Expert Agribusiness: “Suntem români şi susţinem agricultura din România!”

expert AB boabe

Business Press Agricol continuă campania de promovareSuntem români şi susţinem agricultura din România” a hibrizilor de porumb produşi în exclusivitate de Expert Agribusiness. Cu îndemnul “Fii isteț, lucrează cu un expert!”, compania oferă pentru primăvara anului 2019 un portofoliul de sămânţă de porumb care cuprinde hibrizii: CERA 270, CERA 320, CERA 340, EVO 3517, EVO 3617, CERA 370, CERA 380, CERA 395, CERA 440 (lichidare stoc), CERA 450 şi hibridul de porumb zaharat MIRAJUL VERII.

Porumbul de Genetică Românească CERA 395

CERA 395 este un hibrid trilinial, mijlociu cu un ritm foarte bun de creştere în primele faze de vegetaţie dar şi cu plasticitate ecologică şi adaptabilitate bună, caracterizat de pierdere rapidă a apei din bob. El are performanţe excelente în condiţii de intesivizare, un ritm foarte bun de creştere, cu toleranță foarte bună la secetă şi producţii mari.

Planta are o tulpină de înălţime medie şi frunzele cu port semierect de culoare închis iar ştiulete este cilindro-conic, bine acoperit cu boabe. Bobul este mijlociu, dentat, de culoare galben-portocaliu, iar numărul de rânduri de boabe este 14-16 şi MMB: 300-325 g. Randamentul în boabe al acestui hibrid este de 80-83%.

Hibridul CERA 395 este recomandat în zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului atât la irigat cât şi la neirigat. Densităţile de semănat recomandate sunt la neirigat de 60.000-62.000 plante recoltabile/ha, iar la irigat de 75.000 plante recoltabile/ha. Potenţialul genetic este la neirigat de 8,9-11,8 t/ha boabe STAS, iar la irigat de 10,3-14,4 t/ha boabe STAS.

Porumbul de Genetică Românească CERA 450

CERA 450 este un hibrid simplu, semitardiv, pretabil pentru recoltat ştiuleţi şi recomandat pentru siloz. Este un hibrid rezistent la temperaturi scăzute de germinare cu un stay-green pronunţat în condiţii de maturitate uniformă.

Hibridul are o pornire rapidă în vegetaţie, cu bob dentat de culoare portocalie,numărul de rânduri de boabe este16-18, randamentul în boabe este de 81-85% şi MMB de 370-410 g, fiind caracterizat şi de pierderea rapidă a apei din bob la maturitate. Planta are o tulpină elastică înaltă şi frunzele de culoare verde închis uşor recurbate. Hibridul CERA 340 este rezistent la temperaturi scăzute la germinare fiind recomandat în zonele de favorabilitate în zonele I şi II de cultură a porumbului, atât la irigat cât şi la neirigat. Densităţile de semănat recomandate sunt la neirigat de 62.000 plante recoltabile/ha iar la irigat de 75.000 plante recoltabile/ha.

Potenţialul genetic al hibridului CERA 340 este la irigat de: 12,8-16,7 t/ha boabe STAS şi la neirigat de: 10,5-13,6 t/ha boabe STAS. CERA 450 este un hibrid pretabil pentru cultura extensivă la micii agricultori, având în vedere dimensiunea ştiuletelui şi numărul mare de rânduri de boabe. 

cera expert

Porumbul de Genetică Românească EVO 3517

Hibrizii CERA și EVO se pretează pentru semănat timpuriu pentru că în procesul de creare a liniilor parentale și selecție dar și de testare a hibrizilor s-a folosit această tehnică.

“Semănatul timpuriu, de multe ori este semanătul eficient. Alegerea timpului potrivit pentru semănat este adesea cea mai importantă verigă tehnologică. Există teste efectuate pe sol pentru a vedea dacă acesta este pregătit pentru semănat, chiar dacă seminţele hibride de astăzi creează un produs mai durabil. Semănatul timpuriu poate avea ca rezultat producţii ridicate, profitând de avantajele neaşteptate ale condiţiilor favolabile ale solului primăvara devreme”, a explicat specialistul Georgeta Dicu.

Hibridul EVO 3517 este un hibrid simplu, mijlociu din grupa de maturitate FAO 350, caracterizat prin uniformitate foarte bună, stay green pe întreaga perioadă de maturitate dar şi de prolificitate evidentă. Este un hibrid rezistent la temperaturi scăzute de germinare, cu pornire rapidă în vegetaţie şi cu o pierdere rapidă a apei din bob la maturitate.

El are o inseţie medie a ştiuletelui, un bob mare, semidentat iar numărul de rânduri de boabe este 16 şi MMB: 330-380 g. Randamentul în boabe al acestui hibrid este de 82-84%. Planta are o tulpină înaltă şi frunzele semierecte de culoare verde închis. Hibridul EVO 3517 este recomandat la atât irigat cât şi la neirigat, în zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului. Densităţile de semănat recomandate sunt la neirigat de 65.000 plante recoltabile/ha iar la irigat de: 75.000 plante recoltabile/ha. Potenţialul genetic al hibridului CERA 380 este la irigat de: 10,6-16,1 t/ha boabe STAS şi la neirigat de: 8,2-12,7 t/ha boabe STAS. Este un hibrid pretabil pentru siloz. 

Porumbul de Genetică Românească EVO 3617

EVO 3617 este un hibrid simplu, mijlociu din grupa de maturitate FAO 360 caracterizat prin uniformitate foarte bună, stay green pronunţat dar şi prolificitate în condiții scăzute de germinare.

El are un bob mijlociu, semidentat, iar numărul de rânduri de boabe este 14-16 şi MMB: 320-370 g. Randamentul în boabe al acestui hibrid este de 81-84%. Planta are o tulpină mijlocie spre înaltă şi frunzele semierecte de culoare verde mediu. Hibridul EVO 3617 este recomandat atât lairigat cât şi la neirigat, în zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului. Densităţile de semănat recomandate sunt la neirigat de 65.000 plante recoltabile/ha, iar la irigat de 75.000 plante recoltabile/ha. Potenţialul genetic al hibridului CERA 380 este la irigat de 9,8-14,1 t/ha boabe STAS şi la neirigat de 8,3-11,7 t/ha boabe STAS.

Hibridul de porumb zaharat MIRAJUL VERII

MIRAJUL VERII este un hibrid mijlociu de porumb zaharat, care se pretează la semănatul timpuriu. Tulpina este viguroasă şi poate produce doi ştiuleţi pe plantă. La rândul lui, ştiuletele este bine legat, cu lungime de 23-26 cm şi are 16-18 rânduri de boabe. Boabele au un gust dulce.

Ca şi recomandări tehnologice se impune aplicarea îngrăşămintelor în doze moderate şi echilibrate în macro şi microelemente. Se recomandă aplicarea cu precădere a îngrăşămintelor foliare cu microelemente de bază. Irigarea se face prin aspersiune sau picurare cu fertigare. În cultură nu se recomandă copilitul. Densitatea nu trebuie să depăşească mai mult de 55.000 boabe germinabile/ha.

“Însuşirile favorabile dominante ale hibrizilor de porumb sunt: toleranţa la secetă şi arşiţă, pornirea rapidă în vegetaţie, stay-green – planta verde la maturitate, potenţial de producţie ridicat în condiţii favorabile de mediu şi de tehnologie intensivă, capacitate de producţie bună în condiţii de secetă şi de alocări tehnologice moderate, pierderea rapidă a apei din bob la maturitate, elemente de productivitate foarte bune – randament în boabe de peste 82% la majoritatea hibrizilor, MMB de peste 300 g şi greutatea hectolitrică peste 70 kg/Hl”, a explicat specialistul Georgeta Dicu.

expert georgeta dicu