Corteva Agriscience, cea mai mare companie de agricultură din lume

corteva1

Compania Corteva şi-a continuat seria evenimentelor în câmp cu cel organizat de specialişti în data de 30 august la Grupul de firme TCE 3 Brazi, din localitatea Zăneşti, judeţul Neamţ, o manifestare dedicată prezentării portofoliului comercial valoros, respectiv hibrizii de top Pioneer şi produsele eficiente de protecţia plantelor.

Loturile demonstrative prezentate au fost cultivate cu porumb, floarea-soarelui şi soia, reprezentanţii companiei oferind şi soluţii tehnologice de protecţie pentru cereale păioase şi rapiţă. În cadrul întâlnirii, compania Lebosol a fost partener pe segmentul fertilizare.

 

Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului de marketing Maria Cîrjă, care a mulţumit gazdei pentru colaborarea profesionistă de-a lungul anilor.

“Ca în fiecare an, la TCE 3 Brazi ne întâlnim cu un număr impresionant de fermieri, astăzi fiind alături de noi peste 400. Producătorii agricoli din această zonă au venit din dorința de a descoperi noutațiile din portofoliul Corteva, dar și soluțiile integrate oferite de specialiștii companiei, dovedite și aici în platforma demonstrativă.

Corteva Agriscience,proaspat infiintata prin unirea celor 3 companii Pioneer, DuPont si Dow Agrosciences ,  cea mai mare companie de agricultură din lume a devenit in aproximativ 1.5 ani un brand recunoscut de peste 97 % dintre fermieri .

Avem o colaborare și un parteneriat de lungă durată cu TCE 3 Brazi, pentru că noi colaborăm cu cei mai buni specialiști și fermieri din agricultură. Avem alături și echipa de specialiști care stă în spatele acestor performanțe. Întotdeauna, oamenii, produsele și soluțiile de calitate oferă performanță agribusiness-ului”, a menţionat Maria Cîrjă, adresându-se participanţilor.

În continuare, Vasile Iacob, directorul tehnic al Grupul de firme TCE 3 Brazi, a punctat faptul că parteneriatul cu firma Corteva este unul de lungă durată.

“Colaborarea cu Corteva datează de foarte mulți ani, încât nici nu le mai știu numărul. Pot să vă spun că din cele 5.100 de hectare de teren agricol pe care le deţinem, 80% sunt cultivate cu hibrizi și soiuri de la Corteva. La ora actuală, în condițiile climatice din zona noastră, porumbul este practic cea mai rentabilă cultură. Dacă într-o fermă se obţin peste 10 tone de porumb boabe la hectar, eu cred că este foarte bine. La noi în fermă, la cultura de porumb, circa 80% din hibrizii semănaţi sunt Optimum AQUAmax marca Pioneer de la Corteva. Anul trecut am cultivat 1200 de hectare cu porumb și am obținut 12.700 kg/ha, iar anul acesta avem 1800 de hectare, producția estimată fiind undeva la 12.000 kg/ha. În condiţii de stres – secetă, arşiţă şi fără irigaţii – hibrizii Corteva revoluționează. Noi am mai testat pe 100 de ha și alți hibrizi de la alte companii, dar cei de la Corteva au excelat. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar aceasta este realitatea.

 De asemenea, la floarea soarelui am folosit hibridul P64LE99, cu rezultate foarte bune, iar la soia am avut soiul PR91M10 cu producţii de peste 3300 kg la hectar. De aceea, îndrăznesc să îi sfătuiesc pe toţi fermierii să cultive hibrizii Pioneer, pentru că rezultatele nu vor înceta să apară”, a spus specialistul Grupului de firme TCE 3 Brazi.

corteva2

La rândul său, Jean Ionescu, Country Leader România & Moldova, şi-a exprimat bucuria privind numărul impresionant de participanţi.

“Este o onoare și o bucurie să vă văd astăzi, aici, într-un număr atât de mare. Corteva Agriscience este cea mai mare companie din lume, cu un portofoliu integrat, ce cuprinde atât semințe cât și produse pentru protecția plantelor. În prezent suntem compania lider la hibrizii de porumb și floarea soarelui, dar și la sămânța de soia, cu cele mai mari vânzări. De asemenea, suntem cea mai mare companie în erbicide postmergente la porumb şi erbicide pentru cultura cereale păioase.

De aceea, mesajul meu pentru dumneavoastră este să credeţi în produsele și tehnologiile Corteva, pentru că aproximativ 5 milioane de dolari sunt investiţi zilnic în cercetare. Avem 13 mii de cercetători care lucrează pentru o genetică revoluționară, dar și pentru a aduce în piață noi produse de protecția plantelor. Pe lângă tehnologiile performante, vă prezentăm și noutățile din portofoliu, cu adevărat spectaculoase. Astăzi participăm împreună la un eveniment şi o expoziţie de înaltă clasă, unde dumneavoastră, fermierii, vă veţi convinge că produsele şi tehnologiile Corteva sunt printre cele mai inovative la nivel mondial”, a subliniat Jean Ionescu, în deschiderea evenimentului.

 

Cei peste 400 de fermieri participanţi la eveniment au avut oportunitatea să viziteze loturile demonstrative, unde au primit detalii tehnice complete de la specialiştii companiei Corteva.

La cultura de porumb, lectori ai lotului demo au fost Valentin Mihai, Category Marketing Manager Porumb & Soia Corteva şi Ciprian Păcuraru, Customer Technology Specialist Corteva. Valentin Mihai a trecut în revistă performanţele hibrizilor consacraţi în 2019, evidenţiind şi atu-urile celor intraţi recent în portofoliu.

“Anul acesta, regele culturilor este porumbul. Suprafaţa semănată a crescut la 2.500.000 de ha, cu 300.000 mai mult decât anul trecut. Faptul că cerealele păiose şi rapiţa au avut de suferit în toamna anului trecut a fost un factor favorizant pentru cultura de prumb. Vorbind despre performanţă, hibridul P9415 din grupa de maturitate FAO 340 promite producţii excelente, iar hibridul AQUAmax P8834 FAO 310 este de neegalat în ceea ce priveşte capacitatea de producţie. Şi hibridul P9757 va face istorie, fiind din grupa FAO 370 de maturitate. El combină productivitatea deosebită a lui P9903 cu stabilitatea lui P9537 şi răspunde pozitiv în orice condiții de climă și tehnologie.

Vârful de lance îl reprezintă hibridul P9889 din grupa de maturitate FAO 350. El este detașat campionul grupei, cu stabilitate productivă, cu o foarte bună toleranță la secetă și arșiță, prezentând caractere agronomice net superioare. Nu pot să nu amintesc de cel mai bine vândut hibrid timpuriu din România, P9241 – FAO 330,are caractere agronomice excepționale – stabilitate și plasticitate ecologică extraordinare. P9911, cel mai apreciat hibrid semitardiv din România, ocupă în acest an o suprafaţă de peste 130.000 ha. Acest hibrid este recomandat pentru industria berii şi se cultivă pe orice tip de sol”, a detaliat Valentin Mihai.

Despre noua genetică din portofoliul Corteva, specialistul a afirmat că cei 10 hibrizi lansaţi sunt foarte puternici şi au o capacitate de producţie net superioară, respectiv un spor de producţie de 8-10% faţă de cei din portofoliul trecut. Acest pas extraordinar din punct de vedere al capacităţii de producţie şi al caracterului agronomic îl aduc noii hibrizi prezentaţi fermierilor în ferma TCE 3 Brazi.

Din cei 10 hibrizi noi, excepționali din punct de vedere al productivității și al adaptabilităţii la diferite condiții de cultură, o parte sunt din categoria Optimum AQUAmax. Aceştia sunt: P8834 (hibrid AQUAmax) – FAO 310, P9610 (hibrid AQUAmax) – FAO 330, P9889 (hibrid AQUAmax) – FAO 350, P0217 (hibrid AQUAmax) – FAO 420.

corteva3

La rândul său, Ciprian Păcuraru a vorbit despre produsele de protecţie a plantelor utilizate în cadrul culturii de porumb, respectiv insecticidul Inazuma®, un produs cu acțiune de contact și sistemică, ideal pentru combaterea eficientă a dăunătorilor. Totodată, specialistul companiei a detaliat şi caracteristicile erbicidelor.

Principal® Plus este un produs total care combate buruienile monocotiledonate și dicotiledonate atât anuale, cât și perene. Principal® este un erbicid selectiv pentru porumb, ideal în combaterea buruienilor graminee anuale şi perene, precum şi a buruienilor cu frunză lată. Titus® Plus este erbicid selectiv, postemergent, ideal în combaterea gramineelor anuale şi buruienilor cu frunză lată anuale şi perene. Arigo® este un erbicid selectiv, pentru combaterea în postemergenţă timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene. Lontrel™ 300 este erbicid sistemic, postemergent, utilizat în combaterea buruienilor dicotiledonate. Lancelot™ Super este un erbicid postemergent, selectiv, care acţionează asupra buruienilor dicotiledonate anuale şi perene. Mustang™ este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunză lată din culturile de cereale păioase şi porumb. Cerlit Super™ este un erbicid sistemic cu flexibilitate remarcabilă în aplicare, destinat combaterii în postemergenţă a buruienilor dicotiledonate.

Despre tehnologia nou lansată, LumiGEN™, reprezentantul Corteva a spus că este soluția integrată pentru tratamentul semințelor.

“LumiGEN™ înglobează cele mai eficiente și inovatoare soluții de tratament fungic, insecticid și microbiologic, acesta din urmă având şi rol în stimularea și optimizarea activității rizosferei. Tehnologia LumiGEN™ este o soluție integrată în tratamentul semințelor, care garantează protecția plantelor în primele stadii de vegetație, oferindu-le un plus de vigoare şi uniformitate, iar în final asigură maximizarea productivității. LumiGEN™ conferă un start start bun pentru cultură, datorită conexiunii mai bune dintre sol și tinerele plante, pentru a accelera și consolida cultura. Astfel, vom avea plante sănătoase și uniforme”, a explicat Valentin Mihai.

În cadrul atelierului, specialiştii au vorbit şi despre protecţia potenţialului de producţie utilizând stabilizatorul de azot N-Lock destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil la rădăcina plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp, în vederea optimizării acestora. N-Lock garantează o utilizate eficientă a azotului la culturile de porumb. Acesta se utilizează cu toate tipurile de fertilizanți cu azot, având o formulare bazată pe micro-încapsulare de nitrapyrin.

În natură, azotul amoniacal este convertit în nitriți de bacteria Nitrosomonas și, ulterior, în nitrați sub efectul bacteriei Nitrobacter. Sub formă de nitrați, azotul este descompus de apă în sol, devenind mobil și ușor de pierdut prin levigare – transportare în pânza freatică în cazul excesului de apă. Tot în condiții de umiditate ridicată este posibil ca azotul să se piardă în atmosferă prin de-nitrificare, generând gaze cu efect de seră. N-Lock face ca azotul amoniacal să fie menţinut în această formă, preluat continuu de rădăcini și reținut apoi de particulele de humus și argilă. Azotul are un rol important în producția aminoacizilor la plante.

În cazul culturii de porumb este importantă prezența azotului amoniacal în sol în faza ulterioară înfloririi plantei, însă mare parte din azotul aplicat inițial se pierde până în acest moment. Pentru porumb este recomandată aplicarea N-Lock înainte de semănat, acesta fiind încorporat împreună cu îngrășămintele pe bază de azot: uree, UAN, azotat de amoniu, nitrocalcar, etc. N-Lock necesită încorporare mecanică sau minimum 12 mm precipitații la maximum zece zile de la aplicare. Produsul poate fi utilizat împreună cu erbicide sau îngrășăminte foliare și are o activitate îndelungată, de până la 12 săptămâni de la aplicare. Produsul N-Lock Max contribuie la o majorare de circa 7-8% a producției de porumb și diminuează cu 17% levigarea de azot și cu 51% emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Platformele demonstrative de floarea soarelui şi soia au fost prezentate de Cosmin Ciobotaru, Sales Manager Seeds România & Moldova, Ion Mutafa, Category Marketing Manager Erbicide, Ana Maria Pascariu, Category Marketing Manager Fungicide-Insecticide România & Moldova şi Valentin Budeanu – Director de vanzari Moldova.

corteva4

Cosmin Ciobotaru a prezentat importanţa tehnologiei Express pentru cultura de floarea soarelui. “La ora actuală, din cele 1.200.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui, 50% sunt cu hibrizi aparţinând tehnologiei Express®. Avantajele acestei tehnologii sunt evidente. Acest lucru înseamnă zero stres pentru plante, rezistenţă totală la erbicidul Express®, control excelent al pălămidei din cultură, dar şi flexibilitate excelentă la aplicare. Tehnologia implică două elemente: erbicidul Express® şi hibridul tolerant cu gena ExpressSun®.

Noua generaţie de hibrizi de floarea soarelui are un scor de toleranţă semnificativ mai mare la erbicide şi de aceea tehnologia este mai sigură, fără riscul apariţiei nici unui semn de fitotoxicitate. Întrucât remanenţa în sol a erbicidului Express® este foarte scurtă, această tehnologie conferă fermierilor o flexibilitate mai mare decât Clearfield® în ceea ce priveşte rotaţia culturilor. În cazul unei perioade mai lungi de germinaţie a buruienilor, fermierii pot utiliza aplicarea secvenţială a erbicidului Express® pentru un control mai bun al infestărilor tardive cu buruieni. Sub aspectul eficacităţii, Express® oferă o soluţie mai bună împotriva Cirsium spp. şi Xantium spp., iar prin aplicarea secvenţială aceasta poate combate foarte bine şi Ambrosia”, a menţionat reprezentantul Corteva.

La cultura de floarea soarelui, hibrizii prezentaţi  au fost: P64LE25, P64LE99, P64LE136, noul P64LE137, noul P64HE133, noul P64LP140, P64LL125, P64LL129, P64LP130, P63LL06, P64LC108 și P64HE118. Dintre aceştia, P64LE25 şi P64LE99 sunt cei care promit producții excelente în ferma TCE 3 Brazi, de până la 4,5 t/ha. În forţă vin în portofoliu trei hibrizi de genetică nouă. Noul P64LE137 este considerat hibridul cu cea mai bună toleranţă la secetă şi arşiţă din România, dar şi cel mai tolerant la Lupoaie din Europa. Hibridul asigură o productivitate excepţională. Şi hibrizii P64HE133 şi P64LP140 sunt toleranţi la secetă și arșiţă, fiind foarte bine adaptaţi condițiilor din România, cu productivităţi excepționale.

“Începând cu anul viitor, hibrizii de floarea soarelui vor beneficia de tehnologia LumiGEN™. Astfel, prin aplicarea biostimulatorului LumiBio Kelta, se va stimula răsărirea, plantele vor avea rădăcini mai puternice, se va îmbunătăţi absorbţia nutrienţilor şi se va reduce stresul abiotic. De asemenea, pentru protecţia culturii, Corteva propune produsul Tanos® 50 WG, care este un fungicid complex, cu spectru larg în combaterea bolilor la floarea soarelui. În acest an, fungicidul Tanos® a fost foarte solicitat de fermieri, datorită condițiilor climatice nefavorabile, tocmai pentru că asigură un control performant al tuturor bolilor din cultura de floarea soarelui”, a adăugat Ana Maria Pascariu.

La cultura de soia, Cosmin Ciobotaru a amintit toate soiurile: P18A02, P21T45, PR91M10 şi PR92B63.  Cel mai solicitat este PR91M10, un soi timpuriu din grupa I de maturitate. Acesta este caracterizat de un bob mare, sferic, uniform, cu hilul de culoare galben deschisă şi un conținut în proteină ridicat (peste 36%). Densitatea de semănat recomandată este de 550-600.000 de plante la hectar. PR91M10 tolerează atacul de mană pe tulpină și păstăi, iar datorită precocității sale se poate cultiva și în zonele mai nordice.

corteva6

La cultura de cereale păioase, Ion Mutafa şi Ana Maria Pascariu au enumerate toate produsele de protecţie din portofoliul companiei Corteva: fungicidul Evolus® şi erbicidele Pixxaro® Super, Cerlit®, Floramix®, Pallas™ 75WG, Lancelot™ Super, Mustang™, Bizon™ şi  Lontrel™ 300.

Evolus® este un fungicid sistemic, cu spectru larg de combatere a bolilor foliare la cerealele păioase care va reveni pe piața din România în decursul acestui an agricol. Produsul conţine proquinazid 40 g/l + tebuconazol 160 g/l + procloraz 320 g/l şi are o acţiune atât preventivă cât şi curativă.

Pixxaro® Super este un erbicid complet, lansat anul acesta, care conține trei substanțe active: noua moleculă Arylex, fluroxipir și tribenuron, cu rezultate excelente în combaterea buruienilor dicotiledonate.

Bizon™ este un erbicid care conține trei substanțe active: diflufenican, penoxsulam şi florasulam, cu acțiune atât la nivelul solului, cât și la nivel foliar. Bizon™ este un erbicid cu efect de lungă durată, cu aplicare toamna în postmergenţă, utilizat împotriva buruienilor problemă din culturile de cereale păioase.

Floramix® este un erbicid sistemic, cu sectru mare de combatere, cu aplicare postemergentă, destinat combaterii buruienilor graminee şi cu frunză lată din culturile de grâu.

Ion Mutafa, reprezentantul Corteva a prezentat şi soluţiile de protecţie a culturii de rapiţă vorbind despre produsele din portofoliul comercial: insecticidul Inazuma® şi Reldan™, fungicidul Custodia™ 320SC şi erbicidul Galera™ Super.

Inazuma este un insecticid cu spectru larg de combatere, având acțiune atât de contact cât și sistemică acţionând asupra sistemului nervos al insectelor. Este eficient împotriva multor dăunători rezistenţi din diferite culturi, printre care şi rapiţa. La rapiță combate foarte bine gândacul lucios, gărgărița tulpinilor, viespea rapiței, puricele rapiței și afidele.

Custodia™ 320SC este un fungicid recomandat pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) în culturile de rapiță. Produsul este un fungicid sistemic cu acțiune protectivă, curativă și eradicantă, fiind rapid absorbit de organele vegetative ale plantelor.. Momentul optim de aplicare al acestui fungicide este atunci când circa 10% pâma la miximum 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise.

Galera™ Super este un erbicid cu aplicare foliară, care combate buruienile dicotile anuale şi perene din cultura de rapiţă.

“În condiţiile unor ani atipici, în care provocările climatice sunt evidente, cu variaţii de temperatură între zi şi noapte, cu o lipsă a precipitaţiilor, cu secetă şi arşită severe, plantele au nevoie de protecţie şi stimulare pentru a se putea dezvolta. Astăzi, prin tot ceea ce v-am arătat în patformele de aici, de la ferma TCE 3 Brazi, cred că v-am convins de calitatea geneticii Pioneer, dar şi de eficienţa produselor de protecţie din portofoliul Corteva. Suntem o companie care oferă soluţii integrate complete, pornind de la o genetică de înaltă clasă şi terminând cu tehnologii de protecţie revoluţionare. Acest lucru certifică încă o dată calitatea de lider incontestabil în agricultură, la nivel mondial”, a concluzionat Ion Mutafa.

 

Reprezentantul revistei Business Press Agricol prezent la eveniment a făcut o vizită în ferma TCE 3 Brazi, tocmai pentru a cuantifica valoarea performanţei alături de partenerul Corteva Agriscience.

corteva5