Expoziţia AgriPlanta–RomAgroTec, un reper pentru fermierii români

agriplanta deschidere

În perioada 16-19 mai 2019 a avut loc cea de-a IX-a ediție a Expoziției Internaționale AgriPlanta–RomAgroTec desfăşurată în câmp, la Fundulea, pe o suprafață de peste 36 ha. „Din pasiune pentru agricultură” este motto-ul sub care, AgriPlanta–RomAgroTec a reunit tot ce este mai important în agricultura românească, îmbinând trei componente care i-au asigurat eficiența: expoziția în câmp, loturile demonstrative şi demonstrațiile cu mașini agricole.

În cadrul târgului, producătorii agricoli au găsit nu doar tehnică de calitate, ci și modele de succes de utilizare a mașinilor și utilajelor agricole, a input-urilor sau a soluțiilor pregătite de companiile din domeniu. Un nou concept marca DLG InterMarketing, lansat în premieră la ediţia 2019, a fost IRIG Show. De asemenea, programul atractiv de evenimente a inclus: demonstraţii cu maşini agricole, demonstraţii cu utilaje pentru logistica fermei şi construcţii, demonstraţii cu utilaje de irigat, campus&carieră, atelierele AGRIKIDS.

Pentru prima dată la AgriPlanta-RomAgroTec vizitatorii expoziţiei au avut ocazia să participe la demonstraţiile zilnice cu utilaje pentru irigat, să se informeze asupra soluţiilor inovative pentru managementul apei, să afle mai multe despre sistemele inteligente de irigare şi despre tehnologiile performante din domeniul irigaţiilor.

La deschiderea târgului au fost prezenţi Alexandru Stănescu preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specific din Camera Deputaţilor, Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Arnaud Perrein, preşedintele APPR, Alina Creţu, director executiv APPR, Daniel Obadă, directorul Direcţiei Agricole Călăraşi, Leontin Coca, preşedintele  APIMAR, Ovidiu Ranta, conferenţiar dr. ing. USAMV Cluj-Napoca şi dr. Olga Hunger, director regional Europa de Est DLG.

Cuvântul de deschidere i-a revenit directorului general al DLG InterMarketing Corina Mareş. „Din pasiune pentru agricultură este motto-ul sub care AgriPlanta-RomAgroTec reunește cu succes tot ce este mai important în agricultura românească. Manifestarea prezintă o platformă de socializare și de comunicare între agricultori, specialiști şi reprezentanţii companiilor participante. Trebuie să vă mărturisesc că una dintre preocupările noastre este și cea de a fi un reper pentru fermierii români şi un model pentru viitorii agricultorii. Suntem extrem de bucuroşi pentru că de la an la an numărul expozanților şi implicit al vizitatorilor a crescut, fiind un adevărat suport pentru noi”, a declarat Corina Mareş.

În continuare, Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a subliniat că este onorat să participe la un asemenea eveniment important pentru agricultura românească.

“Este o adevărată mândrie pentru mine şi sunt onorat să particip la acest eveniment important pentru agricultura românească. Din pasiune pentru agricultură este sloganul care ne demonstrează că DLG organizează acest târg, pe drept cuvânt din pasiune. În acest moment, fermierii din România au ajuns la un anumit nivel şi au nevoie de tehnologii moderne. Cu ani în urmă, îmi aduc aminte că producătorii agricoli români mergeau în ţări din Europa pentru a vizita ferme moderne. Acum, însă, cred că am ajuns în situaţia în care avem ferme de top şi în România.

IRIG Show, noul concept marca DLG InterMarketing, ce va fi lansat în premieră la ediţia 2019 a târgului, răspune unei mari provocări, lipsa apei. Agricultura are nevoie de irigaţii, un sector important în condiţiile climatice din ultimii ani. Trebuie să vă asigur că noi, la Comisia de agricultură, încercăm să facem legi pentru agricultori, pentru că nu avem culoare politică. Ne concentrăm numai pe partea legislative, astfel încât victoria să fie evident a agriculturii româneşti. Este important să ne ţinem departe de orgolii şi ambiţii politice, să trecem la lucruri concrete şi să avem la Bruxelles oameni cu adevăraţi valoroşi şi competenţi care să ne reprezinte şi să apere interesele României”, a spus şeful Comisiei pentru agricultură.

La rândul său, Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a apreciat organizarea târgului fiind întru totul de acord cu deputatul Alexandru Stănescu.

“Este o mare onoare ca în judeţul nostru să se desfăşoare acest eveniment national, AgriPlanta-RomAgroTec. Spunea domnul Stănescu că în prezent putem să arătăm străinilor că şi în ţara noastră există ferme performante, iar judeţul Călăraşi are multe exemple în acest sens. Trebuie să vă spun cu mândrie că şi eu am făcut parte în mandatul 2012-2016 din cadrul Comisiei pentru agricultură.

Vreau să trec în revistă câteva dintre realizările acestei comisii la acea vreme. Prima este legată de modificarea Legii 268, respectiv cea a pământului pentru tineri – acordarea a 50 de hectare din patrimoniul statului tinerilor fermieri, iar o a doua modificare legislativă urma să ajute fermierul român să lupte de la egal la egal cu cel străin. Legea irigaţiilor a fost cea mai importantă pe care o atribuim comisiei, pentru care multe judeţe se bucură de adoptarea ei. Ca urmare, în judeţul Călăraşi, 50.000 de hectare au intrat în acest  program naţional de irigaţii. Doresc să-i felicit pe organizatori pentru eveniment, cu menţiunea că tot ceea ce promovează este pentru producătorii agricoli şi pentru toate fermele din România. Un an agricol bun şi recolte bogate le urez fermierilor din toată ţara!”, a spus Vasile Iliuţă.

Prezent la festivitatea de deschidere, Leontin Coca, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România – APIMAR, a trecut în revistă câteva dintre obiectivele anului 2019.

“Cu emoţiile primei prezentări în calitate de preşedinte APIMAR, doresc să felicit organizatorii acestui eveniment, o acţiune internatională cu cea mai mare reprezentare atât din punct de vedere al expozanţilor cât şi al vizitatorilor. Despre activitatea noastră, vă pot spune că asociaţia va derula în continuare proiectul cu învăţământul dual în liceele agricole. De asemenea, vom organiza şi în acest an o ediţie a Demo Show Moldova 2019. Ne-am propus să ne implicăm şi mai mult în monitorizarea părţii legislative, respectiv de tot ce apare în legislaţie referitor la maşini agricole, ferme, fermieri pentru a lua o poziţie corectă şi pentru a ne putea exprima.

O problemă reală este legată de lipsa unor statistici oficiale privind numărul de maşini şi utilaje agricole din România. În acest context, trebuie să discutăm cu Ministerul Agriculturii sau cu alte autorităţi pentru a putea înfiinţa un registru al maşinilor şi utilajelor agricole. Sunt multe probleme şi de aceea transmit un mesaj tuturor companiilor de utilaje agricole să se alăture asociaţiei pentru a identifica împreună neajunsurile din sector şi să găsim împreună soluţii şi rezolvarea lor”, a explicat preşedintele APIMAR.

Prezent la eveniment ca reprezentat al fermierilor, dar în calitate şi partener al expoziţiei, inginerul Alexandru Baciu a tras un semnal de alarmă privind lipsa forţei de muncă în agricultură.

“Problema actuală cu care ne confruntăm în ferme este lipsa forței de muncă în agricultură. Nu găsim oameni cu pregătire, nici nu se mai pune problema de mână de lucru calificată. Luăm oameni cu patru clase şi îi punem pe utilaje de 10 miliarde lei vechi și ne mai mirăm că acestea se strică. Nu am un utilaj nou cumpărat, pe care la trei luni să nu pun aparatul de sudură și flexul. Este dezastru, țara aceasta scoate numai oameni cu studii superioare. România nu are nevoie numai de ingineri și de avocați, are nevoie și de muncitori, de personal tehnic. Școli tehnice nu mai avem și nici licee de profil. Cine va mai munci în agricultură? Trebuie să ne gândim ce facem peste 10-15 ani, nu numai ce facem acum!

În opinia mea, sistemul de învățământ românesc trebuie să se schimbe radical dacă vrem ca această problemă să dispară. Nu de alta, dar câți din studenții de la Agronomie ajung în producție? Și dacă ajung mulţi dintre ei nu știu nimic. Eu nu cred că pentru a vinde diverse produse mergând din fermă cu catalogul şi mostrele este nevoie de studii superioare. Este adevărat avem ferme mari, performante, dar sunt şi altele mai mici. Este loc pentru toată lumea, important este să fim uniţi şi să pregătim specialişti pentru agricultură. De aceea, salut iniţiativa organizatorilor de a desfăşura în cadrul expoziţiei două acţiuni dedicate exclusiv învăţământului: Campus&Carieră şi Ziua liceelor agricole”, a menţionat fermierul Alexandru Baciu.

Despre noul proiect IRIG Show a vorbit Ovidiu Ranta, conferenţiar dr. ing. la USAMV Cluj-Napoca.

“Activităţile din programul Forumului pentru Irigaţii vor fi realizate cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, având ca parteneri: Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Călăraşi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti şi Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR.

Acest proiect a fost iniţiat pentru conştientizarea uriaşului rol al apei pentru irigat în agricultură, care împreună cu solul reprezintă cele mai importante resurse în creşterea plantelor. Fără o analiză de oportunitate, fără administrarea apei sub un control atunci când avem cea mai mare nevoie, fără informare şi cunoaştere, fără sisteme accesibile, fără tehnologii şi soluţii pentru irigat, nu vom putea să îndeplinim cel mai important obiectiv al oricărui fermier, şi anume, creşterea performanţei pe suprafaţă şi astfel a unui profit durabil”, a concluzionat specialistul.

Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR a fost reprezentată la festivitatea de deschidere de către directorul executiv Alina Creţu.

“Doresc să felicit echipa DLG pentru organizarea acestui eveniment. Îmi aduc aminte cum arătau cu ani în urmă câmpurile experimentale de la AgriPlanta care prezentau tehnologiile moderne ale companiilor de inputuri. Ca reprezentat al unei asociaţii de fermieri vreau să transmit un mesaj companiilor de seminţe şi de produse de protecţia plantelor. Îi rog să participe alături de toţi actorii din piaţă la astfel de evenimente, tocmai pentru a discuta împreună problemele şi a identifica soluţiile”, a fost mesajul directorului APPR.

Ultimul lector a fost reprezentantul DLG, dr. Olga Hunger, director regional Europa de Est, care a punctat obiectivul grupului în spectacolul expoziţional agricol.

“De la înființarea sa în 1885, DLG s-a dedicat însușirii cunoștințelor și promovării calității de-a lungul întregului lanț de procesare, de la agricultură la industria alimentară. Încă de la acea dată, DLG organizează târguri și expoziții pentru industria agricolă și alimentară. Ca forumuri pentru idei, inovații și schimburi profesionale ele sunt foarte apreciate de către expozanți și vizitatori – la nivel internațional, naţional și regional. În cadrul târgurilor comerciale globale precum AGRITECHNICA și EuroTier, dar și la alte peste 30 de expoziții din numeroase țări, DLG aduce împreună expozanții și vizitatorii într-o formă perfectă. Din punct de vedere al prezentării subiectelor, tendințelor și strategiilor, târgurile noastre oferă orientare și impuls, fiind cele mai importante spectacole de inovare pentru tehnologii și produse, precum și piețe de afaceri de succes”, a conchis Olga Hunger.

La expoziţia AgriPlanta-RomAgroTec 2019 revista Business Press Agricol a fost partener media. Pe toată perioada desfăşurării evenimentului de la Fundulea echipa noastră a oferit reviste participanţilor şi vizitatorilor fermieri, dar şi specialiştilor din domeniul agricol, în timp ce redactorii şi reporterii au vizitat expoziţia pentru a lua pulsul pieţei agricole şi a discuta cu expozanţii şi vizitatorii despre cele mai noi tehnologii agricole şi despre ofertele prezentate la târg.

Echipa Business Press Agricol a întâlnit la standurile expoziţiei AgriPlanta – RomAgroTec mari companii producătoare de utilaje şi maşini agricole, societăţi importante de distribuţie şi service, dar şi firme care oferă pieţei agricole material semincer, fertilizanţi şi produse de protecţia plantelor.

Conceptul nou, locul de desfăşurare al expoziţiei, precum şi formatul deosebit oferit de vizualizarea demonstraţiilor practice cu maşini agricole au atras numeroşi vizitatori. Firmele producătoare şi distribuitoare de maşini şi utilaje agricole au fost extrem de bine reprezentate în cadrul expoziţiei. Pe parcursul celor patru zile am stat de vorbă cu reprezentaţii companiilor Maschio Gaspardo România, IPSO Agricultură, AgroConcept, Arbos Eastern Europe, Titan Machinery, Agri Tocan-Kongskilde, Amazone, Proinvest, NHR Agropartners, Agromec Ştefăneşti, Expert Agribusiness, Eurochem Agro şi Lebosol pentru a afla noutăţile din piaţa agricolă românească. Reporterii Business Press Agricol au discutat cu reprezentanţii acestora despre produsele expuse şi ofertele lor, dar şi despre noutăţile de ultimă oră din agricultură.