Evenimentul național Seminis 2019 – Profesioniști pentru profesioniști

seminis echipa

In memoriam Alexandru Cernahoschi

În data de 30 mai anul curent, Seminis a organizat în localitatea Ișalnița din județul Dolj, un eveniment național reprezentativ pentru tehnologiile aplicate la cultura de castravete. Serele Işalniţa reprezintă exploataţia legumicolă din România cu o tradiţie în cultivarea legumelor în seră, greu de egalat. Începând cu toamna anului 2004, cea mai mare parte a serelor Işalniţa, respectiv zona de Sud, a fost achiziţionată de societatea SUD OIL S.R.L. Prin această achiziţie s-a asigurat continuitatea acestei exploataţii şi obţinerea unor producţii de calitate superioară. Experienţa acumulată în cultivarea castraveţilor de tip cornichon, a creat un brand de-a lungul timpului recunoscut şi în afara ţării. Astăzi, producţia de castraveţi tip cornichon este exportată în proporţie de 95% în Germania, în vederea procesării.

Peste 200 de fermieri au fost prezenți la manifestare. Oficiile de gazdă le-a făcut Viorel Dinu, Promoter Naţional Universal Impexsem Company.

„Echipa Universal Group – Seminis a înţeles că este important pentru noi toţi să rezolvăm cât mai multe din problemele legumicultorilor pentru a merge mai departe împreună. La această întâlnire, de la Sud Oil Sere Işalniţa, vă prezentăm practic calităţile hibrizilor de castraveţi tip cornichon din gama Seminis, eficienţa biostimulatorilor Agritecno, cât şi combaterea biologică cu produsele Koppert. Alături de noi la acest eveniment participă şi partenerii noştri: Bayer, care vă vor prezenta produse fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, iar firma NaanDanJain, prezentă alături de noi la ultimele cinci evenimente naţionale, vă va prezenta noutăţile în sistemele de irigaţii. Mulţumim societăţii Sud Oil Sere Işalniţa, care a acceptat necondiţionat organizarea acestui eveniment şi a contribuit efectiv la o bună desfăşurare a acestuia”, a spus Viorel Dinu.

Lotul demonstrativ a fost înfiinţat în data de 05.04.2019 pe o suprafaţă de un hectar, cultivat în exclusivitate cu 5 hibrizi de castraveţi cornichon din gama Seminis. Valeria Tudor, împreună cu Mircea Cheşu, reprezentanţii Universal Impexsem Company, au prezentat genetica utilizată în lotul demonstrativ.

Din portofoliul Seminis au fost cultivaţi următorii hibrizi de castravete:

  • Madrilene F1, cel mai nou hibrid de castravete partenocarpic de tip cornichon, timpuriu, destinat culturii în spaţii protejate. Plantele sunt de vigoare medie, cu port deschis, internodii scurte, cu un echilibru excelent între creşterea vegetativă şi generativă. Este recomandat pentru cultivarea pe substraturi minerale şi organice. Fructele sunt deosebit de uniforme ca aspect şi mărime, drepte, cilindrice, cu ţepi proeminenţi, de culoare verde închis, cu o lungime medie a fructului de 11-12 cm. Menţine calitatea fructelor şi în condiţii de stres termic. Are o foarte bună capacitate de păstrare. Rezistent la: CMV, Px, Ccu.
  • SV 4097CV F1, un hibrid de castravete partenocarpic de tip cornichon, destinat culturii în spaţii protejate. Fiind un hibrid timpuriu, acesta se remarcă prin toleranţă deosebită la condiţiile climatice mai puţin favorabile specifice culturilor extratimpurii şi a celor din toamnă, având o capacitate deosebită de regenerare după condiţii de stres. Formează plante cu o bună vigoare, cu port aerisit, fapt ce înlesneşte lucrările de manoperă. Fructele sunt drepte, cilindrice, cu ţepi proeminenţi, de culoare verde închis, deosebit de uniforme ca aspect şi mărime, acoperite de un strat de pruină ce le conferă un aspect proaspăt, iar raportul lungime/grosime este de 3,2/1. Rezistent la: CMV (Cucumber Mosaic Virus HR) PM (făinare – Sphaerotheca fuliginea IR) și SC (pătarea brună, Cladosporium cucumerinum – R).
  • Hibridul de castraveţi tip cornichon, SV 3506 CV F1 se remarcă prin timpurietate, prin creşterea generativă, fiind destinat culturii pe tot parcursul anului. Portul deschis al plantelor înlesneşte lucrările de întreţinere a culturii. Sistemul radicular este puternic, iar internodiile sunt scurte. Plantele mature formează copili ce încetinesc creşterea, fapt ce contribuie suplimentar la reducerea necesarului de manoperă. Fructele, foarte uniforme pe toată durata ciclului de producţie, au culoarea verde închis pe toată suprafaţa, ţepii proeminenţi şi o foarte bună capacitate de păstrare. Rezistent la: CMV (Cucumber mosaic Virus HR), PM (făinarea – Sphaerotheca fuliginea IR), SC (pătarea brună – Cladosporium cucumerinum – R)
  • SVCV 5926F1, un hibrid nou de castraveţi tip cornichon, extratimpuriu, destinat culturii în spaţii protejate. Hibridul este flexibil, cu un foliaj deschis. Are uniformitate excelentă, fructe subţiri, cu formă cilindrică şi culoare verde închis. Fructele nu prezintă gust amar. Raportul lungime/grosime de 3,2:1. Are destinaţii multiple, cultivat atât pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru industrializare.
  • Ultimul hibrid prezentat a fost SVCV 0196F1, un timpuriu destinat culturii în spaţii protejate, fiind recomandat pentru ciclul I de cultură. Formează plante cu o bună vigoare, cu port aerisit. Fructele sunt de culoare verde deschis, cu ţepi proeminenţi, iar lungimea medie a fructului este de 10-12 cm.

seminis ev

Marius Popescu, reprezentantul Universal Impexsem Company, a prezentat pe larg tehnologia de combatere biologică aplicată la cultura de castraveți.

„Atunci când, în 1967, proiectul de combatere biologică al dăunătorilor în spaţii protejate a fost lansat, puţini au fost aceia care au crezut că aceste metode de combatere vor evolua atât de spectaculos. În zilele acelea, fiecare fermier trebuia învăţat cu atenţie despre rolul pe care aceste insecte folositoare îl joacă în cadrul unei culturi protejate în timp. Astăzi, s-a ajuns în situaţia în care trebuie doar aleasă cea mai bună strategie de combatere în raport cu condiţiile locale de cultură şi în raport de bolile şi dăunătorii care fac obiectul măsurilor de combatere biologică sau integrată. Aceste soluţii au devenit necesare atât ca urmare a nevoii de protejare a mediului înconjurător dar, mai ales, ca urmare a faptului că prin combatere biologică se reuşeşte controlul efectiv al dăunătorilor şi bolilor cu beneficii economice, superioare metodelor convenţionale de combatere. Dar, controlul biologic oferă suplimentar o serie întreagă de beneficii faţă de combaterea convenţională: nici personalul care realizează combaterea biologică, nici personalul care realizează alte lucrări în spaţiul respectiv, nici consumatorii produselor ce provin din spaţii protejate tratate biologic, nu sunt expuşi pesticidelor chimice şi riscurilor de sănătate asociate acestora, plantele nu sunt expuse riscului de fitotoxicitate, lansările de prădători sau paraziţi în cultură, constituie activităţi mai plăcute, lipsite de risc, mai rapide şi mai eficiente, a subliniat reprezentantul Seminis.

 

Universal Impexsem Company este reprezentantul Koppert în România din anul 2002, iar din 2008 au fost realizate primele suprafeţe de combatere biologică în România.

“Astăzi, Universal este liderul pieţei de combatere biologică şi polenizare naturală în culturi protejate, precum cele de ardei, tomate, vinete, castraveţi, plante ornamentale. Programul de combatere biologică folosit la Sud Oil Sere Işalniţa a presupus utilizarea următoarelor specii de prădători: Swirskii-mite (Amblyseius swirskii), Aphipar (Aphidius colemani), Aphidend (Aphidoletes aphidimyza) și  Spidex (Phytoseiulus persimilis)”, a încheiat Marius Popescu.

 

Compania Universal Impexsem Company este reprezentantul AgriTecno Fertilizantes în România, din anul 2004. AgriTecno Fertilizantes este o companie specializată în producerea de biostimulatori şi fertilizanți foliari.

Biostimulatorii AgriTecno Fertilizantes reprezintă la nivel mondial etalonul calităţii, fapt care a determinat o dezvoltare foarte puternică mai ales în ultimii 10 ani, ajungând la un portofoliu de peste 40 produse, a început prezentarea Gabriela Bagyinka, expert Seminis. Ca adresabilitate, produsele AgriTecno sunt utilizate în producerea de legume, cereale şi plante tehnice, fructe de pădure, plantaţii de pomi fructiferi şi vită devie. În România, produsele AgriTecno destinate producerii de legume, precum Tecamin Raiz, Agriful, Agriful Antisal, Tecamin Max, Tecamin Flower, Tecamin Brix, Tecnokel Amino CaB şi Tecnokel Amino MIX sunt prezente în toate fitofarmaciile din ţară. Biostimulatorii AgriTecno au în compoziţie macro şi microelemente, aminoacizii şi materie organică. Din totalul de 18 produse prezente pe piaţă din România, 5 dintre ele sunt omologate pentru culturile BIO. În oferta AgriTecno România putem găsi produse care au efect de adjuvant, antispumant, indicator şi regulator de pH. Nu în ultimul rând, fertilizanţii foliari AgriTecno au coeficient de utilizare de către plante de peste 97%. De altfel, biostimulatorii şi fertilizanţii AgriTecno utilizaţi în fermele dumneavoastră reprezintă fundamentul unor recolte profitabile”, a declarat Gabriela Bagyinka.

 

Laurențiu Sorin Petrache, reprezentantul companiei Bayer la eveniment, a prezentat tehnologia de protecție a culturii de castraveți. S-a subliniat importanța produsului Velum Prime 400 SC, un nematocid şi fungicid cu aplicare la sol prin apa de irigare, pentru combaterea nematozilor şi a făinării la culturile horticole solanacee şi cucurbitacee din spaţii protejate. Velum Prime 400 SC este un un produs sistemic, cu acţiune nematocidă şi fungicidă, ce conţine substanţa activă fluopiram. Aplicat prin apa de irigare, controlează atât dăunătorii (nematozii – Meloidogyne spp.), cât şi anumite boli. Datorită acţiunii sistemice, Velum Prime s-a dovedit eficace asupra unor boli foliare precum făinarea (Sphaerotheca fuliginea). Produsul este omologat pentru utilizare ȋn sere/spaţii protejate, pentru combaterea nematozilor şi a făinării prin aplicare la sol odată cu apa de irigat.

Firma NaanDanJain a implementat sistemul de irigare pentru lotul demonstrativ de la Ișalnița. Pe o suprafaţă de 10.000   mp, schema de plantare fost de 0,9 m x 0,3 m. Pe fiecare rând a fost o linie de picurare, iar rata de aplicare a fost de 5 litri de apă pe mp și pe oră.