Astăzi, 8 mai, Federația Națională PRO AGRO organizează FARM FOOD FORUM, una dintre cele mai importante reuniuni din domeniul agroalimentar. Evenimentul, ce se desfăşoară pe parcursul a două zile, are loc în complexul Ana Hotels din Poiana Brașov.
Tema centrală a congresului este “Politica Agricolă Comună (PAC) 2021-2027”, având în vedere că pe parcursul deținerii președinției U.E. de către România, PAC va fi cel mai important dosar pe care țara noastră îl va gestiona din punct de vedere al sectorului agricol.
În prima zi a evenimentului se desfășoară 3 ateliere, începând cu ora 13:00, destinate zootehniei și industriei alimentare, agriculturii vegetale și acvaculturii. Atelierele sunt destinate profesioniștilor din domeniile menționate interesați să intre în dialog cu autorităților competente. În cadrul lor sunt discutate diverse teme propuse de asociațiile de resort din federația PRO AGRO și se caută soluții la problemele cu care se confruntă sectoarele respective. De asemenea, atelierele sunt și locurile în care partenerii evenimentului își prezintă serviciile și produsele destinate fermierilor și procesatorilor.
Panelul destinat culturii vegetale a fost deschis de către Maria Cîrjă, Marketing Manager Compania Corteva, care a adus în atenția participanţilor probleme actuale din agricultura contemporană și anume suprareglementările legate de utilizarea produselor de protecţia plantelor, implementarea tehnologiilor de precizie în corelație cu digitalizarea agriculturii, adaptarea creațiilor genetice la schimbările climatice şi multe altele. Totodată, managerul Corteva a amintit de lansarea insecticidului Lumiposa, un produs dedicat tratării semințelor de răpită.
În cadrul aceluiaşi panel, Dimitrie Muscă, președintele Combinatul Agroindustrial Curtici a ridicat problema impozitării subvențiilor, criticând autoritățile pentru faptul că nu au făcut nimic în sensul reglementării acestei probleme în beneficiul fermierilor.
Daniel Stanciu, directorul de marketing al Monsanto, a prezentat soluțiile companiei pentru fermieri, detaliind conceptul Dekalb Smart, o aplicație de ultimă generație care vine în sprijinul agriculturii.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, dr. Elena Mateescu, a prezentat participanţilor date de ultimă oră legate de schimbările climatice, menționând variațiile semnificative de precipitații de la un an la altul. De asemenea, s-a adus în discuţie încălzirea accentuată a vremii în ultimii 20 de ani, aspect care are un impact direct asupra culturilor agricole.
Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, a prezentat pe larg poziția federației privind arhitectura PAC post 2020. Domnia sa a făcut apel la unitatea fermierilor din România pentru a putea promova propunerile și soluțiile autohtone în beneficiul agricultorilor.
La panelul dedicat producției vegetale participă peste 150 de invitați (fermieri, specialiști, reprezentanți ai sectorului de cercetare). Discuţiile vor continua şi în partea a doua a panelului, printre vorbitorii anunţaţi regăsindu-se domnii George Stanson, Business Manager CASE IH, Arnaud Perrein, preşedintele APPR, Mihai Aniţei, General Manager Azomureş, Adrian Pintea, Director General APIA, Prof. univ. dr. Dinu Toma Adrian, decan al Facultăţii de Management din cadrul USAMV Bucureşti, Viorel Nica, preşedintele LUAIR şi mulţi alţii. La finalul fiecărui panel va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Mâine, 9 mai, în cea de-a doua zi a congresului, începând cu ora 10:00, va fi marcată Ziua Europei în cadrul ședinței comune a Federației Naționale PRO AGRO la care vor participa specialişti şi personalităţi din sectorul agricol şi alimentar.
Vom reveni cu amănunte pe parcursul desfăşurării evenimentului.