COOPERATIVA ȚARA MEA: Masa de Crăciun de anul acesta rămâne în marjele de anul trecut

COOPERATIVA TARA MEA: Deși prețurile alimentelor de baza sunt cu 15 pana la 50% mai mari in piață, facem eforturi sa le menținem in aceleași marje ca și anul trecut.

Cooperativa Țara Mea, împreună cu toți membrii săi, a reușit să stabilizeze prețul alimentelor de bază pentru acest Crăciun.  Făina, mălaiul, orezul, legumele, conservele își păstrează prețul constant, în timp ce pentru ulei si carne de pui, la care prețurile au explodat, reușim să menținem o marja de 10% plus față de anul trecut, după majorările din septembrie.

Carnea de porc a atins recorduri pe pieţele externe, iar prețul este cu 20% mai mare fată de anul trecut. Producătorii români nu pot să asigure doar 20% din consum, astfel importurile au crescut.

Potrivit datelor furnizate de către Institul Național de Statistică (INS)  importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu aproximativ 10%, față de anul trecut.

Cele mai mari importuri venind din Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone, Ungaria 34,3 mii tone, Polonia – 17,8 mii tone, Olanda – 15 mii tone, Belgia – 12,2 mili tone, Danemarca- 5,7 mii tone și Italia – 4,6 mii tone.

Pentru o parte dintre produsele necesare românilor la masa de Crăciun, cum ar fi orezul sau uleiul, preturile au avut o creştere uşoară, de 10-15% în plus faţă de anul trecut. Toate produsele Țara Mea din această categorie își păstrează prețul constant pentru Craciun, fără nici o creștere.

Anul 2021 a fost un an dificil pentru producătorii români datorită secetei, dar și pandemiei, iar prețurile materiilor prime s-au majorat. Cu toate acestea, eforturile comune ale producătorilor români au adus stabilitate in piață.

După un an dificil producătorii de legume autohtone sunt pregătiţi să aducă  la raft legume şi verdeţuri la prețuri mai mari cu 10% fată de anul trecut. Ceapa verde ajungând la 1,5 lei legătur, iar salata la aproape 2 lei.

”În ciuda inflației ne străduim ca în această perioada să mențimen prețurile decente. Anul acesta prioritatea noastră este menţinerea preţului constant, în ciuda inflației. Este o perioadă importantă pentru toţi românii și pot spune că desi a fost greu am reușit”, a declarat preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Conform Cooperativei Țara Mea, cele mai cumpărate produse în această perioadă sunt Carnea de porc, cârnații, varza murată, orezul sau uleiul. Nu lipsesc însă nici cozonacii, murăturile, legume și nici ciocolata.

Cooperativa Țara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România și singura cooperatia integrată, cu activități de la cultivarea legumelor si creșterea animalelor până la producția de lactate, conserve, mezeluri si produse de bacanie. Cu peste 1300 de fermieri membri, produsele Ţara Mea, sunt acum disponibile în reţeaua de supermarketuri Kaufland, în hipermarketurile Cora şi on-line, prin emag.ro.