafață și foarte puțin de ce se întâmplă în interior. Solul este un suport de producție, iar lipsa de fertilitate naturală a acestuia duce la pierderea potențialului de producție. Noi suntem de părere că marile probleme cu care ne confruntăm astăzi nu pot fi rezolvate urmând raţionamentul care a condus la crearea lor. Este important să conservăm și să refacem fertilitatea solului, în mod cât mai natural.

În acest an continuăm cu proiectul european DiverIMPACTS, legat de integrarea leguminoaselor în asolamente. Trebuie să încercăm să refacem ce se întâmplă în natură. Rotația este foarte importantă, dar venim și cu o cultură intermediară, respectiv covorul vegetal. De asemenea, proiectul european privind integrarea leguminoaselor este foarte important. Tipurile de leguminoase incluse în proiect sunt: năut, linte, soia, fasole, lucernă, lupin și mazăre. Prin cultivarea lor dorim să demonstrăm, cu analize de laborator, că solul rămâne cu o cantitate considerabilă de azot”, a subliniat Patrick Valmary.

Specialistul a mai vorbit și de cartografie, care permite stabilirea dozei optime de îngrăşăminte pentru o fertilizare responsabilă, respectând mediul înconjurător. Totodată, Patrick Valmary a amintit și de stimulatorii de Apărare Naturală (SDN) – substanţe naturale, capabile să inducă, la plantele tratate, o stare de rezistenţă la factorii bio-agresori. Aceste produse sunt utilizate preventiv, pentru a reduce aplicările de produse fitofarmaceutice împotriva insectelor şi a bolilor fungice. S-a mai evidențiat și faptul că îngrășămintele starter cu aplicare localizată permit o creştere rapidă a plantelor la începutul culturii, sporind şi biodisponibilitatea elementelor pentru plante, aceste îngrăşăminte fiind aplicate în apropierea rădăcinilor.

Ulterior, invitații au purtat discuții despre experiențele fermierilor din sistemul ecologic, aplicabile în sistemul convențional, în contextul noii PAC.

Cornelia Pistol, Director dezvoltare cereale păioase, leguminoase şi culturi verzi Saaten Union, a trecut în revistă avantajele culturilor vegetale, precum și amestecurile comercializate de companie. Printre avantajele culturilor verzi se evidențiază: ameliorarea fertilității solului, creșterea conținutul de humus din sol, îmbunătățirea activității microbiene, protejarea solul împotriva eroziunii și levigării, conservarea umidității din sol, reducerea presiunii de insecte și buruieni, umbrirea și izolația termică a solului, reducerea costurilor de fertilizare și implicit reducerea necesarului de pesticide.

“Scopul culturilor verzi în rotație este de a avea o plantă vie în asolament pe o perioadă cât mai lungă de timp din an, îmbunătățind astfel calitatea solului. Practica ne-a demonstrat că valoarea unui teren agricol poate fi menținută prin utilizarea culturilor verzi. Solul este cel mai sensibil la destructurare și la producerea eroziunii, în perioada de toamnă-iarnă, drept pentru care culturile verzi pot preîntâmpina acest proces. Pintre plantele care pot fi utilizate sunt: mazărea, măzărichea, rapița, muștarul, facelia, ridichiile de toamnă etc. De exemplu, câmpurile semănate cu plante de acoperire din toamnă au scopul de a reduce eroziunea solului, de a prelua microelementele din sol și a reîntoarce în folosință pentru cultura următoare.

Semănatul culturilor verzi ajută practic la reducerea pierderilor de microelemente. În rotație cu porumb sau soia, culturile de acoperire din perioada noiembrie-aprilie, prin sistemul de rădăcini, ajută la menținerea solului și la evitarea pierderilor prin levigarea nutrienților din sol. Amestecurile recomandate sunt ovăzul și secara de toamnă. Covorul vegetal asigură deopotrivă un control excelent al bolilor și dăunătorilor, fiind o gazdă excelentă pentru enotomofauna utilă. El creează în sol un mediu impropriu pentru bolile transmise prin sol, încurajând speciile benefice de nematode. De asemenea, covoarele vegetale se recomandă în funcție de tipul de sol. Astfel, pentru solurile nisipoase se pretează trifoiul, mazărea, soia și lupinul, pentru cele calcaroase, mazărea, iar pentru argiloase, muștarul și rapița”, a explicat specialistul Saaten Union.

Compania Saaten Union deţine o tradiţie de mai multe decenii în domeniul ameliorării plantelor destinate culturilor agricole, dar şi în segmentul amestecurilor de plante pentru culturile verzi. Principalele produse comercializate de companie sunt: Viterra MP (muștar 71% + facelia 29%), Viterra MR (muștar 58% + rapiţă de primăvară 42%), Viterra AVIC (ovăz 21 kg + măzăriche 9 kg), Viterra Mixapis (amestec multianual pentru albine: 8% trifoi, 18% trifoi încarnat, 4% lucernă, 7% facelia, 4% muştar, 20% hrişcă, 9% ridiche furajeră, 2% trifoi roşu, 28% mazăre de toamnă), Viterra Topqrun (60% secară + 40% rapiță) și Viterra Trioplus (47% facelia + 36% trifolium alexandrinum + 17% hrișcă).

“Covorul vegetal sau amestecurile pentru înverzire au marele avantaj că pot fi înfiinţate în cadrul fermei pe toate tipurile de sol, dar mai ales pe cele unde avem probleme cu băltirile, eroziunea şi gradul de fertilitate mai scăzut. De asemenea, un alt avantaj al culturilor verzi este că acestea controlează foarte bine buruienile şi îmbunătăţesc solul cu elemente nutritive. Aceste plante pot fi semănate după sau înaintea culturilor principale, în cadrul rotaţiei culturilor. Unul dintre motivele pentru care fermierii folosesc culturi verzi în cadrul rotaţiei este de a menţine acoperit solul pe o perioadă cât mai lungă de timp şi pentru a îmbunătăţi calităţile şi structura acestuia”, a concluzionat Cornelia Pistol.

Prezentarea tehnologiilor privind covoarele vegetale şi integrarea lor în sistemele de producție agricole a stârnit interesul invitaţilor.

Reprezentantul companiei LandMarket a prezentat softul satelitar NDVI, o aplicaţie care vine în sprijinul producătorilor agricoli cu imagini care arată gradul de dezvoltare a culturilor, măsurat prin indicele de vegetaţie.

La rândul său, Eugen Cîrstea, reprezentantul companiei Agra Asigurări, a vorbit despre asigurările agricole, venind cu detalii privind poliţele oferite de companie.

În fiecare an fenomenele extreme pun în pericol existența societățiilor agricole. Prin asigurarea culturilor, daunele suferite au un impact mult mai mic asupra fermierilor. Agricultura de succes depinde de vremea bună. Fenomenele meteo extreme care apar din ce în ce mai des pun la încercare recoltele și veniturile fermierilor an de an. Poliţele Agra Asigurări asigură culturile agricole împotriva riscurilor: grindină, incendiu/foc, ploaie torențială/furtună, îngheț târziu de primăvară, secetă pedologică în faza de răsărire. Asigurarea oferă producătorilor agricoli ajutorul financiar pentru a susține continuitatea fermei. Și ca noutate, prima de asigurare este subvenționabilă!”, a menționat Eugen Cîrstea în prezentarea sa.

A urmat Andrei Solomon, director comercial al companiei Expur, care a vorbit despre piaţa seminţelor de floarea soarelui cu un conţinut ridicat de acid oleic (HO). “Pentru 2020 se anticipează un bonus de 40-50 USD/tonă pentru floarea soarelui higholeică, față de cea linoleică”, a spus Andrei Solomon, director comercial Expur.

Punctul de interes de la finalul evenimentului l-a reprezentat vizita la fabrica de procesare a seminţelor oleaginoase Expur.