Concluziile întâlnirii membrilor Alianței pentru Agricultură și Cooperare cu premierul și cu președintele Camerei Deputaților

Joi, 4 martie 2021, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avut două întâlniri de lucru. Prima întâlnire la Guvern cu domnul Florin Cîțu – Prim-ministrul Romaniei și domnul Ministru Adrian Oros, iar cea de-a doua la Parlament cu domnul Ludovic Orban – Președinte al Camerei Deputaților.

Subiectele abordate au fost: 

1. Soluții privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de seceta din 2020; 

2. Elaborarea unui document privind practica unitară la nivelul agențiilor teritoriale ANAF pentru recunoașterea deductibilitatii cheltuielilor cu producția în curs de execuție aferentă culturilor calamitate de seceta 2020, precum și a TVA aferentă acestor cheltuieli; 

3. Sprijin pentru constituirea unui fond național de gestionare integrată a riscurilor catastrofice din sectorul agricol;  

4. Diverse: 

a) debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobări, care sunt exagerate/nejustificate și durează excesiv în timp;

b)  instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producătorii români, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

În urma întâlnirilor s-au desprins următoarele concluzii: 

Primul-ministru Florin Câțu s-a informat în detaliu despre situația prezentată privind fermierii amenințați cu falimentul și imposibilitatea reluării/continuării activității. Au fost prezentate soluțiile propuse de Alianță și a fost de acord să verifice posibilitatea de implementare a acestora. S-a agreeat de toată lumea că soluțiile funcționale vor fi prezentate după ce se confirmă posibilitatea de implementare.  

Președintele Camerei Deputatilor, domnul Ludovic Orban a susținut continuarea dialogului cu administrația în vederea identificării celor mai bune soluții, manifestându-și suportul pentru implementare.

Apreciem întâlnirile de lucru ca fiind aplicate și orientate spre găsirea de soluții funționale și apreciem că vor urma în cel mai scurt timp  soluțiile care să salveze fermierii români din situația dificilă în care se află.

Producătorii își doresc să continue munca și să pună pe masa românilor alimente sigure care să asigure siguranța alimentară a României.  

În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.