Agricultura performantă începe cu utilaje de calitate, ce asigură o prelucrare corespunzătoare a solului, contribuind la menținerea umidității în sol și la asigurarea unei răsăriri uniforme. Pregătirea patului germinativ reprezintă punctul de plecare pentru înființarea unor culturi reușite ce vor aduce producții bune în fermă.
Cultivatoarele și scarificatoarele Bednar FMT sunt utilaje agricole ce au fost proiectate special pentru a asigura o prelucrare corespunzătoare a solului, totul într-o singură trecere. Distribuite exclusiv în România de către IPSO Agricultură, utilajele Bednar FMT se bucură de aprecierea fermierilor români.
În ferma lui Ion Dobre, din localitatea Căldărăști, din județul Buzău, și-au găsit locul 4 utilaje Bednar FMT, trei combinatoare: Swifter SE, Swifter SO, Swifter SN și un scarificator Terraland TN. Cu ajutorul lor fermierul buzoian reușește să pregătească cele 2.000 de hectare pentru înființarea culturilor de primăvară sau a celor de toamnă.
Peste 20 de ani experiență în agricultură
La o primă impresie, nu ai zice că fermierul are o experiență atât de vastă în agricultură. Cu toate acestea munca câmpului a început-o devreme, în 1998, totul plecând de la plăcerea de a lucra în acest domeniu de activitate.
”Lucrez în jur de 2.000 de hectare. Principalele culturi din fermă sunt: grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. În toamnă am semănat rapiță și grâu. Tot ce am pus în pământ arată destul de bine până acum. Am început colaborarea cu IPSO Agricultură în anul 2008, când am achiziționat un tractor John Deere 6620, un disc și un plug. Mai am și acum utilajele în fermă, nu le mai utilizez așa intens, întrucât am făcut trecerea la utilaje mai mari și mai performante. De la Bednar FMT, am un scarificator Terraland TN și trei combinatoare Swifter, unul de 5 metri, unul de 8 metri și unul de 10 metri”, ne-a spus Ion Dobre, fermier în județul Buzău.
Pregătirea patului germinativ dictată de condițiile din câmp
La ferma din județul Buzău un există o ”rețetă” standard atunci când vine vorba de pregătirea terenului pentru înființarea culturilor. Indiferent de sezon, toamnă sau primăvară, lucrările sunt dictate de starea terenului. Cu toate acestea, există o regulă de bază în ferma SC DOBRE ALEXION SRL, Combinatorul Bednar Swifter, cu organe active tip săgeată este pus la treabă întotdeauna primăvara.
”Înainte să folosesc combinatorul fac o lucrare cu un cultivator cu dinți și discuri, sau o lucrare cu scarificatorul sau arătură, totul depinde de cum se prezintă terenul în momentul în care vreau să efectuez lucrarea. Combinatorul Bednar Swifter îl folosesc primăvara, în lunile martie-aprilie. Nu îl folosesc toamna, întrucât aplic o altă tehnologie. Chiar dacă nu le folosesc pentru toamnă, toate combinatoarele sunt cu organe active tip săgeată. Am ales acest tip de organe active pentru că terenul se pregătește mult mai bine” – ne-a spus fermierul.
Combinatorul Swifter marca BEDNAR este un utilaj modern de pregătire a patului germinativ ce permite prelucrarea optimă printr-o singură trecere indiferent de viteza de lucru, reducând astfel costurile de înființare ale culturii. Utilizarea combinatorul Bednar înainte de a înființa cultura, permite obținerea unui pat germinativ cu o structură ideală:
- nivelarea minuțioasă a solului astfel încât să rămână uniform și după celelalte lucrări;
- un profil de sol cald și afânat pentru o germinație rapidă și uniformă;
- crearea unui nivel uniform pe toată suprafața prelucrată ajută la reglarea precisă a adâncimii de lucru a combinatorului;
- o structură și proporție ideală a particulelor de sol ajută la germinarea semințelor. Mărimea potrivită a acestor particule este parte integrantă dintr-un pat germinativ bine pregătit;
- consolidarea stratului de la adâncime intensifică regimul de apă al solului care este absolut necesar pentru răsărirea culturilor.
Combinatorul Swifter marca BEDNAR asigură obținerea unui pat germinativ ce respectă cerințele unei agriculturi intensive focusată pe maximizarea potențialului producțiilor.
”În funcție de lățimea de lucru a combinatoarelor Bednar, le folosesc cu următoarele tractoare John Deere: 8370, 8400. Viteza de înaintare se situează în jurul a 12 km/h, la o adâncime cuprinsă între 6 cm și 10 cm, totul în funcție de teren. De exemplu, în primăvara trecută, terenul a fost foarte dificil de lucrat și am mers cu combinatorul maxim, la o adâncime de 12 cm. Foarte greu s-a lucrat terenul anul trecut. Consumul mediu de combustibil în formula combinator Bednar Swifter și tractor John Deere se situează undeva până la 10 l/ha” – ne-a vorbit fermierul despre adâncimea de lucru și consumul de combustibil.
Scarificarea terenului se face odată la 2 ani
Scarificatorul Terraland TN de la Bednar este folosit în ferma din județul Buzău în fiecare an, pe sole diferite, iar pe aceeași solă fermierul revine din 2 în 2 ani, sau la 3 ani.
”La fel ca la combinator, folosesc scarificatorul cu cele două tractoare John Deere 8370 și 8400. Anul acesta am lucrat cu scarificatorul la adâncimea de 45-50 cm. Viteza de înaintare suferă modificări în funcție de teren, dacă este prea dur, viteza maximă de înaintare este de maxim 10 km/h, la un consum mediu de 20 l/ha”- ne-a vorbit fermierul despre adâncimea de lucru și consumul de combustibil pentru lucrarea de scarificare.
Avantaje agronomice multiple
Numărul fermierilor ce optează pentru achiziționarea unui scarificator a crescut simțitor în ultimii ani. Condițiile climatice, absența precipitaților au determinat realizarea unei astfel de lucrări. Printre avantajele agronomice multiple ale scarificării se numără: prelucrarea solului la adâncimi de 50-55 cm, ceea ce asigură accesul rădăcinilor la rezervele de apă din adâncimea solului, aerarea solului, absorbția ridicată a apei, rădăcini dezvoltate normal.
”În anii dificili din punct de vedere al volumului de precipitații, atunci când terenul este foarte uscat, nu prea poți face alte lucrări, decât cele de scarificare. Dacă la prima vedere ai zice că nu sunt diferențe notabile între o solă scarificată și una unde nu ai făcut o astfel de lucrare, pe termen lung apar diferențe notabile cu privire la răsărirea uniformă, stadiile de dezvoltare ale plantelor etc.”, ne-a explicat fermierul.
Chiar dacă în câmp lucrurile arată bine, fermierul buzoian nu are în plan alte achiziții de utilaje, consideră că, tot ce a achiziționat până acum asigură necesarul din fermă.
”Nu am în plan alte achiziții, tot ce am cumpărat până acum acoperă necesarul de utilaje. În prezent dacă nu ai utilaje performante, dacă nu ai tehnologie de ultimă oră nu poți face față condițiilor de mediu mereu în schimbare”, a spus Ion Dobre, fermier în județul Buzău.