CEC Bank susține grupul Rodbun cu finanțări de 30 milioane lei

CEC Bank a acordat grupului de firme Rodbun linii de finanțare în valoare cumulată de 30 milioane lei. Rodbun este cel mai ambițios proiect antreprenorial din agricultura românească – cu activități de dezvoltare de noi soiuri și inovație, rețea de distribuție pentru inputuri agricole, servicii și consultanță.

PCF Investment Banking a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al grupului de productie agricolă Rodbun în structurarea, negocierea și implementarea tranzacției.

”Suntem mândri să susținem business-uri agricole din România care se dezvoltă și inovează. Iar Rodbun este un model de urmat: proiectele recente vizează dezvoltarea unor soiuri adaptate la noile condiții climatice, soluții digitale, servicii și suport pentru fermieri. Rodbun este un business românesc solid care a crescut în mod constant de la an la an și care a reușit să creeze o comunitate de fermieri în jurul său și să se dezvolte împreună. Sectorul agribusiness este esențial pentru economie și pentru siguranța aprovizionării alimentare”, declară Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.

La rândul său, Daniel Muntean, fondator Rodbun, a subliniat că ”parteneriatul cu CEC Bank probează o alianță strategică între capitalul românesc și interesele fermierilor români, care reprezintă o categorie esențială pentru dezvoltarea economiei naționale și poziționarea țării noastre în elita productivă a Uniunii Europene. Fermierii români, pe care Rodbun îi reprezintă și îi deservește cu mândrie, reprezintă un model pentru o adaptare de succes la rigorile înalte ale pieței europene și mondiale după 1989. Ei merită, din acest motiv, cele mai performante și moderne tehnologii, produse și servicii – iar CEC Bank contribuie direct la asigurarea acestora.”

CEC Bank este un partener de tradiție al grupului Rodbun, fiind parte din consorțiile bancare care au acordat finanțări sindicalizate grupului Rodbun începând din 2018 și este parte și din cel mai recent împrumut sindicalizat, în valoare de 278 milioane de lei, acordat în august 2021.

Anul acesta grupul Rodbun împlinește 20 de ani și a devenit în prezent cel mai mare furnizor de inputuri agricole (semințe, îngrășăminte) pentru micii fermieri – cu peste 6.400 de clienți și o rețea națională de 40 de magazine agricole și fito-farmacii, 100 de agenti de vânzări și peste 1.000 de promotori. Grupul operează 9 ferme moderne proprii – în care se produc semințe și se testează tehnologii agricole, lucrând o suprafață cumulată de 6.600 de hectare și operând facilități logistice agricole complexe, din care fac parte și silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 73 de mii de tone.

Recent, în structura acționariatului Rodbun a intrat Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, care a achiziţionat un pachet de 9,57% din pachetul de acțiuni al grupului prin intermediul Ice Vulcan Properties. Implicarea fondatorului UiPath are rolul de a sprijini poziționarea Rodbun ca lider în domeniul cercetării și inovației, în contextul în care provocările climatice și crizele geopolitice evidențiază tot mai clar importanța vitală a agriculturii, asigurării hranei și lanțurilor funcționale de aprovizionare pentru securitatea globală. Grupul Rodbun este activ, din acest motiv, în zona inovației și digitalizării, prin platforma Nextfarm, care facilitează maximizarea producției și optimizarea consumului de inputuri folosind tehnologii inovatoare: imagini prin satelit care sunt procesate cu tehnologii avansate și avertizează în cazul apariției unor boli/deficiențe, corelarea datelor de producție cu cele meteo, mai multe module de management al fermei.

„O tranzacție care are scopul de a sprijini dezvoltarea continuă a operatiunilor prin intermediul unei facilități de finanțare personalizate, permițând accesul rapid la fonduri. Această tranzacție reconfirmă încrederea pe care CEC Bank o acordă companiilor românești care activează într-un sector esential al economiei, asigurând independența alimentară într-un context regional și international extrem de dificil”, a declarat Vlad Florea, Director Investment Banking, PCF Investment Banking.

Despre CEC Bank 

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 53,3 de miliarde lei, la sfârșitul primului semestru din 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking, mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

Despre Rodbun

RodBun Grup S.A. este o companie antreprenorială românească, fondată în anul 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean. RodBun este specializat în produse și servicii pentru fermierii români. Cea mai importantă activitate a grupului este producerea de sămânță agricolă, RodBun fiind cel mai important jucător autohton din acest domeniu. Rodbun deține în acest scop patru fabrici de semințe, exploatații agricole pentru multiplicarea de sămânță, bază genetică pentru culturile de porumb, floarea soarelui, grâu, lucernă, mazăre, soia, triticale, dar și o rețea logistică extinsă în toată țara – atât pentru transport și depozitare de inputuri agricole, cât și pentru depozitarea de cereale. De asemenea, compania operează un lanț de 40 de magazine agricole destinate micului fermier tradițional (sub brandul Fitofarmacia RodBun). Compania reunește o echipă de 500 de oameni care distribuie inputuri agricole (semințe, pesticide, îngrășăminte), oferă consultanță agricolă sau soluții tehnologice complete, adaptate noilor provocări climatice și care asigură servicii de preluare a recoltei din câmp. În portofoliul RodBun se află unele dintre cele mai apreciate branduri de către fermierii români: gama de semințe Fertillia, îngrășămintele foliare Fertilland sau îngrășămintele solide Fertillo.

Despre PCF

PCF Investment Banking este cel mai important consultant local în domeniul serviciilor de finanțări și investiții corporative, M&A (fuziuni și achiziții) și atragere de investiții. Compania a consiliat peste 100 de companii locale și internaționale, finalizând tranzacții cu o valoare de peste 2,3 miliarde de euro.