BASF, MedAccess și Fundația Bill & Melinda Gates colaborează pentru a aduce plase inovatoare împotriva țânțarilor în țări cu epidemii de malarie

plase tantari

  • Acordul accelerează disponibilitatea celor mai avansate plase împotriva țânțarilor în comunitățile cu cele mai mari nevoi

  • Facilitează furnizarea a 35 de milioane de plase de țânțari Interceptor® G2 în următorii patru ani

  • Permite producția mai rentabilă și scade prețurilele


Pentru a marca a șasea conferință de reînnoire a fondului global pentru combaterea SIDA, a tuberculozei și malariei, BASF, MedAccess și Fundația Bill & Melinda Gates au anunțat un acord care va facilita furnizarea a 35 milioane de plase de țânțari Interceptor® G2 pentru combaterea malariei. Acordul pe patru ani accelerează accesul la această nouă tehnologie de control al țânțarilor în țările în care progresul stagnează din cauza rezistenței la insecticide.

Acordul permite BASF să facă o mai bună planificare a resurselor pe termen lung și asftel să reducă costul noilor plase cu o medie de 40% în perioada contractuală. Acest lucru va face plasele mai accesibile (ca preț și disponibilitate) pentru țările în care rezistența la insecticide crește, iar plasele convenționale devin mai puțin eficiente. Noile plase vor ajuta la protejarea sănătății a milioane de persoane, în special în țările din Africa sub-Sahariană, cum ar fi Burkina Faso, Coasta de Fildeș și Mali.

Trevor Mundel, Președintele Global Health în cadrul Fundației Bill & Melinda Gates, a declarat: „Controlul țânțarilor, în special prin plasele folosite în jurul patului, a fost piatra de temelie a progresului nostru în lupta cu malaria în ultimii 15 ani. Dar rezistența la insecticide amenință progresul chiar în țările în care problema este cea mai acută. Acest acord ne va ajuta să facem fața rezistenței și să venim cu noi instrumente atât de necesare în lupta împotriva unei boli care poate fi prevenită în mod eficient.”

 

În fiecare an, malaria ucide în jur de 435.000 de oameni și se estimează un număr de 219 milioane de cazuri de boală. Nicăieri nu este problema mai severă decât în Africa, unde se înregistrează peste 90% din decese. Dincolo de pierderea de vieți, malaria perturbă educația, industria și economia națională în țările afectate. Este o cauză majoră a sărăciei globale.

 

Saori Dubourg, membru al Boardului Executiv BASF, a declarat: „Pentru jumătate din populația lumii, fiecare zi înseamnă lupta împotriva malariei. Malaria poate fi prevenită și e tratabilă, dar totuși cauzează moartea unui copil sub cinci ani la fiecare două minute. Acordul este o garanție că această tehnologie inovatoare pentru plasele de țânțari ajunge în acele regiuni care au cea mai mare nevoie de ea și că salvează vieți.”

 

În ultimii ani, lupta împotriva malariei a înregistrat progrese semnificative. Plasele tratate cu insecticide au fost responsabile pentru 69% din cele 663 milioane de cazuri clinice de malarie prevenite între 2000 și 2015. Cu toate acestea, după mulți ani de scădere a ratelor de incidență, țânțarul, extrem de adaptabil, a dezvoltat rezistență la insecticidele utilizate frecvent în prevenirea malariei, determinând din nou creșterea numărului de cazuri. Peste 60 de țări raportează acum rezistența la cel puțin o clasă de insecticide folosite pentru combaterea malariei. Experții în domeniul sănătății solicită noi instrumente și colaborări pentru recâștigarea avantajului.

Noua plasă de țânțari Interceptor G2 de la BASF se bazează pe două insecticide și a fost proiectată special pentru a combate rezistența în lupta împotriva malariei. Timp de mai bine de un deceniu, oamenii de știință de la BASF au făcut cercetări care au dus la stabilirea unui nou mod de utilizare a alfacipermetrinului și clorfenapirului, o clasă de insecticide complet nouă pentru sănătatea publică, astfel încât sa fie folosite împreună pe plasele de țânțari. Plasa cu cele două insecticide a primit o recomandare provizorie din partea Organizației Mondiale a Sănătății în 2017 – prima pentru un produs bazat pe o nouă clasă de produse chimice în peste 30 de ani.
Michael Anderson, CEO al companiei de finanțare socială MedAccess, a declarat: „Suntem foarte motivați de rezultatele acestei colaborări. Dacă dorim să învingem în lupta cu malaria, tehnologii noi precum plasele de țânțari Interceptor G2 trebuie să devină disponibile la scară largă. Prin introducerea unui nou model financiar am reușit să susținem o reducere a prețului plaselor, să accelerăm distribuția acestora și să ne asigurăm că există un furnizor de încredere. Acum, vom extrapola eforturile și către alte domenii pentru a ne asigura că desființăm pentru totdeauna barierele financiare și nu numai din calea accesării medicamentelor.”

 

Dr. Yacouba Savadogo este coordonatorul național al Programului national de luptă împotriva malariei din Burkina Faso, unde primele plase vor fi distribuite în 2019. Și el este optimist că malaria poate fi învinsă dacă organizațiile colaborează. „Va depinde de strategie, finanțe și implementare, dar cu eforturi combinate și continue, putem face acest lucru”, a comentat el. „Trebuie să combinăm multe abordări și să ne unim forțele pentru combaterea malariei pe regiuni, deoarece țânțarii nu respectă granițele convenționale.”

 

Anunțul de astăzi este o realizare cheie pentru parteneriatul public-privat și reflectă angajamentul organizațiilor, cum ar fi Innovative Vector Control Consortium (IVCC), care s-a asociat cu BASF pentru a sprijini dezvoltarea plaselor Interceptor G2. De asemenea, susține obiectivele proiectului New Nets Project, co-finanțat de Fondul Global pentru Combaterea bolilor SIDA, tuberculoză și malarie și Unitaid – și condus de IVCC. Proiectul New Nets va fi implementat ca pilot și va evalua impactul plaselor de țânțari cu noi combinații de insecticide în țările cele mai afectate de malarie. În general, acordul se bazează pe colaborarea și eforturile Fondului Global, Unitaid și a Clinton Health Access Initiative, care ajută la aducerea în comunitățile cele mai afectate de malarie a unor produse care să salveze vieți.

 

 

Despre divizia BASF Agricultural Solutions

Cu o populație în continua creștere, lumea devine din ce în ce mai dependentă de capacitatea noastră de a dezvolta o agricultură durabilă și de a păstra un mediu sănătos. Colaborând cu fermieri, profesioniști în agricultură, experți în managementul dăunătorilor și cu alți specialiști, ne angajăm să contribuim la realizarea acestor obiective. De aceea, investim în cercetare și dezvoltare și într-un portofoliu complex, inclusiv de semințe și trăsături genetice, soluții chimice și biologice pentru protecția culturilor, gestionarea solului, sănătatea plantelor, controlul dăunătorilor și agricultură digitală. Cu echipe de experți în laboratoare, pe câmp, la birou și în unitățile de producție, conectăm gândirea inovatoare cu activitatea practică de zi cu zi, pentru a crea idei care funcționează în lumea reală – în beneficiul fermierilor, al societății și al planetei. În 2018, divizia a generat vânzări de 6,2 miliarde de euro.

Pentru mai multe informații, vizitați www.basfpublichealth.com sau www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.

Despre MedAccess

MedAccess este o companie de finanțe sociale din Marea Britanie, care are misiunea de a face piețele globale de asistență medicală să funcționeze pentru toată lumea. Scopul nostru principal este de a furniza accesul medical la scară largă, la prețuri mai mici pe piețele insuficient deservite. Prin aplicarea rigurozității și abilităților finanțelor pentru afaceri, oferim o soluție nouă pentru această provocare. Oferim garanții de volum care reduc riscul comercial și permit producătorilor medicali să accelereze livrările pe piețele noi la prețuri accesibile și durabile. În acest fel, vaccinurile, medicamentele, testele de diagnostic și dispozitivele medicale pot ajunge la pacienți mult mai devreme decât ar permite forțele existente pe piață. Pentru mai multe informații, consultați www.medaccess.org și urmați MedAccess pe Twitter @MedAccessUK.

Despre Bill & Melinda Gates Foundation

Ghidată de convingerea că fiecare viață are o valoare egală, Fundația Bill & Melinda Gates lucrează pentru a ajuta toți oamenii să ducă vieți sănătoase și productive. În țările în curs de dezvoltare, se concentrează pe îmbunătățirea sănătății oamenilor, oferindu-le șansa de a depăși foametea și sărăcia extremă. În Statele Unite, acesta încearcă să se asigure că toți oamenii – în special cei cu cele mai puține resurse – au acces la oportunitățile de care au nevoie pentru a avea succes pe plan educațional și școlar. Cu sediul în Seattle, Washington, fundația este condusă de CEO Sue Desmond-Hellmann și copreședinte William H. Gates Sr., sub conducerea lui Bill și Melinda Gates și Warren Buffett.