Fermieri și experți români, reuniți în cadrul primei ediții a Conferinței AGROW

agrow 800

Într-o țară cu tradiție solidă în agricultură, întrebările despre cercetare științifică, pedologie, învățământ preuniversitar și universitar, tehnologie, nutriția plantelor, consultanță și schimbări climatice și-au găsit răspunsul la evenimentul AGROW 2019, un eveniment organizat pe 20 noiembrie de Agenția Brandelligence la hotelul Sheraton din București.

„Agricultura României are o tradiție incontestabilă, recunoscută prin pionierate la nivel mondial în cercetare, prin fertilitatea ridicată a pământului, prin potențialul ridicat de dezvoltare și progres. Este timpul să arătăm, să demonstrăm și să ne plasăm pe locul pe care îl merităm! AGROW este conferința care reuneşte specialiști și fermieri din toate categoriile: mici, mijlocii, mari, în dialog despre agricultura practicată în România”, a ţinut să precizeze Anita Panait, reprezentantul Agenției Brandelligence, în deschiderea evenimentului.

 

Împreună cu moderatorul conferinței, Georgeta Dicu, cercetător și ameliorator de porumb, experții și producătorii agricoli au pus în lumină experiența și expertiza lor, cu aplicabilitate practică în ferme.

„Astăzi am dorit să aducem atât tinerei generații dar și  fermierilor de toate categoriile, informații și experți bine pregătiți în domeniul agricol. Am spus AGROW, pentru că întotdeauna ne gândim să creștem, să creștem pentru viitor, pentru generațiile tinere, dar și pentru cei care ne vor succeda, pentru că așa ar trebui să se întâmple într-o țară normală și civilizată. Ocrotirea vitalității și diversității planetei noastre este o vocație comună. Această planetă este un organism dătător de viață, care este mai mult decât suficient pentru cei care cunosc și practică moderația, motiv pentru care suntem obligați să ne asumăm rolul de a conserva pământul ca un dar și o resursă oferită omenirii de un Creator iubitor.

Pâmântul și oamenii au fost creați să existe într-o relație de respect și armonie, iar noi ar trebui să consțientizăm acest lucru, motiv pentru care ne aflăm astăzi la prima ediție a conferinței AGROW, în cadrul căreia vom afla de la distinșii experți, speakerii care au acceptat invitația noastră și cu care vom interacționa, dacă putem realiza productivitate păstrând vitalitatea solului și însușirile sale nealterate și dacă putem aplica cu moderație și responsabilitate orice alocare tehnologică, astfel încât să păstrăm o planetă curată și un mediu prietenos pentru noi, oamenii, care trăim pe acest pământ”, a încheiat doamna Georgeta Dicu.  

 

Printre temele prezentate în cadrul evenimentului s-au evidenţiat:

  • Cercetarea științifică agricolă într-o țară cu tradiție solidă – Invitat Ing. Marian Bogoescu, Vicepreședinte ASAS Gheorghe Ionescu Siseşti.
  • Importanța respectării unui minim de elemente tehnologice în fermă – Invitat Dr. Viorel Ion, Prodecan Facultatea de Agricultură, USAMV Bucureşti.
  • Cum reușim să păstrăm solurile cu viață și fertilitate ridicate – Invitat Ing. Cătălin Cristian Șimota, Director general Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.
  • Tehnologii pentru optimizarea disponibilității  N și P în nutriția plantelor – Invitat Dr. Ing. Cătălin Viorel Popescu, Director Tehnic CICh Năvodari.
  • Dependența producțiilor de schimbările climatice. Evoluția acestora în sezonul agricol următor – Invitat Ing. Elena Mateescu, Director General ANM Bucureşti.
  • Învățământul agricol. Provocări și perspective – Invitați Nicoleta Dragomir & Leonard Stafie, Inițiatori ai proiectului “Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol”.
  • Pasiune, profesie sau ambele pentru succes! Daniel Nica – Fermier, Administrator al SC Bliss SRL.
  • Nutriția plantelor, cea mai importantă verigă în obținerea sporurilor de producție semnificative – Invitat Ing. Neculae Claudiu, Director Tehnic ROfert.
  • Consulțanța Agricolă: necesară sau facultativă?– Invitat Șef de lucrări Dr. Adrian Bășa, Facultatea de Agricultură USAMV Bucureşti.

 

Concluzia acestei conferințe a fost că noi, oamenii, am primit pământul în dar, însă datoria noastră este să avem grijă de el, pentru a ne putea bucura de ceea ce ne oferă atât nouă, cât și celor care vor urma, iar în acest demers ne stau alături cercetările și experiențele experților și producătorilor agricoli.