Interviu cu Andreea Caimac – director marketing protecția plantelor culturi speciale și legume și Ramona Grama – director marketing semințe de legume
- Care sunt noutăţile din portofoliul de semințe legume Syngenta pentru anul 2020?
Ca în fiecare an, Syngenta testează noi produse în vederea satisfacerii întregului lanț agroalimentar, luând în considerare criterii legate de gust, productivitate, timpurietate, toleranțe la boli și dăunători.
Pentru anul 2020, portofoliul de semințe de legume se îmbogățește în mod deosebit pe segmentul de specialități. Referindu-ne la cultura de tomate, Manekro F1 este un hibrid de tomate roz, cu o greutate medie ce depășește frecvent 250 de grame și se remarcă printr-un gust foarte bun, specific tomatelor de culoare roz. Bacalar F1 este tot o noutate, un hibrid de tomate prunișoară, cu o greutate medie de 140-160 de grame ce se remarcă prin toleranță ridicată la virusul petelor de bronz.
În ceea ce privește cultura de pepeni verzi, începând cu anul acesta vom avea la comercializare 2 noi hibrizi fără semințe, ce au coajă cu aspect tigrat: Yellow Bite F1, un hibrid cu miez galben, crocant și foarte dulce, cu are o greutate medie de 3-4 kg și Kasmira F1, un hibrid de pepene verde cu miez roșu, extratimpuriu, cu formă globulară și greutate medie de 6-7 kg. Testăm în fiecare an și hibrizi de pepene galben, astfel că, noutatea în 2020 o reprezintă Gharam F1, un hibrid de tip galia, timpuriu, cu un gust foarte bun, o greutate medie de 2-2,5 kg și un pachet complex de toleranțe.
Pe segmentul de varză de toamnă avem o noutate cu toleranță la hernia verzei, Kilajack F1. Împreună cu Kilaherb F1 și Kilagreg F1, acesta prezintă siguranță chiar și pe solurile înfestate cu hernie. Încă două varietăți de salată pentru cultura de vară pot fi regăsite în portofoliul nostru începând cu 2020, Radian şi Orelian, iar cultura de porumb super dulce a fost completată cu un nou hibrid, Strongstar F1, timpuriu, foarte productiv, cu un gust foarte bun și un pachet complex de toleranțe.
- Ce ne puteţi spune despre situaţia culturilor de legume, subliniind avantajele utilizării hibrizilor Syngenta?
Anul 2020 a fost unul dificil, nu doar din cauza pandemiei ce ne-a afectat pe toți, dar și a condițiilor meteorologice nefavorabile, ce devin din ce în mai frecvente. Culturile extratimpurii au fost greu încercate în această primăvară din cauza diferențelor mari de temperatură, atât zi-noapte, cât și de la o zi la alta, însă, cu toate acestea, hibrizii din portofoliul Syngenta nu au fost afectați, au avut rezultate foarte bune, iar fermierii au fost mulțumiți. Cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, echipa Syngenta a fost în continuare #aproapedefermieri.
Primăvara aceasta, zona Dăbuleni a fost afectată și de grindină, însă hibrizii Syngenta s-au regenerat foarte bine. Chiar dacă fermierii vor recolta pepenii cu câteva zile mai târziu față de anul trecut, pierderile sunt minime. Din cauza condițiilor climatice putem observa o întârziere a întregului sezon de recoltare, cu cel puțin o săptămână față de anul trecut.
- Care sunt provocările din punct de vedere al bolilor şi dăunătorilor şi cu ce soluţii vine Syngenta în acest sens?
Întrucât presiunea de dăunători este din ce în ce mai mare, în special de afide, dar și de trips, Syngenta testează de mai mulți ani hibrizi de ardei gras și ardei lung cu toleranță la virusul petelor de bronz (TSWV – transmis de trips), la virusul mozaicului castraveților (denumire populară: Piticirea și îndesirea ardeiului) și la CMV, transmis de afide. După mai mulți ani de testare a hibrizilor de ardei ce au aceste toleranțe, în condițiile fermierilor din principalele bazine legumicole, până la sfârșitul anului 2020 vom putea regăsi în portofoliul nostru și hibrizi de ardei gras și lung cu toleranțe la TSWV și CMV.
În ceea ce priveste tripsul, două dintre specii sunt mai răspândite în cultura legumelor – Thrips tabaci și Frankliniela occidentalis. Tripsul tutunului (Thrips tabaci) are 3-6 generaţii pe an în câmp şi până la 10 generaţii în condiţii de seră. În câmp iernează în toate stadiile de dezvoltare, dar cel mai frecvent ca adult, sub resturile vegetale, în frunzar, în ierburi şi în stratul superficial al solului. Adulţii şi larvele colonizează frunzele, vârfurile vegetative şi florile, sugând seva din ţesuturi. În urma atacului se formează pete galben-cenuşii sau castaniu-închise, mai ales de-a lungul nervurilor frunzelor. Ţesuturile atacate se necrozează. Atacul este foarte periculos la răsaduri, la atacuri puternice acestea putându-se usca în masă. Plantele mai dezvoltate stagnează în creştere în urma atacului, se îngălbenesc şi chiar se usucă. În câmp, atacul este favorizat de vremea secetoasă. Tripsul tutunului este vector principal în transmiterea virusurilor la plante, în special la ardei, tomate şi castraveţi.
În ceea ce privește Tripsul Californian (Frankliniela occidentalis), în condiţii de seră acesta se înmulţeşte în tot cursul anului şi poate avea între 12-15 generaţii. Femelele depun ouăle în ţesuturile frunzelor, florilor şi chiar ale fructelor. Adulţii şi larvele înţeapă şi sug seva din frunze, flori şi fructe. Din cauza atacului pe organele respective apar pete de decolorare, care cu timpul devin argintii şi chiar brune. Bobocii florali atacaţi nu se mai deschid. La atacuri mari se obţin producţii reduse şi de slabă calitate. Tripsul californian este cunoscut ca vector activ în transmiterea virusului petelor de bronz la tomate şi ardei (TSWV).
Soluțiile Syngenta împotriva tripsului sunt Match®, Karate Zeon®, Vertimec®. Produsul Match® acționează asupra ouălor și larvelor, reducând dezvoltarea populației de tripși. Se recomandă aplicarea tratamentelor în bloc la un interval de 7 zile în alternanță cu Vertimec® pentru a trata toate stadiile de dezvoltare ale tripsului (ou, larva, nimfă și adulti) reducând atacul și populația.
În această perioadă este important ca legumicultorii sa includă în programele de tratament și produse pentru combaterea acarienilor. Cele mai dăunătoare, frecvente și vizibile atacuri de acarieni în culturile din câmp se întâlnesc începând cu lunile călduroase, iunie, iulie și august, continuând uneori și în septembrie. În spațiile protejate putem vorbi de atacuri succesive și continue, din cauza condițiilor propice dezvoltării. Adulții și larvele colonizează aproape toate organele plantei (lăstari, boboci florali și fructe) fiind foarte prezenți îndeosebi pe partea inferioară a frunzelor. La început, frunzele tinere se răsucesc marginal, iar în jurul nervurilor se observă decolorări. Mai târziu, pe organele atacate apar depigmentări, simptome de brunificare a țesuturilor, mai evidente la frunze și fructe. Plantele stagnează din creștere, butonii florali sunt avortați, iar frunzele tinere cad. În cazul unor atacuri puternice, recolta poate fi afectată. În realitatea de zi cu zi, tratamentele din legumicultură se aplică la apariția primilor acarieni, recomandat a fi monitorizați cu ajutorul capcanelor galbene lipicioase și dacă se poate înainte ca aceștia să provoace daune culturii.
Syngenta recomandă produsul Vertimec®, cu un mod de acțiune translaminar, ce oferă un avantaj clar față de alte insecto-acaricide. De asemenea, produsul Voliam Targo® acționează și împotriva acarienilor. Vertimec® are un mod de acțiune adaptat modului și locului unde atacă acarienii și insectele minatoare. După aplicare, indiferent pe care parte a frunzei (superioară/inferioară), produsul începe să acționeze translaminar (trece în mezofilul frunzei), ajungând până pe partea inferioară a frunzei, acolo unde de obicei se găsesc acarienii. Odată ajuns în interiorul frunzei, Vertimec® combate și dăunătorii care se hrănesc cu mezofilul frunzei, precum musca minieră (Liriomyza trifolii). Vertimec® este produsul recomandat pentru a fi utilizat în programele de protecție integrată deoarece intră foarte rapid în frunză protejând astfel entomofauna utilă. Vertimec® acționează asupra tuturor stadiilor mobile de acarieni și nu are efect ovicid. Cu Vertimec® obținem totdeauna siguranță în combaterea acarienilor și minatorilor în cultura legumelor.
Un alt dăunător în spațiile protejate este nematodul galicol al rădăcinilor, care se întâlneşte pe tot parcursul anului şi poate avea 4-8 generaţii pe an. Dezvoltarea acestui nematod are loc în condiţii de temperaturi ridicate, iar în condiţiile climatului din ţara noastră nu se poate dezvolta în câmp deschis, ci doar în spaţii protejate, unde ciclul evolutiv al unei generaţii poate varia între 25-90 de zile, în funcţie de temperatură şi umiditatea solului. Infestarea plantelor se face imediat după plantarea răsadurilor, iar apariţia galelor pe rădăcini poate fi observată după 3-4 săptămâni. Primele simptome se observă prin ofilirea frunzelor şi stagnarea din creştere, urmată de uscarea plantei de la vârf spre bază. În cele mai multe cazuri atacul nematozilor favorizează infecţiile cu Fusarium spp. şi Verticillium spp., care grăbesc moartea plantelor.
Pentru combaterea eficientă a nematozilor, Syngenta recomandă includerea lui Tervigo™ în programele tehnologice. Tervigo™ este noul produs Syngenta, cu acţiune specifică, de contact și eficacitate ridicată în combaterea mai multor specii de nematozi din diferite culturi legumicole. Tervigo™ se fixează și acționează în jurul rădăcinilor care pot fi afectate de nematozi și previne apariția daunelor provocate de aceștia. Culturile tratate cu Tervigo™ pot fi recoltate chiar și în ziua aplicării produsului, el avand timp de pauză până la recoltare de 0 zile), iar profilul rezidual este întotdeauna în conformitate cu cerințele lanțului agroalimentar. Tervigo™ reprezintă răspunsul Syngenta la solicitările marilor comercianți din industria agroalimentară.