Munca permanentă a albinelor în perioada de cules, mai ales în condiții adverse de mediu cu vânt puternic, furtuni, secetă etc. duce la epuizarea albinelor lucrătoare, dar și a celor din stup care trebuie să asigure hrănirea albinelor tinere și menținerea condițiilor de mediu și securitate: ventilație cu ajutorul aripilor, pază la urdiniș etc..
În această perioadă, apicutorul trebuie să efectueze inspecții periodice în timpul cărora el examinează starea familiei de albine și, în funcție de ce constată, ia măsuri precum unificarea familiilor de albine slabe, oferirea de mătci la familiile orfane etc. și administrarea de suplimente de hrană energetică, precum sirop și turte de zahăr, nectar, rame cu miere etc. și biostimulatori, cum este și Apivirol Forte.
Necesitatea aplicării biostimulatorului
Apivirol Forte se aplică imediat ca biostimulator, în stupinele în care se observă un declin al stării generale a familiilor de albine sau când se suspectează anumite semne de boală apărute în sezonul de cules active, ca de exemplu apariția de malformații ale aripilor la albinele tinere, apariția semnelor nervoase la albinele culegătoare, paralizia aripilor și instalarea fenomenului de depopulare a familiilor de albine, fără prezența vizibilă a simptomelor specifice vreunei boli.
Apivirol Forte se administrează și în perioadele în care culesul este slab sau în perioadele în care flora meliferă nu asigură un cules satisfacător, fapt care stresează puternic albinele ce devin mult mai sensibile la boli.
Administrarea biostimulatorului se face la toate familiile de albine din stupină, inclusiv la cele aparent sănîtoase.
Producții de miere mai mari cu cca 35-40%
În stupinele în care se efectuează sistematic tratamentul biostimulator cu Apivirol Forte, chiar și în anii cu condiții mai puțin prielnice pentru apicultură, se obțin productii de miere mai mari cu circa 35 – 40% față de stupinele netratate.
Unificarea sau transferul familiilor de albine (roi nou) se va face în stupi igienizați, curațați și dezinfectați și care, în final, vor fi aspersați cu Apivirol Forte. Acesta facilitează obișnuirea rapidă a familiilor de albine cu noul stup, dar și creșterea coeziunii între indivizii din familiile de albine.
Perioada de cules
În perioada de cules, ramele noi care se introduc în stup vor fi aspersate cu Apivirol Forte.
Aspersarea este cea mai sigură metodă de administrare a acestui biostimulator, întrucăt produsul este consumat de albine prin declanșarea reflexului puternic de autocurățire.
Se recomandă 2 – 3 administrări de Apivirol Forte la interval de 3 zile.
Cantitatea folosită pentru o singură administrare este de 150 – 250 ml pentru o familie de albine.
Efect antiviral, antibacterian și biostimulator
Datorită componentelor active pe care le conține, produsul Apivirol Forte are un puternic efect antiviral, antibacterian și biostimulator pentru albinele adulte, puiet și mătci care dobândesc și o rezistență mare față de varoa întrucât bolile virale și bacteriene evoluează de multe ori fără simptome tipice de boală.
Pregătirea pentru perioada de iernat
Administrarea biostimulatorului Apivirol Forte trebuie facută și după încheierea sezonului de cules, în vederea pregătirii familiilor de albine pentru iernat.
Se efectuează tratamentul biostimulator de toamnă, administrând în zilele călduroase, tot 150 – 250 ml de Apivirol Forte, prin aspersare pe corpul albinelor și puietului.
La familiile la care s-a facut tratamentul biostimulator de toamnă, se constată o mortalitate redusă în perioada de iernat și stimularea ouatului timpuriu, la mătci.
Pentru perioada de iernat, turtele de zahăr sau șerbet se prepară cu un adaos de circa 150 – 250 ml de Apivirol Forte, pentru o familie de albine.
Fără efecte negative și reziduuri
De reținut că produsul Apivirol forte nu are efecte negative asupra albinelor, mătcilor și puietului și nu produce reziduuri în miere, polen, păstură și propolis, permițând obținerea de produse apicole de cea mai înaltă calitate.
Dr. Ion Iacob
Laboratorul de Diagnostic Romvac