Discuții constructive cu reprezentanții COPA-COGECA, la Bruxelles

madr copa-cogeca

La invitația COPA-COGECA, Claudiu Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în data de 14 februarie 2019, la Praesidia, întâlnire ce reunește conducerea asociației, pentru un schimb de opinii privind obiectivele președinției române în domeniul agriculturii.

Cu această ocazie, s-au abordat aspecte legate de reforma PAC, planul proteic, comerțul cu produse alimentare, buget, pesta porcina africană etc. Reprezentantul României a precizat importanța continuării dezbaterilor privind bugetul și a celorlalte dosare legislative, precum și identificarea de soluții (financiare) pentru sectorul zootehnic, serios afectat de pesta porcină africană.

Sesiunea de întrebări a fost dominată de reforma PAC, capitol la care s-a precizat stadiul avansării negocierilor și alte aspecte, precum și șansa președinției române de a accelera identificarea de soluții în ce privește consecințele numărului mare de porci mistreți pe teritoriul UE.

În discursul său, secretarul de stat a precizat că traversăm o perioadă dinamică, marcată de o serie de evenimente importante, în special dezbaterile pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), precum și al reformei PAC. A subliniat importanța obiectivului de a avea abordare generală parțială în martie pe anumite dosare legislative. În esență, discuțiile vor continua pe procesul de convergență externă, dezvoltarea unui plan de acțiune în ce privește consolidarea independenței proteice la nivelul UE, atragerea tinerilor în agricultură, cât și reînnoirea generațiilor.

În ce privește sănătatea și bunăstarea animală, secretarul de stat a precizat că există un obiectiv important pentru sectorul zootehnic, pentru contribuția sa la consolidarea economică a fiecărui stat membru. Acesta a subliniat ca este nevoie de soluții concrete în domeniul veterinar, un sector aflat în dificultate, în special în România.

De asemenea, a fost subliniată importanța sectorului pescuitului, un obiectiv al Președinției României a Consiliului UE, prin dimensiunea sa la nivel european și legătura cu comunitățile și identitățile culturale.