Gabriela Dragoş, Syngenta: “Obiectivul nostru este să fim mai aproape de fermieri, de nevoile lor de azi, dar și de cele de mâine!”

gabriela dragos1

O vizită efectuată la sediul companiei Syngenta, ne-a oferit ocazia de a afla provocările cu care s-au confruntat cei din industria agricolă, dar și noutățile și soluțiile pregătite fermierilor pentru următoarea perioadă. Pentru aceste detalii, reporterii revistei Business Press Agricol au stat de vorbă cu specialiștii companiei Syngenta.

Syngenta a făcut faţă cu succes provocărilor din culturile agricole

În debutul discuţiei, Gabriela Dragoș, Director de produs cultura de cereale, a trecut în revistă provocările apărute la această cultură. “În anul 2018 ne-am confruntat cu o serie de provocări din cauza schimbărilor climatice. În primăvară au fost ploi abundente, ceea ce a dus la instalarea bolilor, iar fermierii nu au putut să efectueze tratamentele la timp. După această etapă, a urmat o secetă cumplită care a afectat o parte din culturile de toamnă. A fost un an plin de provocări, dar ne așteptăm la altele și în 2019. Deși cultura de grâu pare că își revine, pentru că în foarte multe zone din țară deja a răsărit, rămân rezervată cu privire la potențialul maxim de producție, având în vedere lipsa precipitaţiilor din toamnă. În aceste condiții, ne așteptăm ca investițiile făcute de fermieri în tehnologii performante să le aducă un plus de profit și calitate.

Observăm an de an că producătorii agricoli din România își intensifică programul de tratamente și au din ce în ce mai multă încredere în noile tehnologii. Le recomandăm fermierilor să fie atenți în special la T2, pentru că numai așa poți să ai siguranța unei producții de calitate. Dacă își doresc o producţie de 6 t/ha, trebuie neapărat să aplice cel puțin două tratamente standard. Ceea ce pot să spun este că fermierii conștientizează că doar investind în tehnologii de ultimă oră vor obține calitate și spor de producție”, a subliniat managerul de cultura cerealelor.

Obiective majore pentru 2019

“Anul acesta avem mai multe obiective majore, iar primul se referă la legătura pe care dorim să o avem cu fermierii. Astfel, am reușit în primele două luni din acest an să interacţionăm cu peste 2.000 de producători agricoli. Această legătură cu fermierii, înseamnă mai mult decât să le oferim o soluție. Dorim să mergem chiar mai departe, să le înțelegem mai bine nevoile de azi, dar și pe cele de mâine. Având abilitatea de a anticipa unele provocări și cu disponibilitatea de a investi şi de a avea acces la cunoștințe și informații, putem gestiona şi crea o viziune, astfel încât să pregătim soluții pentru confruntările de mâine.

Cel mai important lucru pe care noi îl aducem în susținerea fermierului este partea de inovație prin produs, dar și prin modul de abordare. Dorința noastră de a fi cât mai conectați cu fermierul se reflectă în tot ceea ce facem. Spre exemplu, pentru a fi cât mai aproape de un număr cât mai mare de fermeri, ne-am mărit echipa de vânzări astfel încât să cuprindem toate regiunile ţării. De asemenea, ne-am aliniat comunicarea, special pentru fermieri, și ne folosim de pagina de Facebook şi canalul de Youtube pentru a fi cât mai apropae, zilnic, de fermieri.

Nu în ultimul rând, printre obiectivele din 2019, avem şi noutățile din portofoliu. Investim în cercetare și dezvoltare tocmai pentru a veni în piață cu produse performante care să se plieze pe cerințele și nevoile fermierilor. La segmentul de fungicide pentru cultura de cereale avem două noutăți extrem de importante. Este vorba despre Amistar Opti® și Elatus™ Era, două produse performante în care credem, şi vă asigur că ele fac diferența în ferme. Conexiunea cu fermierii se va putea realiza prin încredere și tehnologie.

Compania Syngenta este recunoscută ca lider pentru promovarea bunelor practici. Astfel, și pentru produsele noi dorim să creștem eficacitatea utilizării lor, prin respectarea normelor de aplicare. Pentru a atinge un nivel maxim de eficacitate, un produs trebuie aplicat corect. O altă noutate este și partea de susținere a bunelor practici agricole, iar în acest sens le oferim fermerilor duze premium pentru a aplica produsul Elatus™ Era în cele mai bune condiții. Oferim și echipamente de protecție, dar și sesiuni interactive și informative de promovare a bunelor practici.

syngenta cereale

Dacă vorbim despre soluții, revin la Amistar® Opti și Elatus™ Era, care sunt două produse cu flexibilitate în aplicare, cu o eficacitate foarte bună și efect de lungă durată, ceea ce caută în principal fermierii. Amistar® Opti se poate aplica atât în T1, cât și în T2, pentru că are o sistemicitate extraordinară dată de Azoxistrobin, fiind considerată cea mai bună substanță activă dintre strobilurine. Acesta pătrunde în plantă și o protejează împotriva bolilor o lungă durată de timp. Iar primăvara, când planta are o creștere explozivă, este nevoie de un produs foarte bun, sistemic, care să meargă în plantă și să o protejeze. Pe de altă parte, Clorotalonil aduce în plus partea aceasta de prevenție. Formează o peliculă la suprafața frunzei care nu permite ca bolile care apar mai târziu să se instaleze la nivelul acesteia, ducând la inactivarea sporilor. Practic, fungicidul oferă o barieră de protecție la exterior pentru bolile care urmează să apară, dar și o foarte bună sistemicitate la interior. Produsul Amistar® Opti este recomandat în toate programele de tratament pentru gestionarea apariției fenomenelor de rezistență datorită acțiunii sale multiple (multi-site).

Vreau să subliniez că avem o abordare diferită în acest sezon, în contextul în care investim mult în dezvoltare și cercetare, fiind interconectați la toate studiile pe care colegii noștri din cercetare-dezvoltare le efectuează în câmp. De exemplu, am constatat că utilizarea unei strobilurine ca prim tratament este foarte benefică. De obicei, fermierii din România aplică produsele pe bază de strobilurină ca al doilea tratament. Dorim să le oferim fermerilor și o altă perspectivă asupra lucrurilor. Mutând un produs pe bază de strobilurină din al doilea tratament, în primul, acest lucru poate aduce o serie de avantaje, respectiv, o mai bună sistemicitate, atunci când planta are nevoie, un conţinut mai bun de proteină şi o protecţie atât curativă, cât şi preventivă.

De ce este important să se aplice un al doilea tratament? Fermierii trebuie să fie conștienți că o producție bună se obține prin aplicarea a cel puțin două tratamente. Al doilea tratament trebuie aplicat atunci când frunza stindard este complet desfășurată, pentru că ea este responsabilă de 45% din producție. În aceste condiţii, şi obligatoriu, cele trei frunze superioare trebuie să fie curate de boli. Noul produs Elatus™ Era, puternic, consistent și complet, este de departe un nou standard pentru fermieri. Este produsul cel mai puternic din piaţă şi cu cea mai lungă perioadă de protecţie. Substanţele active ce intră în compoziţia produsului conferă o eficacitate de neegalat. Solatenol™ este substanţa activă cu mod de acţiune SDHI, ce acţionează asupra patogenilor provocând moartea acestora prin stoparea procesului de producere a energiei la nivelul mitocondriilor. Este de departe inovația de care fermierii aveau nevoie pentru o protecție completă a frunzei. Când vorbim de durata efectului de protecție, nici aici nu are egal! Acest efect de lungă durată se transpune inclusiv în protejarea noilor creșteri și, în consecință, în creșterea producției la hectar. Testele noastre din câmp ne demonstrează eficacitatea produsului de fiecare dată, oferind fermierilor un spor mediu de producție de aproximativ 300 kg/ha, versus principalul competitor cu acelaşi mod de acţiune SDHI. Ceea ce mă bucură foarte mult este percepția pozitivă din piață privind acest fungicid.

Totodată, ca noutate, la soiurile de grâu avem produsul Falado, 2018 fiind al doilea an de comercializare. Este un soi productiv, foarte îndrăgit de fermieri, cu o arhitectură specială și particularități care îl fac să fie deosebit. Este unul dintre soiurile cele mai tolerante la boli, dar și la secetă. Ca nivel de producție este în top, pentru că are o capacitate de înfrățire extraordinar de bună, iar fermierii care l-au avut în cultură cu siguranță au avut de câștigat. De altfel, cu soluţiile Syngenta întotdeauna producătorii agricoli vor obţine performanţele dorite”, a mai spus Gabriela Dragoș.