“Conferinţa Anuală Clubul Fermierilor Români 2019”, un reper în agribusiness-ul românesc

clubul fermierilor

În fiecare an, compania Agricover organizează cea mai mare conferință din agribusiness-ul românesc. Devenită deja o tradiţie, Conferinţa Agricover este cel mai apreciat eveniment anual şi un reper în agribusiness-ul românesc dedicat soluţiilor inovatoare care susţin performanţele fermierilor. Manifestarea îşi propune să aducă în atenţie noutăţile din agribusiness, tehnologiile de ultimă generaţie şi tendinţele de pe pieţele agricole.

În cadrul evenimentului desfăşurat pe 1 februarie a.c., în Bucureşti, la Romexpo, care a reunit peste peste 1.000 de participanți din toată țara, respectiv elita agriculturii româneşti, cei mai performanţi fermieri, experţi internaţionali şi furnizori de tehnologii de ultimă generaţie, a fost lansat oficial şi Clubul Fermierilor Români. De asemenea, la “Conferinţa Anuală Clubul Fermierilor Români 2019” au participat reprezentanţi ai autorităţilor europene care au prezentat ultimele noutăţi cu privire la schimbările şi reglementările europene ale PAC – post 2020, schimbări care vor avea impact asupra fermierilor români în perioada imediat următoare.

Parteneri ai evenimentului au fost companiile: Adama Agricultural Solutions, Belchim Crop Protection, AgroConcept Impex, Arysta LifeScience, Bayer, Corteva Agriscience, FMC Agro Operational, Microsoft, Rompetrol, Syngenta şi Timac Agro România.

“Conferinţa Anuală Clubul Fermierilor Români 2019” s-a desfăşurat în patru sesiuni. Prima a fost dedicată “Prezentării conceptului și a programului Clubului Fermierilor Români, avându-i ca speakeri pe: Ghiță Pinca, Director General Agri-Business & Robert Rekkers, Director General Agri-finance Agricover, Nicușor Șerban, Președinte Clubul Fermierilor Români, Laszlo Becsek, Vicepreședinte Clubul Fermierilor Români, Nicolae Apopi, Vicepreședinte Clubul Fermierilor Români, Florian Ciolacu, Director executiv Clubul Fermierilor Români şi Bayan Carter, Senior Banker Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Clubul Fermierilor Români a fost lansat oficial în cadrul Conferinței Anuale Agricover 2019. Noua organizație din sectorul agricol este o asociaţie non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România, un veritabil club al performanței în agricultură, aşa cum au arătat membrii echipei de conducere, din care fac parte Nicușor Șerban – președinte, Laszlo Becsek și Nicolae Apopi – vicepreședinți. Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români este Florian Ciolacu. Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă reunește deja, prin membrii săi, 3,2 milioane de hectare și 23 de milioane de euro investiți în ferme prin 4.340 de proiecte implementate.

În deschiderea conferinţei, Ghiţă Pinca, director general Agri-Business a subliniat faptul că Agricover, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de agro-business, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,63 mld. lei, în creştere cu 20% faţă de anul precedent, datorită creşterii portofoliului de colaboratori, care a ajuns la peste 5.400 de fermieri.

“Am pornit de la o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei în 2013 şi am ajuns la 1,63 miliarde de lei în 2018. Acest lucru a fost posibil datorită fermierilor parteneri. Anul trecut am colaborat cu aproximativ 5.400 de fermieri, care au beneficiat de cel puţin un produs Agri-Business. Acoperim 2,1 milioane de hectare, dintre cele 5 milioane de hectare suprafaţă exploatată profesional din România. Când vorbim despre Agricover nu ne putem referi doar la entitatea Agricover. Este mai mult decât atât, Agricover înseamnă parteneriatul cu dumneavoastră, parteneriatul cu furnizorii, parteneriatul cu beneficiarii. În cei 20 de ani cifrele noastre se datorează dumneavoastră și fermierilor parteneri cu care lucrăm. Cel mai important este că în toți acești ani am reușit să formăm o echipă care să fie dedicată dumneavoastră, să fie dedicată companiei şi businessului”, a declarat Ghiţă Pinca.

Ca în fiecare an, fermierii veniți la Conferința Anuală Agricover au avut ocazia de a asista la o veritabilă lecţie de business oferită de cel mai bun specialist în finanțe, Robert Rekkers, Director General Agri-Finance Agricover.

“Avem mii de clienţi în toată ţara şi este foarte important să fim alături de aceştia şi să le oferim soluţiile de finanţare de care au nevoie, simplu şi rapid. Agricover Credit şi-a asumat angajamentul de a susţine performanţa şi competitivitatea fermierilor români prin soluţii de finanţare adaptate specificului muncii în agricultură, prin răspunsul prompt la solicitările fermierilor şi accesul simplu, nebirocratic, la banii de care au nevoie. Trebuie să precizez că specialiştii Agricover Credit se deplasează în ferme pentru a discuta cu agricultorii şi a le oferi cele mai bune soluţii pentru obţinerea capitalului de lucru, finanţarea achiziţiilor de teren, de utilaje sau orice altă provocare cu care se confruntă. Noi nu suntem o bancă, suntem mai buni decât o bancă pentru că știm exact ce se întâmplă la dumneavoastră în fermă, în afacere, și cum puteți crea valoare adăugată. Vă oferim soluţii de finanţare pentru că ştim că faceţi treabă. Avem produse şi soluţii adaptate pentru fiecare segment, indiferent că este vorba de un fermier mic, mijlociu sau mare”, le-a spus agricultorilor Robert Rekkers.

Despre Clubul Fermierilor Români au vorbit în continuare liderii consiliului de conducere. “Sunt prezente în această sală câteva sute de firme și fermieri importanți. Noi reprezentăm coloana vertebrală a agriculturii românești şi ne dorim ca organizația noastră să fie o voce puternică în promovarea intereselor fermierilor, să asigurăm capacitatea de gândire și de acțiune pentru a pune fermierul român performant la locul său, în elita agriculturii europene. Vă invităm să aderați la acest Club, să veniți alături de noi. După cum se ştie, fermierii au un program strâns legat de ritmurile pământului, ale anotimpurilor, nu au vacanțe sau zile libere, iar unitatea de măsură pentru ziua de lucru este ziua lumină. Fermierul își cunoaște bine îndatoririle, problemele, provocările profesionale, dar credem că are foarte mare nevoie de o echipă suport pentru tot ce înseamnă alte activități decât cele legate strict de munca din fermă”, a declarat în prezentarea sa președintele Clubului Fermierilor Români, Nicușor Șerban, administratorul exploatației Agroserv Măriuța din județul Ialomița.

La rândul său, vicepreședintele Laszlo Becsek a explicat că initiativa Clubului aparţine fermierilor performanți, cei care sunt mereu interesați să fie mai competitivi, mai bine organizați, să cunoască în avans riscurile și oportunitățile pentru afacerea lor. “Noi nu ne dorim o asociație sindicală sau una patronală. Vrem să facem un club de afaceri în care să împărtășim afaceri de succes, să avem o capacitate profesionistă de analiză, o evaluare și o acțiune dedicată fermierilor”, a explicat Laszlo Becsek.

Fermierul Nicolae Apopi, vicepreședinte al Clubului Fermierilor Români, a vorbit despre obiectivele clubului în contextul PAC. “Politica și misiunea Clubului o reprezintă creșterea competitivității. De aceea, dorim ca programele europene lansate în cadrul Politicii Agricole Comune să ia în considerare specificul modelului nostru de agricultură, valorificându-l ca un avantaj pentru agricultura europeană și nu ca pe o situație care trebuie corectată. Este necesar ca noi să beneficiem de condiții egale prin PAC, având predictibilitate în afacerile noastre şi cunoscând ce se negociază în PAC și ce impact ar putea să aibă asupra afacerilor pe care le administrăm. Planurile noastre de afaceri sunt pe minim 5 ani şi vrem să știm cât se poate de precis care sunt schimbările care ne vor afecta fermele, afacerea și viața”, a atras atenţia Nicolae Apopi.

Cea de a doua rundă de prezentării a vizat PAC și perspectivele agriculturii românești după 2021. Lectorii panelului au fost: Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Petre Daea, Achim Irimescu, Ministru plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României la UE (Bruxelles), care a prezentat tema “PAC și perspectivele de dezvoltare ale agriculturii românești în exercițiul 2021-2027”. Charlina Vitcheva, Director general adjunct, Joint Research Center al CE, a vorbit despre “Perspectivele dezvoltării agriculturii europene prin elaborarea politicilor și strategiilor europene pentru urmărirea tendințelor favorabile creșterii performanțelor și a competitivității”. La rândul său, Wolfgang Burtscher, Director general adjunct, DG Research&Innovation, a trecut în revistă “Planurile, programele finanțate în cadrul H2020 și alocările bugetare ale Comisiei Europene pentru introducerea rezultatelor cercetării și inovării în agricultură în sprijinul creșterii performanțelor”, iar Tassos Haniotis, Director Strategie, simplificare și analiză politică, DG AGRI, a analizat “Perspectivele creșterii competitivității agriculturii europene prin reforma PAC (2021-2027)”.

Ministrul Petre Daea a fost prezent la conferinţă, respectiv la lansarea Clubului Fermierilor Români şi a apreciat în mod deosebit strădania producătorilor agricoli. “Astăzi suntem într-un dialog al începutului unei construcții în care agricultorii români în mod fericit s-au adunat într-un club al fermierilor. Dumneavoastră, fermierii, sunteți mai mult decât atât, pentru că sunteți în clubul țării, sunteți în clubul Uniunii Europene, pentru că lucrați în diferite locuri unde agricultura este chemată să dea răspuns prin cererea zilei la consumul uman. De aceea, strădania dumneavoastră dă rod pământului sau producției din zootehnie. Nu puteam să lipsesc și nu voi lipsi niciodată de la dialogul cu dumneavoastră, nu voi lipsi de la problemele agriculturii, nu voi întârzia niciodată să fiu acolo unde trebuie, motiv pentru care sunt aici unde fermierii m-au invitat pentru a dialoga și a da răspuns la întrebările lor legate de problemele existente, prezente în activitatea fiecărui agricultor. Se află aici oameni, profesioniști, pe care îi cunoaștem și îi avem la Bruxelles, lucrăm împreună, gândim împreună și trebuie să facem ceea ce este necesar”, a declarat ministrul Petre Daea în cadrul Conferinţei Anuale Agricover.

Cu mingea ridicată la fileu, Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanției Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA), a făcut un anunţ important. Subvenția pe suprafață de care beneficiază fermierii români ar putea crește anul acesta. Astfel, plățile directe vor crește datorită propunerii Comisiei Europene de continuare a procesului de convergență externă. În 2019 și 2020, plata directă va crește de la 170 de euro pe hectar la 195,5 euro pe hectar, datorită convergenței externe aplicată pentru ultimii doi ani ai perioadei de programare financiară actuală, deci la peste 1,91 miliarde euro anual. După 2020, în noua Politică Agricolă Comună 2021-2027, ca urmare a continuării convergenței externe, plata directă va crește de la 195,5 euro pe hectar la o valoare medie de 205 euro pe hectar. În pofida creșterii plății directe pe unitatea de suprafață, suma totală anuală nu va crește semnificativ, deoarece suprafața de referință a României se va reduce de la 9,7 milioane hectare actualmente, la 9,24 milioane hectare cât a fost suprafața ce a beneficiat de plăți directe în anul de referință 2016”, i-a atenţionat Achim Irimescu pe fermieri.

Prezentările tehnice au fost susținute de reprezentanții companiilor Bayer, Intermag, Adama, Arysta, Belchim, KWS, Syngenta, Bunge și DowDuPont. De remarcat prezența la eveniment și prezentarea susținută de Vasile Iosif, în prima sa apariție oficială în noua sa calitate, cea de Director General al FMC.

În cea de a treia sesiune, “Soluții inovatoare pentru creșterea performanțelor în agricultura românească”, au avut prezentări companiile partenere care au venit cu informații utile despre noi soluții, dar și cu explicații tehnice despre modul de acțiune a acestora în culturile agricole.

Ultimul panel cu tema “Perspectivele dezvoltării agriculturii românești prin reforma PAC post 2021: riscuri și oportunități” i-a avut ca lectori pe: Achim Irimescu, Ministru plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României la UE (Bruxelles), Florian Ciolacu, Director executiv Clubul Fermierilor Români, Charlina Vitcheva, Director general adjunct, Joint Research Center al CE, Wolfgang Burtscher, Director general adjunct, DG Research & Innovation, Tassos Haniotis, Director Strategie, simplificare și analiză politică, DG AGRI, Pierluigi Londero, Director modelare și perspective în agricultură, DG AGRI, Yves Madre, Director Farm Europe Organization şi Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei pentru Agricultură, Camera Deputaților.

Participanţii au avut oportunitatea de a afla care sunt tendinţele în agricultură, dar şi noutăţile în materie de tehologii, soluţii şi produse. Concluziile şi discuţiile au reprezentat un punct maxim de informare şi aprofundare profesională şi s-au derulat la finalul conferinţei.