În fiecare an, în Insula Mare a Brăilei are loc “Sărbătoarea Câmpului”, unde fermierii din toate zonele țării, specialiști, reprezentanți ai diferitelor instituții și jurnalişti din presa agricolă vin să viziteze Centrul de Excelenţă și Performanță. În cadrul evenimentului organizat în data de 30 mai a.c., specialiștii Al Dahra Agricost împreună cu reprezentanţi ai companiillor partenere au prezentat investițiile făcute în cele mai noi tehnologii agricole, precum şi practicile și capacitățile de producție dezvoltate în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă din sud-estul Europei.
Vizitarea câmpului a început la ferma Filipoiu, în sola 30.2. Prezentarea a fost făcută de domnul Lucian Buzdugan împreună cu șeful de fermă, Ioan Mustățea, detaliind tehnologia aplicată la amestecul de mazăre şi triticale, cultură la care nu s-au utilizat produse chimice. Planta premergătoare a fost grâul, resturile vegetale fiind încorporate cu Joker la 8-10 cm. S-au semănat soiurile Spectrale F la mazăre şi Negoiu la triticale, aparţinând INCDA Fundulea. Distanţa între rânduri a fost de 25 cm, folosindu-se semănătoarea Horsch Focus. S-a fertilizat cu N – 84,0 kg/ha, P – 84,0 kg/ha, K – 45,0 kg/ha. Fertilizarea de bază s-a realizat cu Cx 14.28.14 – 150 kg/ha. Pentru starter s-a utilizat aceeași tehnologie, iar la pornirea în vegetație s-a dat cu UAN 100 l/ha folosind sprayerul John Deere cu rată variabilă. Irigarea s-a asigurat pentru udări de răsărire și aprovizionare. La recoltare s-au efectuat următoarele lucrări: cosit (20 – 25% SU) cu cositoare Claas, adunat în brazdă (40-45% SU) cu grebla Claas și tocat cu Claas Jaguar 970+Pick-up 380. Activitatea de transport și însilozare a presupus realizarea unor baloţi înfoliaţi cu mașina Gowell LT Master, precum și însilozarea în silobag pentru deshidratarea ulterioară, în scopul obținerii de baloţi sau peleţi.
A urmat ferma Filipoiu, sola 3.1, unde a fost prezentată dotarea optimă a unei ferme cu suprafața de 2.000 hectare, de către domnul Lucian Buzdugan, împreună cu directorul de mecanizare Sorin Balaban. Ei au subliniat faptul că Insula Mare a Brăilei este formată din 29 de ferme a câte 2.000 de hectare. În cadrul acestui atelier a fost evidenţiată dotarea optimă a unei ferme cu suprafața menţionată: 2 tractoare Fendt 400 CP, 1 Horsch Joker 8 RT, 1 Horsch Focus 6,5 TD+2 echipamente, 1 John Deere Sprayer + Drybox, 1 Claas Lexion 780+4 echipamente, 2 remorci Kobzarenco PBN 50.
În continuare, la ferma Gemenele, în sola 3.3, a fost prezentată cultura de grâu de către echipa formată din domnul Lucian Buzdugan și șeful de fermă Alexandru Constantin. Planta premergătoare a fost soia, iar în sol s-au încorporat resturi vegetale cu Joker la 8-10 cm. S-a semănat la 25 cm între rânduri, cu semănătoarea Horsch Focus 12.50 ST. Fertilizarea s-a realizat cu N – 166,6 kg/ha, P – 45,0 kg/ha, K – 45,0 kg /ha. Fertilizarea de bază s-a realizat la 14 cm sub sămânță cu Cx 15.15.15 – 150 kg/ha, iar cea starter, cu rata variabilă, s-a realizat cu aceeași tehnologie. Fertilizarea la pornirea în vegetație s-a făcut prin aplicarea de Uree 100 kg/ha, la faza a doua UAN 100 l/ha, iar la formarea burdufului s-a aplicat UAN 80 l/ha. Erbicidarea s-a realizat cu Granstar Super și Cerlit 1 pachet/3 ha, de la FMC, moment în care s-a folosit şi regulatorul de creștere Stabila 750, în doză de 0,8l/ha. Primul tratament fitosanitar s-a obținut cu Falcon Pro 0,6 l/ha de la Bayer și cu biostimulatorul Terra-Sorb Complex 1,5 l/ha de la Aectra. Tratamentul pentru combaterea dăunătorilor s-a făcut cu Zantara 0,9 l/ha de la Bayer, Vantex 60 CS 0,07 kg/ha de la FMC, împreună cu îngrășământul foliar Terra-Sorb Complex 1,5 l/ha de la Aectra. Cel de-al trilea tratament s-a efectuat cu Nativo Pro 325 SC, în doză 0,525 l/ha, de la Bayer și Kaiso Sorbie 0,1kg/ha de la Nufarm. S-a aplicat adjuvantul Spraygard 0,1 l/ha de la Nufarm, la toate tratamentele. La irigat s-au făcut udări la răsărire și de aprovizionare.
La atelierul cu numărul 4, la ferma Gemenele, sola 3.25, echipa formată din domnul Lucian Buzdugan și șeful de fermă Ionuț Vicliuk a prezentat tehnologia aplicată la cultura de porumb. Planta premergătoare a fost grâul unde s-au încorporat resturi vegetale cu Joker la 8-10 cm. S-a semănat hibridul P1547 – FAO 600 de la compania Corteva, folosind semănătoarea Horsch Maestro 12 RV. Fertilizarea s-a făcut cu N – 167,3 kg/ha, P – 70,0 kg/ha, K – 35,0 kg/ha, iar aplicarea s-a realizat odată cu semănatul. La fertilizarea de bază s-a folosit Cx 14.28.14 – 125 kg/ha de la OCP, iar pentru starter s-a utilizat aceeași tehnologie. În prima fază, s-a realizat rata variabilă cu sprayerul John Deere, iar imediat după semănat s-a aplicat UAN 100 l/ha. Fertirigarea, în stadiul de 7-8 frunze, a vizat aplicarea UAN 135 l/ha, iar în următoarea etapă, în stadiul de 10-12 frunze, UAN 80 l/ha. S-a realizat erbicidare preemergentă cu Roundup Classsic Pro în doză de 2,0 l/ha. Prima combatere a dăunătorilor s-a făcut cu Kaiso Sorbie 0,1 kg/ha de la Nufarm. Erbicidarea pe vegetație, la 2-3 frunze, a fost făcută cu Lumax 537,5 SE în doză de 3,0 l/ha de la Syngenta. Erbicidarea a doua, la 5-7 frunze, s-a efectuat cu Principal, 0,070 kg/ha de la Corteva. Tratamentul fitosanitar s-a făcut cu produsul Opera în doză de 0,75 l/ha de la BASF. A doua combatere pentru dăunători s-a realizat cu Inazuma 0,15 kg/ha împreună cu biostimulatorul Terra-Sorb Complex 2,0 l/ha de la Aectra. Combaterea dăunătorilor s-a obținut cu produsul Coragen în doză de 0,090 l/ha de la compania FMC. De menționat că la toate tratamentele s-a aplicat adjuvantul Spraygard 0,1 l/ha de la Nufarm. Pentru irigare s-au realizat udări de aprovizionare.
La ferma Gemenele, în sola 3.15, s-a prezentat tehnologia aplicată pentru cultura de soia. Planta premergătoare a fost porumbul și au fost încorporate resturi vegetale cu Joker la 8-10 cm. S-a semănat soiul Pioneer PR92B63, la 50 cm între rânduri, cu semănătoarea Horsch Maestro 12 RV. S-a fertilizat cu N – 120,2 kg/ha, P – 64,4 kg/ha, K – 32,2 kg/ha. Fertilizarea de bază s-a realizat la 14 cm adâncime pe rând, cu Cx 14.28.14 – 150 kg/h. Pentru starter s-a realizat lateral 3 cm și mai jos de sămânță 5 cm, rata variabilă cu aceeași tehnologie. În prima fază, cu un sprayer John Deere s-a aplicat Uree – 100 kg/ha, la 2-4 frunze, iar în etapa a doua, prin fertirigare, s-a aplicat UAN – 100 l/ha. Erbicidarea preemergentă s-a făcut cu Roundup Clasic Pro – 4,0 l/ha. Până la stadiul de 4-6 frunze, erbicidarea s-a obținut cu Harmony de la FMC, în doză de 0,020 kg/ha. În faza a doua, s-a folosit Pulsar 40 EC în doză de 1,0 l/ha de la BASF. La erbicidarea a treia s-a utilizat Targa Max, în doză de 0,525 l/ha, de la FMC, tot atunci aplicându-se şi biostimulatorul Terra-Sorb Complex 1,5 l/ha de la Aectra. Combaterea dăunătorilor a fost realizată cu Ortus, în doză de 0,375 l/ha. De menționat că la toate tratamentele s-a aplicat adjuvantul Spraygard, în doză de 0,1 l/ha, de la Nufarm, iar la irigare s-au făcut udări de aprovizionare.
După o zi maraton de vizitare a câmpului din Insula Mare a Brăilei, toți invitații au luat parte la o masă câmpenească, unde au avut ocazia să asiste la discursurile organizatorilor și ale unora dintre invitați.
Deschiderea a fost făcută de domnul Lucian Buzdugan, președintele Al Dahra Agricost, care a mulțumit tuturor invitaţilor pentru participare la Centrul de Excelență din Insula Mare a Brăilei. „Sărbătoarea noastră, Ziua Câmpului, devenită deja tradiție, a ajuns la a 17-a ediție și regretăm că nici de această dată nu am putut onora toate cerințele de participare, factorul limitativ rămânând în continuare trecerea cu bacul. Acest lucru sperăm să-l rezolvăm anul viitor, când vom investi în achiziționarea a două bacuri noi, de mare capacitate, cu sprijinul Excelenței sale Khadim Al Derei, cel care ne coordonează și conduce activitatea. Ne bucurăm că astăzi este alături de noi.
De asemenea, suntem onorați de prezența celor mai importanți și destoinici fermieri din România, dar şi din alte țări precum Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Germania și altele. Totodată, alături de noi, începând din acest an se va găsi și renumita fabrică de îngrășăminte din Maroc – OCP, fiind principalul nostru furnizor. Astăzi este reprezentată de Hicham Benkirane, Vice President of Marketing OCP Group.
În același timp, vreau să mulțumesc atât presei agricole care este prezentă aici, precum și sponsorilor noștri, CLAAS, MEWI, HORSCH, BAUMONT, AGRITRANS, BETIS și ELECTROFARM. Vreau să mulțumesc, nu în ultimul rând, stafului Agricost, directorilor, șefilor de fermă, de sectoare, economiștilor și tuturor lucrătorilor din Insula Mare a Brăilei, care într-adevăr au făcut minuni, pentru că tot ce ați văzut astăzi aici se datorează în mare parte domniilor lor”, a declarat domnul Lucian Buzdugan.
În continuare, a luat cuvântul Excelența Sa Khadim Al Derei, care le-a mulţumit invitaţilor pentru participare. ”Mă bucură prezența dumneavoastră în număr atât de mare și vă asigur că vom face tot posibilul să realizăm o agricultură performantă pentru România și pentru Insula Mare a Brăilei. În același timp, doresc să le mulțumesc domnilor Constantin Duluţe și Lucian Buzdugan, precum și întregii echipe pentru tot efortul depus şi pentru rezultatele excepționale obţinute.
Ne dorim ca lucrurile să meargă foarte bine în Insulă, pentru că împreună avem aceleași țel și cel mai important este că avem şi suportul Guvernului din Emiratele Arabe. Una dintre investițiile importante pe care urmează să le facem cu sprijinul staffului Agricost este modernizarea trecerii pe Dunăre, cu două bacuri noi, de mare capacitate”, a spus Excelența Sa Khadim Al Derei.
La rândul său, domnul Duluţe Constantin şi-a manifestat bucuria faţă de participanţi. „Vă mulțumim că v-ați făcut timp să veniţi la acest eveniment și sper că am reușit să vă transmitem ideile și tehnologiile pe care le aplicăm în Insula Mare a Brăilei, astfel încât să le utilizați și în fermele dumneavoastră pentru a obține rezultate performante. Cu acest prilej, doresc să le mulțumesc tuturor celor care lucrează, au lucrat și vor lucra în Insula Mare a Brăilei, pentru tot ceea ce au făcut, fac și vor face în viitor.
IMB are un nou partener, în persoana Excelenței sale, Khadim Al Derei, și împreună vom ajuta insula să depășească toate problemele. Am avut promisiunea de la început, că venirea Excelenţei sale în insulă va fi un pas înainte atât pentru noi, cât și pentru societate. Toate proiectele sunt la zi, chiar pot să vă spun că am depășit planul de investiții, ajungând în acest moment la 100 milioane de euro investiți. Pentru următorii ani avem aceleași gânduri bune și vă asigurăm că Insula Mare a Brăilei va rămâne un fanion al agriculturii românești”, a precizat domnul Constantin Duluţe.
Domnul Vasile Iosif, Președintele AIPROM și directorul general al companiei FMC Agro Operational, a transmis un mesaj de suflet specialiștilor din Insula Mare a Brăilei. ”Doresc să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră extraordinară, prin care oferiți un model atât fermierilor din România, cât și fraților noștri din Republica Moldova, de prezența cărora ne bucurăm astăzi în insulă.
Agricost reprezintă un model al agriculturii românești, iar Insula Mare a Brăilei este un exemplu și pentru agricultura europeană. Sunt convins că având finanțarea necesară, lucrurile vor fi și mai impresionante. Felicitări pentru cele 400.000 tone de cereale pe care le produceți și pentru toate lucrurile bune pe care le faceți pentru dezvoltarea agriculturii românești. Mi-aș dori ca toți cei care participă astăzi la Sărbătoarea Ziua Câmpului să aplice și în fermele lor tehnologiile văzute aici, astfel încât productivitatea pe hectar să crească.
În ultimii ani, peste 50% din produsele de protecția plantelor au fost interzise pe piața UE, punând agricultura europeană în dificultate. Dacă s-au retras jumătate din pesticide să nu credeți că avem mai puține boli, dăunători sau buruieni. Dimpotrivă, va trebui să tratăm cu mai puține produse insectele, bolile şi buruienile care sunt în creștere, iar acest lucru pune o presiune extrem de mare pe industrie. Vă pot informa că astăzi o firmă de cercetare și dezvoltare în domeniul protecției plantelor cheltuie 50 de dolari pe minut. Dacă ne gândim că după 11 ani investiţi în cercetare compania este norocoasă să aibă un produs cu care să vină în piață, realizaţi ce costuri implică. Trebuie să precizez că 40% din această cheltuială este dedicată protejării mediului.
Sunt extrem de încântat să vă spun că în ultimii 10 ani piața de pesticide sau de medicamente pentru plante din România s-a triplat, crescând de la 140 la peste 450 milioane de euro. Tehnologiile moderne, pe care le-aţi văzut astăzi și aici, pesticide și îngrășăminte de calitate, au permis României să producă peste 32 milioane de tone de cereale, ceea ce o situează pe o plajă europeană. Chiar dacă piața de pesticide a crescut de 3 ori, trebuie să știți că în România aplicăm doar 640 grame de produs substanță activă pe hectar, față de Ungaria care aplică 1,240 kg/ha, iar media în UE este de 2 kg/ha.
Mesajul meu este că singura modalitate prin care ferma românească poate să devină productivă și profitabilă trebuie să fie investiția. Așadar, doresc să felicit conducerea Al Dahra, care a optat pentru investiții majore în IMB, pentru că în agricultură se obțin performanțe pe măsura investițiilor. În încheiere, vreau să-i mulțumesc domnului președinte Lucian Buzdugan pentru acest eveniment, care este util fiecăruia dintre noi, iar în numele AIPROM vă doresc tuturor mult succes şi vă asigur că vom fi în continuare alături de dumneavoastră”, a precizat domnul Vasile Iosif.
Ca reprezentant al LAPAR, Marcel Cucu a ţinut să precizeze: “Vin cu foarte multă plăcere în fiecare an la această sărbătoare a câmpului, pentru că în Insula Mare a Brăilei ai întotdeauna ce vedea și învăța. Aici, agricultura compensează prin ceva ce din păcate nu prea există în România, și anume, cercetarea în domeniul agriculturii. În insulă se face cercetare aplicată, niciun produs nu intră în câmp fără ca acesta să nu treacă prin partea de cercetare. Este un lucru formidabil și iată că rezultatele performante vorbesc de la sine. Eu doresc să felicit toți specialiștii din insulă, pentru că în fiecare an găsim aici o adevărată școală a agriculturii românești.”
Şi președintele APPR, Arnaud Perrein, şi-a manifestat aprecierea pentru activitatea din Insula Mare a Brăilei. “După tot ce am văzut aici, pot să spun că este cea mai mare fermă din Europa. De asemenea, în insulă sunt două lucruri importante care m-au impresionat. În primul rând, numărul salariaților, adică cei peste 1000 de angajați care au un serviciu sigur și nu vor mai fi nevoiți să plece în alte țări. În al doilea rând, este vorba de domnul Lucian Buzdugan, un specialist care se implică cu toată știința și priceperea pentru dezvoltarea agriculturii româneşti.
Producători agricoli au multe de învățat, pentru că experienţa din insulă şi aplicarea corectă a tehnologiilor ne ajută să dezvoltăm corect propriile ferme. Domnul Lucian Buzdugan este prezent și în Asociația Producătorilor de Porumb din România, unde este membru în Consiliul Director. APPR își dorește să ajute fermierii din România în vederea dezvoltării tehnologiilor de cultivare a porumbului și a altor culturi. Prin munca și efortul depus am reușit să obținem derogare pentru combaterea dăunătorului Tanymecus. Le mulțumesc organizatorilor pentru această experienţă extraordinară și le doresc tuturor fermierilor un an cu producţii mari și de calitate”, a menţionat Arnaud Perrein.
Reporterul revistei Business Press Agricol prezent la Ziua Câmpului din Insula Mare a Brăilei a luat pulsul evenimentului şi a stat de vorbă cu specialiştii participanţi.
Domnul Vasile Iosif, președinte AIPROM și director general al FMC Agro Operational, ne-a declarat în exclusivitate: “O veche zicală românească spune că omul sfințește locul. Și, pe drept cuvânt, domnul Lucian Buzdugan, împreună cu acest colectiv de specialiști pe care l-a format, au reușit să transforme IMB într-un Centru de Excelenţă al Performanței, dar și într-o școală elitistă din care toți au de învățat. Ceea ce s-a întâmplat anul acesta, pur și simplu ne-a uimit, în condițiile în care au avut circa 140 mm precipitații, din toamna anului trecut și până astăzi, față de 360 mm, cât ar fi media pe această perioadă. Culturile se prezintă foarte bine datorită faptului că au compensat prin sistemul de irigații existent în fermă.
Pot să vă spun că eu cunosc această insulă încă din 2001, când cei de la TCE Trei Brazi, la vremea aceea, actuala Agricost, au preluat IMB. Aici era o mare de buruieni, de stuf, unde din loc în loc mai apărea un smoc de culturi agricole. Astăzi, prin faptul că ei reprezintă cam 0,6% din suprafața arabilă a țării și furnizează în jur de 1,3% din totalul producției, scoate în evidență faptul că în insulă se exploatează pământul într-un mod intensiv. Acest lucru se face prin investiții și cred că acesta este cel mai bun mesaj pentru toți cei care lucrează în agricultură, și nu numai. Investițiile sunt motorul care poate să țină agricultura românească pe un trend ascendent și competitiv. De exemplu, nu trebuie să ne lăudăm cu cea mai mare producție de porumb, în momentul în care noi avem foarte mult de lucru la capitolul productivitate sau randament. Încă se poate mult mai mult, chiar dacă am avut anul trecut cea mai mare producție de porumb la nivel național.
FMC, compania pe care o reprezint, este o firmă de cercetare care s-a desprins din DuPont, partea de Crop Protection. Împreună cu o parte dintre colegii de la DuPont am trecut la FMC, nou intrată pe piaţa românească. Compania este una foarte veche şi activează în domeniu, încă din 1883. Chiar dacă activăm într-o altă companie am rămas parteneri de afaceri pentru IMB, în sensul că aici încă se erbicidează cu produsele noastre. La cultura de grâu, produsele Granstar Super și Cerlit formează un pachet extrem de eficient pentru combaterea buruienilor. La cultura de orz avem erbicidul Tripali, extrem de revoluționar, cu trei substanțe active, ce oferă o protecție sigură culturii. La porumb avem în testare erbicidul Succesor TX, foarte bun în aplicare pre și postemergentă. De asemenea, toate insectele din insulă sunt combătute cu produse de la FMC, precum Coragen, Vantex și Avaunt.
De ce este important să combați dăunătorii cu insecticide FMC, și mai ales în IMB? Pentru că produsele dezvoltate de compania noastră au un profil ecotoxicologic spectaculos. Spun acest lucru pentru că omoară dăunătorul, dar prădătorii supraviețuiesc, nefiind afectați. Acești prădători naturali ai insectelor oferă o combatere suplimentară. În acest caz, după 2 ani de de aplicare a produselor Avaunt și Coragen, în al treilea an nu prea mai necesită aplicarea unui tratament pentru că generațiile de insecte au fost eliminate. Agricultura românească este într-o competiție deschisă cu agricultura europeană. Şi în aceste condiţii este absolut necesar să apelăm la investiţii şi tehnologii care permit dezvoltarea unei agriculturi durabile și performante.”
Preşedintele Al Dahra Agricost, domnul Lucian Buzdugan, a împărtăşit reporterului nostru proiectele pentru viitorul apropiat. “În prezent, pe Insula Brăilei se cultivă 2.500 hectare de lucernă, dar în viitorul apropiat ne propunem să cultivăm 12.500 de hectare, ceea ce necesită cinci fabrici de uscare a lucernei. Anul trecut aici s-au produs 40.000 tone de lucernă, dintre care 2.000 de tone s-au vândut în România, la două ferme, una din judeţul Iaşi şi alta din judeţul Ialomiţa, iar restul a ajuns în ţările arabe. Ceea ce îmi doresc este ca întreaga producție de lucernă să fie vândută în țara noastră, întrucât profitabilitatea este mai mare. Practic, desfacerea este cea mai grea problemă, dar nivelul de profitabilitate este foarte ridicat. Depăşeşte circa 500 de euro pe hectar. Pentru ce vindem în România obţinem sprijin cuplat. Pentru ce vindem afară, nu primim decât subvenţia pe hectar, nu obţinem nişte bani suplimentari. Noi am fi interesaţi să vindem toată lucerna în România, dar nu este cerere.
Programul nostru pentru viitorul apropiat este de a înfiinţa în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, deoarece este o cultură pentru care avem desfacere. Deocamdată avem vreo 2.500 de hectare de lucernă pentru producţie şi vreo 300-400 hectare pentru sămânţă. În această vară, în august, mai semănăm 2.500 de hectare, pentru că am dublat capacitatea fabricii de uscare. Procesul de obţinere a fânului de lucernă pentru balotat este următorul: se coseşte, umiditatea la cosire fiind de 80%, se lasă până umiditatea scade la 40% şi atunci o strângem, o tocăm şi o transportăm la fabric, unde se usucă şi se procesează baloţii. Facem cinci coase pe an, iar producţia medie este de 17 tone de fân la 12-14% umiditate, cu proteină peste 20.
O problemă care ne preocupă este lupta cu seceta, de aceea, conform planurilor pe care le avem, ne propunem ca în urma mai multor investiții să reușim irigarea integrală a insulei. În acest an am lansat un experiment inedit, o cultură mixtă de mazăre și triticale, pornind de la tehnologia unor cercetători români. Pasul următor este înființarea unei culturi de porumb siloz. Pornind pe acest drum, ne propunem să obținem o rentabilitate mai mare decât cea a lucernei.
Compania Al Dahara Agricost, deţine 57.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei şi preconizează să investească în 2019 – 2020 peste 35 de milioane de euro în tehnologii, echipamente şi utilaje agricole performante. Prin tot ceea ce dezvoltăm în Insula Mare a Brăilei dorim să fim un exemplu pentru tinerii care vor să plece din ţară, arătându-le că şi în România se poate face performanţă investind în tehologii şi inteligenţă”, a ţinut să puncteze preşedintele Al Dahira Agricost.