CICh Năvodari creează planuri personalizate de nutriție a plantelor

cich bio

Din acest an, compania crește portofoliul de produse pe segmentul BIO

Pionier în introducerea pe piața românească a două tehnologii inovatoare destinate fertilizării culturilor agricole, Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari (CICh) își concentrează eforturile în ultimii ani nu doar pe consolidarea portofoliului de produse noi și adaptate la nevoile pieței, ci și în direcția dezvoltării de parteneriate pe termen lung cu fermierii români, alături de care lucrează la îmbunătățirea performanțelor recoltelor. De-a lungul anului, dar mai ales în perioadele de pregătire a noilor culturi, echipa de consultanți a combinatului organizează constant întâlniri cu fermierii români care au folosit sau intenționează să folosească tehnologiile inovatoare produse de CICh Năvodari.

Ca niște nutriționiști ai plantelor, consultanții CICh fac permanent o analiză a  performanței planurilor de fertilizare pe care fermierii le-au folosit. Deoarece în România costurile cu fertilizarea sunt de aproximativ 30-40% din totalul cheltuielilor pentru o nouă recoltă, indiferent că vorbim de păioase, rapiță, porumb sau sfeclă, echipa CICh și-a asumat misiunea de a-i ajuta pe beneficiari nu doar să-și crească recoltele, dar și să-și optimizeze costurile, în deplin acord cu respectarea reglementărilor de protecție a mediului înconjurător.

Combinatul analizează împreună cu fermierii calitatea solurilor pe care aceștia lucrează, recomandându-le o cartare profesională pentru a putea stabili un plan unic de fertilizare pentru fiecare parcelă de teren. Această personalizare a tratamentelor cu fertilizatori este posibilă datorită celor două tehnologii inovatoare pe care combinatul le-a dezvoltat la Năvodari. Este vorba despre tehnologia Amesal și tehnologia NG, două procese de fertilizare care ajută solul să fie în permanent echilibru în ceea ce privește nutrienții de bază azotul și fosforul. Tehnologiile inovatoare NG și Amesal permit degajarea controlată a elementelor de bază, ceea ce înseamnă că dă posibilitatea plantelor să își ia din pământ necesarul de azot sau fosfor atunci când accestea le trebuie.

În permanent dialog cu fermierii parteneri și cu asociațiile profesionale ale acestora, CICh Năvodari își modelează constant portofoliul de produse și se preocupă de viitoarele generații de femieri. Anul acesta, de exemplu, unul dintre obiectivele importante ale companiei este susținerea agriculturii Bio, o tendință la care aderă din ce în ce mai mulți fermieri români. Chiar dacă piața românească de produse bio sau agricultura bio de la noi mai au încă mulți pași de făcut înainte de a ajunge la media europeană, combinatul a făcut deja primii pași importanți în această direcție, anticipând nevoile pieței.

Portofoliul de produse bio ale CICh Năvodari a fost extins anul acesta cu 7 produse noi, BIO, a căror eficiență este deja demonstrată pe plan intenațional. Fertil 12.5, de exemplu, este un îngrășământ organic care datorită compoziției permite eliberarea naturală, lentă a azotului. Spre deosebire de alte îngrășăminte organice existente în piață, azotul din acest produs este organic, solubil și cu un conținut ridicat de substanță organică complet biodisponibilă, Altfel spus, acest nou fertilizator BIO, datorită compoziției, îmbunătățește condițiile naturale ale terenului și permite plantelor să-și exprime, în orice situație, întregul potențial de producție. Foarte important, Fertil 12.5 elimină pierderile pentru fermieri și nu poluează solul.  Progress micro 6-5-13 este un alt exemplu în aceeași direcție. Toate elementele sunt absorbite de culturi în mod continuu în timpul perioadei de vegetație, funcție de curbele de absorbție ale elementelor nutritive, fără pierderi și fără impact negativ asupra mediului.