În viziunea ministrului Petre Daea, Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea” va elimina intermediarii

daea buzau

Casa Româna de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, înființată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, intenționează să creeze o alternativă la supermarketuri și hipermarketuri – o rețea de magazine de stat, prin care vor fi sprijiniţi producătorii autohtoni.

„Sigur, vom face și magazine. Am fost ieri în teren. Am plecat de la Piața Obor și m-am dus la Buzău. Am luat-o prin sate. M-am dus la oameni la care am văzut acoperișuri cu folie de polietilenă – deținători de solarii, să văd ce fac acolo. Unul era la poartă cu mere, altul cu porumb. Am aflat că se vinde kilogramul de mere cu 1,5 lei. Niște mere extraordinare. Am cumpărat 20 de kilograme de la el. Apoi, am aflat că primul, cu banii de pe mere, a cumpărat porumb. Lucrurile acestea trebuie să le avem în vedere. Să luăm produsele de la oamenii aceștia. Am aflat de la o legumicultoare că nu mai poate umbla prin piețe cu producția. O dor genunchii de la stat în solar la repicat, la cârnit, la copilit, tăiat, palisat, cules, ales, sortat, ambalat. M-a întrebat dacă n-ar fi bine să vină cineva și să-i ia marfa. Eu i-am răspuns că da. Spunem acest lucru de mult, însă din nefericire nu s-a făcut, până acum. N-a fost această structură. Bine că am făcut-o, este bine s-o fortificăm și să intre pe piață și să ia produsele de la fermieri, mari sau mici, și să le valorifice. Totodată, această cameră de comerț va scoate afară intermediarii care falsifică prețul și depreciază produsul. Rețeaua națională de magazine va fi dezvoltată în special în centrele de mare consum, urmând să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă”, a explicat ministrul Petre Daea.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea” a fost înființată de executivul român pe 29 noiembrie 2018. Prin intermediul acestei societăți comerciale, statul intenționează să creeze un mecanism naţional ce va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţele comerciale interne sau de export a produselor agro-alimentare. Potrivit datelor oferite de ministerul de resort, Guvernul intenționează să investească peste 100 milioane de euro prin intermediul Casei de Comerţ „Unirea”.