FARMSTAR – Programul Euralis de monitorizare a culturii de rapiță de toamnă

euralis rapita mica

Optimizarea fertilizării cu azot, pentru obținerea unui randament ridicat

FARMSTAR este un program digital dezvoltat de Euralis în parteneriat cu Airbus – lider mondial în preluarea imaginilor din satelit și două Institute de cercetare din Franța, ARVALIS și Terres Inovia. Acest program combină cele mai recente și avansate cunoștințe despre cultura de rapiță de toamnă și are ca scop îmbunătățirea performanței culturii prin monitorizarea acesteia în momentele cheie și creșterea profitabilității prin optimizarea fertilizării cu azot. Un program extrem de simplu și ușor de utilizat de către fermieri. Azotul este cel mai important element, are un rol esențial în dezvolltarea plantelor și asigură un grad ridicat de productivitate al culturii.

Cu ajutorul tehnologiei AIRBUS se captează 2 imagini din satelit, asupra solei de rapiță care se dorește a fi monitorizată. Imaginile vor arata omogenitatea solei, și vor fi analizate și prelucrate conform tiparului agro-meteorologic. Pe baza analizei acestor imagini se face recomandarea de aplicare a unei cantități diferențiate de azot, în funcție de stadiul culturii corelat cu biomasa masurată cu ajutorul imaginilor captate prin satelit.

Prima imagine este captată în iarna, la începutul repaosului vegetativ, înainte de primul îngheț (20 noiembrie – 10 decembrie). A doua imagine este captată la ieșirea din iarnă, la repornirea în vegetație (15 februarie – 1 martie).

Modalități de aplicare a cantității necesare de azot:

  • Aplicare diferențiată – cantitate de N diferită (doză variabilă). In funcție de necesarul culturii și obiectivul de producție, aplicarea se face cu mașini de fertilizare dotate cu consola GPS.
  • Aplicare uniforma – se aplică doza medie de azot, pe întreaga suprafață

În situația în care s-a realizat deja o prima fertilizare, pentru cea de a doua se va aplica doar diferența dintre cantitatea recomandată prin programul FARMSTAR și doza aplicată initial.

 

Avantajele programului FARMSTAR

  • PROFITABILITATE
    • Optimizarea costurilor prin aplicarea diferențiată a cantității de azot (reducerea dozei).
  • PERFORMANȚĂ
    • Optimizarea aplicării (doză variabilă de azot în aceeași solă) și optimizarea dozei (calcul automat al dozei de azot).
    • Optimizarea timpului (verificarea solelor fără deplasare în câmp)
    • Atingerea obiectivului de producție vizat și a calității recoltei.
    • Compatibilitatea hărții de fertilizare cu majoritatea consolelor GPS
  • IMPACT ECOLOGIC
    • Folosirea unei cantități exacte și diferențiate de azot, în funcție de nevoie, înseamnă și un un impact redus asupra mediului înconjurător.
    • Ca urmare a unei fertilizări optimizate, riscul de pierdere prin levigare este redus.

 

În anul 2018 programul FARMSTAR a fost utilizat în întreaga Europă de către 22.000 fermieri, pe 90.000 de sole, însumând o suprafață totală de 800.000 ha, având avantaje demonstrate. Echipa Euralis este la dispoziția fermierilor pentru asistență tehnică și prezentarea raportului de evaluare.

Euralis Farmstar