Syngenta a organizat pe 5 februarie Forumul OptiTech™ pentru Viticultură, ajuns la ediția a VI-a, la Hotel Hilton Sibiu, în prezența a 80 de viticultori și specialiști în domeniu din toată țara. La eveniment au fost prezenți și repezentanți ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București.
În cadrul ediției din acest an, temele abordate au inclus soluțiile la problemele cele mai frecvent întâlnite în viticultura românească, printre care făinarea, putregaiul negru și putregaiul cenușiu. Specialiștii companiei au prezentat în detaliu biologia agenților patogeni și au fost facute recomandări cu privire la momentul cel mai potrivit pentru aplicarea de tratamente.
În detalierea prezentării despre combaterea făinarii, specialiștii din echipa tehnică la Syngenta au prezentat fungicidul Dynali®. Fungicidul Dynali®, cu un mod unic de acţiune dual – preventiv şi curativ și datorită combinației a două substanțe active, oferă protecţie eficientă şi consistenţă împotriva făinării, pătării roșii și putregaiului negru. Dynali oferă o protecție consistentă datorită mişcării sale echilibrate în plantă, având o mișcare sistemică locală (penetrantă sau translaminară) în frunze şi acţiune în fază de vapori.
Simon Arnsek, expert tehnic culturi horticole, Europa Sud, în cadrul echipei Syngenta, a declarat că, “Dynali® este un fungicid “perfecționist” datorită rezultatelor consistente în loturile de cercetare realizate și are o performanță de peste 95% în combaterea făinării. Produsul prezintă flexibilitate în cadrul programului de combatere și asigură un management foarte bun al rezistenței în cultură. Recomandăm aplicarea fungicidului Dynali® după înflorit, cu un interval dintre tratamente între 10 și 14 zile.”
Echipa Syngenta vine în sprijinul viticultorilor cu un pachet de produse împotriva făinării special conceput pentru o suprafață de 15 hectare, în care regăsim și fungicidul Dynali®. Pachetul conține două tratamente cu produse sistemice și două tratamente de contact: Dynali®, Topas® și Thiovit®Jet și prezintă un avantaj economic de necontestat.
O altă temă de interes dezbătută în cadrul evenimentului a fost prezentarea tehnologiei de combatere a putregaiului negru. Putregaiul negru este o boală tot mai des întâlnită în plantațiile viticole, care poate produce pagube importante dacă nu este adresată tehnologic corespunzător. Daunele calitative ale atacului de putregai negru sunt comparabile cu acelea cauzate de Botrytis cinerea. Strugurii afectați alterează calitatea vinului și pot induce defecte în timpul desgustării: intensitate scăzută a culorii, lipsa de prospețime, modificarea nuanțelor aromelor de fruct. Produsele ofertite de compania Syngenta cu omologare în combaterea acestui agent patogen sunt incluse în clasa triazolilor: Dynali® 0,65l/ha și Topas® 0,3-0,5l/ha.
O sesiune specială a fost susținută de reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, în care au fost prezentate și dezbătute rezultatele proiectelor realizate în cultura viței de vie în perioada 2015-2018. Proiectul referitor la „Evaluarea impactului fitosanitar al materialului de plantare utilizat în programul de reconversie viticolă în România, asupra plantațiilor tinere de viță de vie” a fost susținut de doamna cercetător dr. Chireceanu Constantina. „Îngălbenirile viței de vie sunt un grup de boli infecțioase produse de microorganisme de tipul bacteriilor: fitoplasme și cauzează pagube foarte mari în viticultură şi în industria vinului: scăderea producţiei de struguri şi de vin pană la pieirea butucilor. Bolile din această categorie provoacă simptome similare, cu toate că sunt produse de fitoplasme diferite şi sunt transmise de insecte vector diferite”, a explicat doamna cercetător.
În încheiere, specialiștii companiei au susținut o prezentare de bune practice agricole, în care Livia Roşu, reprezentant tehnic Syngenta, a reamintit importanţa respectării celor 5 reguli de aur în utilizarea corectă și sigură a produselor pentru protecția plantelor, cu accent pe importanța utilizării duzelor potrivite pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.
Despre Syngenta
Syngenta este o companie internațională de vârf, cu peste 28.000 de angajați în mai mult de 90 de țări, cu toții dedicați scopului nostru de a elibera potențialul plantelor. Prin cercetare, o prezență globală și angajament față de partenerii noștri, contribuim la creșterea productivității culturilor, protecția mediului înconjurător, a sănătății populației și calității vieții. Pentru mai multe informații despre Syngenta vă rugăm să accesați www.syngenta.ro, www.syngenta.com sau www.growmorefromless.com.