CICh Năvodari a investit în cercetare-dezvoltare pentru a introduce pe piață o nouă generație de biostimulatori

CICh produse

Combinatul de Îngrășăminte Chimice (CICh) Năvodari, singurul producător român de fertilizanți și biostimulatori profesionali, a continuat și în această perioadă cu multiple provocări să investească în cercetare, reușind cu succes dezvoltarea unor noi game de produse, Terram și Nutrifolium, care înlocuiesc aproape toți biostimulatorii din portofoliu.

A fost înlocuit în proporție de 90% portofoliul de produse speciale. Schimbarea a fost determinată de introducerea de noi tehnologii, care ne-au dat posibilitatea să aducem în portofoliu produse care vin cu plusvaloare pentru fermieri. Procesul de cercetare-dezvoltare a acestor produse a avut costuri atașate de 500.000 lei”, declară Cezara Vișan, director executiv al CICH Năvodari.

Cele două noi game acționează asupra sistemului radicular și favorizează procesele vegetative în condiții de stres.

Astfel, gama Terram stimulează și susține creșterea și dezvoltarea sistemului radicular, asigurând un start îmbunătățit al culturilor, favorizează absorbția nutrienților și transportul acestora în plantă prevenind dezechilibrele nutriționale și stimulează activitatea microorganismelor benefice în rizosferă.

Gama Nutrifolium stimulează fotosinteza, producerea de fitohormoni și sinteza aminoacizilor și proteinelor. De asemenea, stimulează multiplicarea celulară asigurând creșterea și dezvoltarea vegetativă și productivă, reduce stresul indus de factorii abiotici – pesticide, factori climatici și crește toleranța plantelor în condiții de salinitate.

Utilizate împreună în tehnologiile de cultură, ambele game de produse au efect sinergic, eficientizează nutriția plantelor cultivate, susținând potențialului productiv al soiurilor și hibrizilor.

Prin înnoirea gamei, CICH estimează că ponderea produselor speciale ar putea atinge 5% din cifra de afaceri.

Schimbarea portofoliului se întâmplă ori de câte ori reușim să finalizăm cercetarea pentru îmbunătățirea produselor pe care le avem. Nu există o perioadă prestabilită de schimbare a portofoliului, însă preocuparea noastră pentru adaptarea la nevoiele fermierilor și la schimbările climatice este permanentă”, adaugă Cezara Vișan.

În portofoliul CICH Năvodari se regăsesc, în prezent, cinci mari game de produse, respectiv: NG, Nutri – Top, Bio, Terram și Nutrifolium.

Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari este o societate cu tradiție în producția de îngrasăminte chimice, dar și un promotor al celor mai noi tehnologii pentru fertilizare în România. Cele mai cunoscute tehnologii introduse pe piața din România sunt: îngrășămintele pe baza de azot sau complexe cu degajare controlată a părți de azot – gama NG și îngrășămintele din gama Nutri – Top care utilizează tehnologiile NGOO și Amesal și conțin extracte humice, macroelemente secundare și microelemente. CICh are aproximativ 120 de angajați proprii și o echipă comercială proprie prezentă la nivelul întregii țări.