Luna aprilie se apropie cu pași repezi, perioadă în care fermierii români încep semănatul porumbului. Ca regulă de bază, toți agronomii aleg perioada optimă de semănat atunci când în sol, la adâncimea de semănat, temperatura este timp de 3 zile consecutive de 8 grade Celsius cu tendință de creștere.
Funcție de textura solului și gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului, adâncimea de semănat variază. Astfel, pe solurile grele cu textura argiloasă, vom semăna la 4-6 cm, iar pe terenurile uscate în stratul superficial de sol și cu textură ușoară, nisipoasă, la 5-7 cm adâncime.
Sămânța semănată la adâncimi mai mari va avea un număr redus de rădăcini adventive, reducându-se astfel spațiul lateral de nutriție iar semănatul la suprafață va reduce numărul de rădăcini profunde și astfel spațiul de nutriție pe adâncime.
Aplicarea îngrășămintelor chimice odată cu semănatul porumbului poate dăuna în primăverile reci, având în vedere că dizolvarea acestora este o reacție endotermă și ca urmare răcește solul, ducând la fenomenul de „clocire”.
Tratarea semințelor cu insecticid este obligatorie pentru ca acestea sa fie ferite de insectele din sol cel puțin până în prima perioadă după răsărire.
De la încolțire și până în primele faze de vegetație, porumbul este atacat de o sumedenie de insecte cum ar fi viermii sârmă sau rățișoara, uneori chiar și gândacul din Colorado.
În imaginile de jos puteţi vedea un pat germinativ cu semințe și plante de porumb SUM 405, un hibrid cu genetică de elită ce ține ritmul producțiilor ridicate.
Sursa: Saaten Union România