FERTIACTYL TRIUM – Soluția câștigătoare pentru cultura de grâu  

Fertiactyl Trium

De ce în această primăvară fiecare zi de vegetație este importantă?

Specialiştii Timac Agro, explică:

Datorită condițiilor climatice din toamna 2018, cultura de grâu se prezintă într-un stadiu extrem de întârziat față de optim, în cele mai multe cazuri în faza de răsărire (ace), stadiu în care în mod normal s-ar fi aflat în luna octombrie.

Această stare va afecta decisiv evoluția din primăvară a culturilor de grâu, mai exact cultura va trece foarte repede de la un stadiu vegetativ la altul: din faza de ace – la formarea nodului de înfrățire – până în faza de înălțare a paiului, care corespunde de obicei cu luna aprilie.  Concret, ceea ce în mod normal se întâmpla în decursul a șapte luni, se va petrece în această primăvară în două luni: martie și aprilie.

Această perioadă este decisivă în setarea producției în ceea ce privește numărul de spice pe metru pătrat și numărul de boabe în spic, două din cele mai importante etape ale randamentului culturii.

Un alt inconvenient major este acela că plantele de grâu nu au dezvoltat sistemul radicular nodal, cel care trebuie să alimenteze nodul de înfrățire și să susțină procesele metabolice din perioada reluării vegetației în primăvară.

Este știut faptul că mărimea producției este în strânsă legătură cu dezvoltarea și mărimea sistemului radicular, sistem radicular care se formează în proporție de 90% până la primul nod.

grafic timac1

În acest context va exista o concurență în repartizarea cantității de energie produsă de plantă (și așa limitată datorită stadiului vegetativ întârziat) între dezvoltarea rădăcinii și dezvoltarea vegetativă.

În condiții normale, după repornirea în vegetație în primăvară, planta canalizează cea mai mare parte din energia produsă către dezvoltarea părții vegetative în detrimentul dezvoltării radiculare, tocmai de aceea în această primăvară pentru a obține producții mari la grâu trebuie schimbată această balanță energetică, și canalizată cât mai multă energie către dezvoltarea sistemului radicular.

grafic timac2

Cum putem face acest lucru?

  1. Punem la dispoziția plantei elementele minerale direct implicate în dezvoltarea sistemului radicular – P, Ca, Zn, Mn dar și o doză mică de N
  2. Schimbăm raportul hormonal din plantă
  3. Stimulăm planta să producă mai multă energie

Datorită celor 4 componente active din clase diferite, Fertiactyl Trium va stimula planta să producă mai multă energie, o va canaliza către dezvoltarea sistemului radicular, în același timp oferind plantei o nutriție perfect adaptată pt această perioada atât prin elementele minerale prezente în produs cât și prin disponibilizarea elementelor din sol.

Patent European 945000107 

Brevet Spaniol 9001813

Conţine: Glicin Betaină+ Zeatină+ Acizi Humici și Fulvici activaţi

PRODUS MACROELEMENTE   % MICROELEMENTE %   pH densitate
N P₂O₅ K₂O Mn Zn
FERTIACTYL TRIUM 5  5 7 1,5 1,5 10,6<Ph 1,32
<12

La cultura de grâu produsul se poate aplica din faza de o frunză adevărată până la sfârșitul perioadei de înfrățire.