Interviu cu domnul Florin Neacşu, director general adjunct la NHR Agropartners
Ne aflăm la finele anului 2020, un an agricol extrem de dificil. Cum a fost pentru NHR Agropartners?
Nu mai este o noutate pentru nimeni că anul 2020 a fost un an greu pentru agricultori: de la secetă, îngheț, inundații, interzicerea unor pesticide absolut necesare… la pandemie, totul le-a creat probleme. Dar fermierii sunt oameni puternici și stiu să facă față problemelor și să se descurce, de cele mai multe ori doar cu forțe proprii, în anii grei.
Activitatea noastră fiind direct legată de rezultatele fermierilor, toate problemele cu care s-au confruntat ei au afectat întreaga piață de mașini agricole din România, care a avut o scădere semnificativă față de anul trecut și, evident, ne-au influențat și pe noi.
Care au fost cele mai importante repere din activitatea comercială a companiei?
Ne-am organizat ca să putem asigura clienților noștri tot sprijinul de care au avut nevoie pentru ca utilajele lor să fie în stare de funcționare. Am făcut verificarea gratuită a utilajelor în presezon, am reușit să asigurăm în cel mai scurt timp piesele de schimb necesare, am făcut campanii cu reduceri importante de preturi și cu termen de plată prelungit, iar acolo unde era nevoie de reparații cu durată mai mare, am asigurat utilaje la schimb.
Totodată, am extins portofoliul de produse și chiar am început un parteneriat cu Marani pentru instalații de irigat, în plus față de tradiționalul producător Beinlich și am făcut o serie de demonstrații cu utilajele noi. Am introdus tractoare SAME Dorado Natural de 80 și 100 CP, tractoare Deutz-Fahr seria 6000 cu transmisie robotizată RC Shift, noul tractor 8285 de 280 CP, noua gamă GL de combine de recoltat struguri Gregoire, un echipament pentru tratamente fitosanitare în vii cu recuperarea surplusului de soluție, Ecoprotect L3, montat pe o combină de struguri autopropulsată și multe altele. Ne-am concentrat și pe utilaje pentru fermierii mici și cu putere financiară mai redusă. Suntem bucuroși că efortul nostru a fost apreciat de clienți.
NHR Agropartners a oferit întotdeauna soluţii de credit şi leasing pentru achiziționarea maşinilor şi utilajelor agricole. Care au fost cele mai tentante oferte din acest an?
În parteneriat cu finanţatorii am reușit să asigurăm posibilități de finanțare adaptate în funcție de situația fiecărui client. Astfel, am avut o finanțare atractivă pentru JCB, cu dobândă subvenționată, iar la tractoare și combine am asigurat achiziții fară avans, cu prima rată în 2021. Totodată, am extins perioada de garanție la majoritatea tractoarelor, la combine, încărcătoare cu braț telescopic etc. și am extins sistemul buy back, la care avansul pentru noua achiziție a fost reprezentat de un utilaj vechi, pe care clientul a dorit să îl predea la noi. De asemenea, am oferit pachete de utilaje, la care am putut asigura un preț mai mic decât dacă mașinile ar fi fost cumpărate separat.
Noile echipamentele agricole furnizate de NHR Agropartners prezintă tehnici de înaltă performanţă şi precizie, fiind dotate cu sisteme şi aplicaţii digitale de ultimă generaţie. Exemplificaţi cele mai inovatoare performanţe ale acestora şi avantajele pe care le conferă în activitatea agricolă?
Pe lângă elementele care țin de agricultura de precizie, autoghidare sau ghidare asistată, evitarea suprapunerilor peste trecerea anterioară prin controlul secțiunilor la maşinile de stropit sau de împrăștiat îngrășăminte chimice, aplicarea dozelor variabile de inputuri, Deutz-Fahr a extins utilizarea sistemelor ISOBUS la o gamă mare de utilaje de la mulți producători și a primit certificare AEF privind compatibilitatea utilajelor cu tractorul, a aderat la Agrirouter pentru schimbul de informații dintre utilaj și fermier, de unde acesta își poate descarcă informațiile necesare pentru utilizare în sistemul de agricultură de precizie. Nu în ultimul rând, atât la Deutz-Fahr cât și la JCB s-au extins posibilitățile de monitorizare prin satelit, care oferă informații despre funcționarea utilajului, coduri de eroare, consum de combustibil, întreținerea programată a utilajului respectiv, protecția utilajului etc.
Domnule director Florin Neacşu, care sunt proiectele NHR Agropartners pentru noul an 2021?
După cum știți, chiar în aceste condiții dificile, am demarat construcția unei noi filiale la Ovidiu, jud. Constanta, la doar câțiva kilometri de filiala existentă care a devenit insuficientă pentru nivelul de business din Dobrogea. Sperăm ca noua filială să devină functională în aproximativ 8 luni. Avem deja 13 filiale în România și plănuim să mai adăugăm câteva în următorii ani, ca să putem acoperi cât mai bine toate zonele cu potențial agricol din țară, să fim aproape de clienți și să putem reacționa mai rapid la solicitările lor.
Legat de portofoliul de produse, vom continua extinderea acestuia și-l vom adapta la tendințele de schimbare a tehnologiilor pentru conservarea apei în sol și pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
În perioada care urmează vom continua școlarizarea inginerilor și tehnicienilor noștri la principalii producători, pentru a crește competențele lor și a putea efectua reparații de calitate în cel mai scurt timp.
În încheierea acestui interviu doresc să mulțumesc clienților noștri pentru colaborare și să transmit tuturor fermierilor urări de sănătate și speranță într-un an agricol mult mai bun, cu condiții care să-i ajute să-și revină și să depășească efectele acestui an deosebit de greu, recolte bogate cu prețuri bune și să se bucure împreună cu cei dragi de rezultatele muncii lor.