Colicile adevarate apar mai frecvent la cai, comparativ cu celelalte specii. La cal poate apărea o simptomatologie mimată, cu semne precum agitație, mișcări sugestive ale feței, capului și cozii, scurmare sau lovirea abdomenului cu picioarele, deplasarea forțată cu pași scurți, trântire, rostogolire, lipsa consumului de furaje sau apă, a borborismelor, defecării, urinării, transpirației.
Acestea necesită diferențiere față de colicile false care depind de alte organe decât cele gastrointestinale.
Fiind o urgență majoră în practica curentă, este necesară o intervenție simptomatică rapidă de calmare a durerii.
Profilaxia
Prevenirea bolii constă în evitarea, pe cât posibil, a majorității gastroenteropatiilor generatoare de colici. Se va acorda o atenție maximă igienei, alimentației, adăparii și exploatării cailor. Se vor evita furajele alterate, mucegăite, tainurile prea mari, cerealele recoltate de scurt timp, în special porumbul, verdeața fragedă, luxuriantă precum leguminoasele și traista ciobanului, apa prea rece. Caii se vor dehelmintiza și vitaminiza.
Tratamentul
Acesta include sondare, plimbare, bușumare, calmare, evacuare digestivă, deșocare. La cabaline este obligatoriu sondajul gastric cu sonda nasoesofagiană, înaintea altor intervenții de calmare, cu lăsarea sondei pe loc până la reducerea colicii. Se fac plimbări la pas și bușumări pe abdomen, iar trântirea animalului este interzisă. Calmarea se mai poate obține prin venisecție largă sau administrare de DROTAVET cu drotaverină, un antispastic excepțional care se administrează în doză de 8 ml, intravenos și se poate repeta de 2-3 ori pe zi, intramuscular. Se pot folosi AINS, adică antiinflamatoare nesteroidiene.
De asemenea, este foarte important să se evacueze conținutul gastrointestinal prin sondaj, spălături gastrice, clisme sub presiune sau / și purgative sau este necesară chiar intervenția chirurgicală, în cazul enteropatiilor topografice precum volvulus, invaginație sau hernie. Indicația de urgență este absența calmării după spasmoanalgezice, reluarea colicii la scurt timp sau palparea anselor torsionate sau sub mare tensiune la explorația transrectală. La armăsarii cu colici, în primul rând, se vor palpa inelele inguinale pentru excluderea herniei inguinale și strangulația, care este o urgență chirurgicală majoră. Se va evita utilizarea colinergicelor, precum pilocarpina, în special la animalele debile, cu enterospasme sau batrâne. De asemenea, o deosebită importanță o are susținerea marilor funcții, dar și combaterea autointoxicării, cu SOLUȚIE FIZIOLOGICĂ sau PERFUZOL, VITAMINA C, VITAMINA B, GLUCOROM 33%.
Dacă este cazul, se administrează antibiotice pentru combaterea florei bacteriene gram negative, chiar intraperitoneal.
Caii se lasă în repaus timp de 1-2 zile de la cedarea colicii, cu adăpare la discreție și se exclud concentratele din hrană, dar care se vor reintroduce treptat.
La celelalte specii, conduita terapeutică este similară, după cum urmează: calmare prin administrarea de DROTAVET și evacuare de conținut digestiv.
Dr. Cătălin Tudoran
S.C. ROMVAC COMPANY S.A.